GULL I SARASOTA: Birgit Skarstein tok VM-gull i roing i Sarasota, USA. Her under trening på Bogstadvannet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULL I SARASOTA: Birgit Skarstein tok VM-gull i roing i Sarasota, USA. Her under trening på Bogstadvannet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Birgit Skarstein nominert til Folkets idrettspris 2017

Skarstein briljerer både til lands og til vanns

I år tok Birgit Skarstein VM-medaljer i både roing og på ski. Nå ser hun mot vinter-OL i Pyeongchang - og sommer-OL i Tokyo i 2020.

  • Synes du Birgit Skarstein fortjener Folkets Idrettspris 2017? Gi din stemme nederst i saken.

(Dagbladet): Idrettsåret 2017 har vært et fantastisk år for Para-utøver Birgit Skarstein (28).

Under Para-VM på ski i tyske Finsterau tok hun sølv på langdistanse og bronse på mellomdistanse. Drømmen var å følge opp med medalje under ro-VM i Sarasota, USA.

Der tok hun gull i singlesculler, og dermed fikk hun revansje etter å ha havnet på den kjipe fjerdeplassen under OL i Rio.

- Det gikk veldig, veldig bra. For meg er det en bekreftelse på at jeg ikke var helt ute å kjøre i fjor heller. Jeg har endevendt alt, jeg har gått gjennom alt både teknisk, taktisk og fysisk for å se hva jeg må endre for å lykkes i Tokyo, sa Skarstein til Dagbladet etter seieren.

- Små marginer

Tokyo arrangerer sommer-OL i 2020, men først kommer vinter-OL.

Dit drar Skarstein med en splitter ny kjelke. Den er 2,8 kilo lettere enn hennes forrige, spesialtilpasset til henne, og laget av karbon.

- Kjelken har ikke samsvart med det som har vært marginene. Vi jobber med så små marginer på så mange områder, men så har kjelken vært så dårlig i forhold til konkurrentene. Det har vært mye å hente der, sa Skarstein til Dagbladet i oktober.

NY KJELKE: Dagbladet var med da Birgit Skarstein testet ut den nye kjelken som er spesiallaget til henne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY KJELKE: Dagbladet var med da Birgit Skarstein testet ut den nye kjelken som er spesiallaget til henne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hjelp av langrennsjentene

Kjelka er produsert og utviklet i tett samarbeid med NTNUs Senter for Idrettsanlegg & Teknologi (SIAT) og Trondheim Ortopediske Verksted (TOV).

Langrennsjentene tok storeslem i Lahti-VM i år. Etterpå ønsket de å gi noe tilbake. Laget solgte gulljakkene for 275 000 kroner og øremerket pengene til utstyr og utstyrsutvikling.

GA RÅD: Birgit TV-serien «Ingen grenser» kom med flere råd da hun møtte Jonas Gahr Støre for å snakke om hvordan folk med funksjonshemminger og minoriteter skal inkluderes i samfunnet. - Holdninger er viktig, var budskapet. Video: Endre Vellene. Vis mer

- Birgit er enestående til å vise entusiasme og glede, og det smitter over. Det er noe laget vårt sannsynligvis er dårligere til – å sette så stor pris på hjelpen og det andre vi får. Det er en vane for oss, men er definitivt ikke det for dem, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som var én av initiativtakerne.

Lite ferie

Det at hun satser på både langrenn og roing har naturligvis gått utover fritida.

- I år hadde jeg en langhelg mellom ski og ro-sesongen. Da fikk jeg tre dager i påsken. I år skal jeg ha mer enn det, sa Skarstein, som satser på å få én uke fri etter OL.

- Jeg er veldig gira på å prestere i OL. Jeg fikk en skikkelig opptur av VM-gullet. Det hadde vært deilig med ferie, men hvis jeg skal oppnå det jeg vil må jeg bruke den tida jeg har.

Har vunnet flere priser

Skarstein har i løpet av de siste åra fått en rekke priser for sine idrettsprestasjoner og samfunnsengasjement.

Hun har blitt tildelt Oslo kommunes ærespris for 2013, 2014 og 2015, samt nominasjon til Årets Osloborger av Aftenposten i 2014.

I 2016 ble hun kåret til Årets trønder av Adresseavisen.

Du kan være med på å gi Birgit Skarstein Folkets Idrettspris av Dagbladet.

Stem under.