I RUTE: Birgit Skarstein under en treningsøkt på Bogstadvannet før  Paralympics . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RUTE: Birgit Skarstein under en treningsøkt på Bogstadvannet før Paralympics . Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Paralympics 2016

Skarstein om den tunge kampen: - Det har vært tøft

Birgir Skarstein er klar for ro-finale i Paramlympics. Slik har veien dit vært.

RIO (Dagbladet): Fredag bommet Skarstein på finaleplass. Lørdag skal hun ut i Rio-vannet for å kjempe om finaleplass i singelsculleren. Hun har ofret venner og familie på veien dit - og nå skal det avgjøres.

Det har vært fire magiske år for Skarstein etter at hun bestemte seg for å prioritere alt annet enn å være i ett med båten ute på vannet. Under Paralympics for fire år siden satt hun på tribunen. På veien til Rio har hun rasket med seg VM-sølv 2013,VM-gull i 2014 og VM-bronse 2015.

Målet hennes er at musklene og hodet jobber hundre prosent med vind, vann og båt.

- Alltid tvilere

Men hvordan har veien dit vært?

- Det har vært en lærerik reise. Mye dedikasjon. Mye tid, mye hardt arbeid, mye læring. Det har vært tøft, men givende. Men det er som livet ellers, det er mange som har meninger om det kommer til å gå eller ikke. Det som virkelig står igjen for meg er at man ikke må gi opp, man må bare fortsette. Jeg hadde ikke trodd for fire år siden at jeg skulle stå her som medaljekandidat, men vi planla det, sier hun til Dagbladet.

- Trodde du det var mulig?

- Ja. Jeg har den grunntreningen, liker treningen godt og var villig til å legge ned arbeidet som kreves på bordet. Men det er klart, det er mange som har meninger om det man driver med, sier Skarstein.

Hun tenker seg om, og fortsetter:

- Og jeg er kjempeglad for at jeg har hatt så mange gode støttespillere og lagkamerater rundt meg og hatt så sterk drivkraft i meg selv så det er mulig å gjennomføre. Det har vært en fantastisk reise.

- Noen spesielle du vil trekke fram?

- Nei, nei. Ikke sånn. Det er bare sånn det er i livet. Det er alltid mange som har meninger om hva som er mulig og ikke. Men jeg syns det er digg å definere mine egne rammer og hva jeg kan og ikke kan. Det er der Paralympics er banebrytende. Det er så mange som har definert sine egne rammer, som ikke lar seg påvirke av hva andre sier.

Perfeksjonist

SAMMEN MED MAMMA: Sigrun Røkkum har opplevd at dattera ofrer alt for å bli best.  Flere ganger har hun spurt: - Må du trene nå igjen? Foto: Privat
SAMMEN MED MAMMA: Sigrun Røkkum har opplevd at dattera ofrer alt for å bli best.  Flere ganger har hun spurt: - Må du trene nå igjen? Foto: Privat Vis mer

Hun skal ha alt perfekt. Det er derfor hun nektet å fortelle familien hvor hun bodde i Rio, derfor hun har valgt bort venner og familie, det er derfor hun slo åra i bryggekanten i raseri etter sitt beste enkeltløp noen gang.

- Du jager det perfekte?

- Det er en velsignelse og forbannelse. Får leve ut perfeksjonismen i idretten, så får jeg prøve å legge den til side i mye annet jeg gjør. her kreves det for å nå toppen, forklarer hun.

Og løpet i sommer? Det raskeste noen gang. Det bruker Skarstein i hver eneste trening for å bli enda litt bedre:

- Tar med det inn i løpene her. Bruker det konstruktiv. Jeg tenker på de siste hundre meterne ute på vannet. Når jeg har intervaller eller langkjøring, tenker jeg på de. Jeg skal ta de siste hundre i Rio.

Oslo 20160817 : Birgit Skarstein under treningsøkt på Bogstadvannet før Paralympics . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Nå handler alt om Rio, det er hele livet mitt

Birgit Skarstein (27)