STERK: Birgit Skarstein var nær ved å bli klassifisert feil som para-utøver på grunn av at hun er svært sterk i deler av kroppen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
STERK: Birgit Skarstein var nær ved å bli klassifisert feil som para-utøver på grunn av at hun er svært sterk i deler av kroppen. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Klassifisering innenfor Paralympics

Skarsteins styrke ble heftig diskutert: - De trodde ikke det jeg gjorde var mulig

Para-utøver Birgit Skarstein ble nesten flyttet over til en annen klasse fordi eksperter trodde det hun gjorde ikke var fysisk mulig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Klassifiseringen innenfor Paralympics er definitivt ikke perfekt, men det er det beste nasjonene har lyktes å enes om, sier Birgit Skarstein til Dagbladet.

I oktober var det store diskusjoner i Storbritannia om klassifiseringen innenfor Paralympics - inndelingen av klasser innenfor konkurranser, som skal sikre en rettferdig konkurranse.

Beskyldninger om juks, problematikken rundt testingen av handicap, samt frykt blant utøvere om å snakke kritisk om systemet, var blant temaene.

Dagbladet har snakket med Birgit Skarstein, som blant annet tok VM-gull i roing i år, for å vite mer om hennes tanker rundt klassifisering.

Klassifisering Utøverne deles inn i forskjellige klasser avhengig av deres grad av svekkelse for å sikre rettferdig konkurranse.Klassifiseringen kan inkludere fysisk, psykisk og teknisk vurdering. Obervasjoner blir også gjort under konkurranse og på trening.Hver idrett har forskjellig klassifiseringsreglement.International Paralympic Committee (IPC) er ansvarlig for alle internasjonale utøvere.Norden har et eget nettverk av klassifisører.

Kilde: Idrettsforbundet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn