Skaset hardt ut mot Olympiatoppen

Hans B. Skaset er sterkt kritisk til Olympiatoppens behandling av dopingtatte norske utøvere. Nå mener han staten bør kutte støtten til norsk toppidrett dersom idrettsforbundet ikke kommer seg ut av det han beskriver som etiske gråsoner.

- Lederne har ikke vært klare og tydelige nok. Dermed oppstår en indirekte godkjenning av eksperimenteringen med kosttilskudd i grenseområdet mot doping, sier Skaset til Aftenposten.

Han trekker frem de positive dopingprøvene til bryteren Fritz Aanes og vektløfteren Stian Grimseth som eksempler på en ukultur han mener har eksistert lenge.

- Dersom det ikke skjer en endring her kan jeg ikke se andre muligheter enn at staten trekker seg ut. Vi kan ikke risikere at staten blandes inn i slike gråsoner, sier Skaset.

Personlig mening

Den tidligere lederen for Norges Idrettsforbund jobber nå som ekspedisjonssjef i Kulturdepartementets idrettsavdeling. Han har dermed stor påvirkningskraft i beslutninger vedrørende norsk idrett. I bladet «Idrettsanlegg» utdyper han kritikken:

«Kan Norge ut av sommerlekene i 2000 med styrket identitet og selvfølelse? Eller ble vår plassering sammen med Bulgaria og Romania i «The Hall of Shame» et tvetydig bidrag til vår oppfatning av oss selv som et nøysomt og moralsk folkeferd?», skriver Skaset.

- Staten bør trekke seg ut

Han understreker at dette er hans personlige mening, og hevder Norge med dette tar flere skritt tilbake i kampen mot dopingproblemet.

«Når iveren og inkompetansen plasseres i det selskapet vi i vel 25 år har arbeidet for å holde markert avstand til, er tiden inne til å stille tydelige krav: Avstanden mellom liv å lære kan ikke tolereres på dette punkt! Skjønner ikke miljøet hva dette betyr, bør i det minste staten trekke seg ut.», skriver han.

  • Olympiatoppen har i år et budsjett på 60 millioner kroner. Av disse kom 41 millioner i form av tilskudd fra staten.