VIL SOVE OM NATTA Den uavhengig antidopingkommisjon har bedt UCI se nærmere på om de skal tillate tester på natterstid for å fange juksemakere. Alexander Kristoff vil la seg teste, også om natta, men er usikker på hvordan testingen skal gjennomføres i praksis. FOTO: Heiko Junge, Scanpix
VIL SOVE OM NATTA Den uavhengig antidopingkommisjon har bedt UCI se nærmere på om de skal tillate tester på natterstid for å fange juksemakere. Alexander Kristoff vil la seg teste, også om natta, men er usikker på hvordan testingen skal gjennomføres i praksis. FOTO: Heiko Junge, ScanpixVis mer

Skepsis i Kristoffs lag til nattlige dopingtester

- Skal de vekke noen, må de vekke alle.

UTRECHT (procycling.no): I oppkjøringen til Tour de France har det forekommet sporadiske antidopingtester om natta.

Italienske La Gazzetta dello Sport skriver fredag at testing kan forekomme også under Tour de France.

Dagens regelverk gir rytterne et vindu fra 23:00 om kvelden til 06:00 om morgenen hvor de ikke skal testet.

Den uavhengige dopingkommisjonen (CIRC) anbefalte UCIs antidopingstiftelse om å sette regelverket til side ved konkret mistanke mot ryttere.

Kristoff: - Det hadde vært litt tungt Dagen før Tour de France-starten fortalte Alexander Kristoff at han sov hele 11 timer natten i forveien.

Det håper han fortsetter under den hektiske åpningen av rittet.

- Hvordan hadde du reagert om du ble vekket midt på natta under Tour de France for å avgi dopingprøve?

- Det hadde vært litt tungt. Problemet er først og fremst at det ødelegger døgnrytmen. På den annen side, hadde det jo hjulpet meg om det førte til at flere juksere ble tatt, sier Kristoff til procycling.no.

- Hvilke ulemper vil et slikt testregime før med seg?

- Hvis de først skal begynne å vekke ryttere midt på natta, må de nesten vekke alle, slik at noen ikke får slappet av mer enn andre. Dersom det gjelder ryttere som ligger høyt opp i sammendraget, bør de vekke hele topp 10, slik at ingen favoriseres av det.
 
- Hadde fortsatt å dope meg Bakgrunnen for å stramme inn ytterligere på testregimet, er ganske åpenbar:

Dopingjegerne har et begrenset vindu å avsløre synderne på. Deretter vil de forbudte stoffene har forduftet fra kroppen.

Sykkelhistorien er full av dopinghistorier, og mikrodosering av for eksempel EPO har foregått i stor skala også etter at antidopingmyndighetene fikk metoder for å avsløre stoffet.

Den tidligere BMC-rytteren, Thomas Frei, fortalte følgende etter at han ble avslørt som dopingsynder for fem år siden.

Sveitseren tok mikrodoser av EPO under Giro del Trentino.

- Hadde jeg drukket én liter vann etter injiseringen, hadde jeg forberedt meg til Giro d´Italia nå, uttalte 25-åringen som også sa at han ikke hadde noen planer om å slutte med dopingen.
 
Frykter for restitusjonen I Tour de France er rytterne i aksjon under 21 etapper på 23 dager.

Mellom slagene er restitusjonen viktig.

Det er først og fremst den Katjusja-rytterne procycling.no tar opp temaet med er bekymret for.

- Dersom regelen innføres, har vi vel ikke noe annet valg enn å følge den. Jeg håper imidlertid ikke at den endres fordi det vil ødelegge nattesøvnen vår, sier Jacopo Guarnieri til procycling.no.

- Vi det være en ekstra belastning om dopingjegerne dukker opp underveis i Tour de France?

- Det vil være en utfordring. Vi trenger søvn og hvile underveis. Om du blir kontrollert hele tiden, og det til overmål skjer to netter på rad, ja — da blir jo nattesøvnen borte. Kontrollene skal hjelpe oss, ikke gjøre ting verre. Om det går utover våre prestasjoner dagen etter, mener jeg noe er galt med systemet. Jeg synes det blir for mye, og jeg frykter for at det påvirker utfallet av konkurransene.

Svakhet i systemet CIRC-rapporten konkluderer med at ryttere fremdeles benytter seg av metoden, og at vinduet fra 23:00 til 06:00 er en svakhet i systemet.

«Man er nødt til å ta hånd om dette. Dopingreglementet anno 2015 bør blir vurdert tilsidesatt om man har alvorlig og konkret mistanke om at ryttere er involvert i doping», heter det i rapporten.
 
Guarnieri mener det bør holde med dagens regelverk, der ryttere også utenfor konkurranse er nødt til å melde fra hvor de er, og være tilgjengelig for dopingtester innenfor gitt rammer.

- Vi gjør vårt beste for å være tilgjengelige og holde oss innenfor regelverket. Det er tidspunkt vi er nødt til å holde oss i huset på, men vi kan ikke godta alt. Vi er ikke fengselfanger, heller.

Som proffsyklist har italieneren vendt seg til at det nå står en antidopingkontroll og følger med når han later vannet.

- Jeg forstår hvorfor det er slik, for det har jo hendt at ryttere har puttet noe i urinen. Jeg ser ikke på dét som noe stort problem. Det er litt rart i starten, men det er min penis, så det er vel et større problem for han som må se den.

- Jeg har tross alt sett den før, sier han med et smil.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!