Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-fenomenet tok gullet på uvanlig vis: - Det er noe nytt

Øystein Bråten sikret OL-gull i slopestyle, men å kline til med beste poengsum allerede i første omgang er uvant kost for 22-åringen.

GULLGUTT: Øystein Bråten fikk 95 poeng for sitt første run. Det var det ingen andre som klarte å matche. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
GULLGUTT: Øystein Bråten fikk 95 poeng for sitt første run. Det var det ingen andre som klarte å matche. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Øystein Bråten ble i morgentimene søndag olympisk mester i slopestyle.

KOREA: I et intervju med CNN svarer statsminister Erna Solberg på hva hun syns om Nord-Koreas rolle i OL. Video: CNN Vis mer

22-åringen noterte seg for 95 poeng allerede i det første runnet. Det var det ingen som klarte å slå.

Men å sikre seieren allerede i første omgang, er uvant kost for skifenomenet som for alvor slo igjennom i fjor med to gull i X-Games. Han pleier nemlig å gjøre det best i siste omgang.

- Det er noe nytt. Jeg tror det var fordi jeg i første prøvde på det jeg hadde planlagt og øvd inn. Heldigvis holdt det, sier den olympiske mesteren til Dagbladet.

- Jeg pleier jo aldri å lande det første.

- Det sjukeste

Men det holdt.

En etter en prøvde konkurrentene seg på poengsummen til 22-åringen fra Torpo, men alle kom til kort.

Nærmest kom amerikanske Nick Goepper som i tredje omgang noterte seg for 93.60 poeng. Bronsen gikk til kanadiske Alex Beaulieu-Marchand med 92.40.

Selv sliter han med å sette ord på følelsen han nå har.

- Det er det sjukeste som har skjedd i hele livet mitt. Jeg skjønte absolutt ingenting, sier Bråten, som også måtte felle noen tårer da han møtte storebror Gjermund Bråten og kompis Andreas Håtveit.

- Jeg måtte gråte litt. I alle fall da jeg så Gjermund og Andreas her. Da var det vanskelig å holde tilbake. De to har betydd alt for meg og skikarrieren min. Begge brødrene mine (Gjermund og Hallgeir) har vært forbilder siden dag én, og jeg fant ut om twintip gjennom Andreas, sier han.

- Jobba hardere enn de fleste

Gjermund Bråten er tidligere profesjonell snowboarder, som nå er ekspertkommentator for Eurosport. Håtveit noterte seg for en fjerdeplass i samme øvelse i OL i Sotsji.

Begge trekker fram de store superlativene når de skal beskrive den nybakte olympiske mesteren, og trekker fram alle timene han har trent.

- Han har to forbilder i oss, men det er ikke nok til å komme til verdenscupen, en gang. Han må legge inn masse treningstimer. Det er det bare han som har gjort. Han har jobba mer enn de fleste, sier Gjermund.

Han forteller også om dynamikken han og lillebroren har underveis i konkurransene. Der er det tett kommunikasjon om strategien videre.

- Vi snakker ganske mye etter alle omgangene. Vi diskuterer taktikk og hvilke triks han eventuelt skal gjøre. Vi diskuterer alltid forskjellige utfall

- Hører han på deg da?

- Det beste er jo at han kommer fra til svaret selv, og at jeg støtter ham i det. Det nytter ikke å stå på toppen og lure på hva han skal gjøre. Man må ha bestemt seg på forhånd.

REKORDDAGEN: OL-entusiast Jan Fredrik Karlsen jubler over nok en fantastisk norsk dag i Pyeongchang. Med Jørgen Gilbrant som Dagbladets OL-entusiast, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Niste i lomma

Håtveit, som er kjent for å være en energisk type, nærmest spretter rundt når han blir bedt om å sette ord på Bråten og hans bragd.

- Han er så rå! Han holder hodet kaldt og klarer å prestere på den måten, sier Håtveit.

- Det er han som gjør jobben, men vi har kjørt mye sammen og han har lært noe av meg når det kommer til arbeidsdisiplin. Han er en av de få som har niste i lomma. Han dropper lunsjpausen, og spiser i heisen for å få så mange turer som mulig. Det er det som skal til.

Håtveit beskriver gulløpet til Bråten som «et av de beste han noen gang har sett», og skryter av både løypa og gjennomføringen av søndagens konkurranse.

- Dette er en av de kuleste løypene som noen gang har blitt kjørt. Det er mange skisporter som dør ut, men løyper som dette kommer til å holde liv i sporten. Det er sånt som varmer mitt hjerte, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!