Ski-Norge halvert

Norsk skisport er i rekrutteringskrise. I sesongen 1990-91 løste hele 13 914 skiløpere, hoppere og alpinister startlisens i Norges Skiforbund, mot bare 7509 i sesongen 1998-99.

- Dette har bekymret oss i en del år. Vi har merket en nedgang i ungdomsklassene, spesielt i juniorklassen i litt større renn. Nedgangen kan skyldes dårlige snøforhold, men også konkurranse fra andre idretter som fenger ungdommen, sier tidligere langrennssjef, nå fagkonsulent i Skiforbundet, Per Nymoen til Dagbladet.

Men Nymoen understreker at rekrutteringskrisa ikke er så alvorlig som man kan lese av den dystre statistikken.

- En del av forklaringen på nedgangen ligger i at statistikken er ført litt annerledes siden 1990. Før var det flere turrennløpere som løste lisens, hevder Per Nymoen.

Skyr konkurranse

Skipresident Jan Jensen ser ikke den helt store dramatikken i nedgangen statistikken viser.

- Så langt vi kan se ut fra våre aktivitetsrapporter, er det bare hoppsporten som opplever en dramatisk nedgang i aktiviteten. Men vi prioriterer rekrutteringsarbeidet høyt, sier Jensen til Dagbladet.

I 1990- 91 var det registrert 1646 aktive hoppere i Norge, mot fattige 626 i 1998- 99.

Generalsekretær Ivar Egeberg i Norges Idrettsforbund ser flere grunner til at Ski-Norge er halvert.

- Nedgangen kan være et uttrykk for at konkurranseidrettene ikke klarer å holde på ungdommen. Grunnen til dette kan ligge i at det er for høyt idrettslig nivå selv i lavere aldersklasser. Ungdommen spesialiserer seg for tidlig. En tolvåring som ikke er spesielt god på ski, kan bli verdens beste skiløper som voksen. Men stiller han til start i dag, vil han være langt bak de beste, sier Ivar Egeberg.

Snowboard

Ifølge Egeberg er det en klar tendens til at ungdom velger konkurransefrie idrettsaktiviteter.

- Vi vet at ungdomssegmentet i idretten øker. Samtidig sliter konkurranseidrettene med rekrutteringen. Jo flere konkurransefrie tilbud og inneanlegg vi kan tilby, dess flere ungdommer vil engasjere seg i sportslige aktiviteter, sier han.

Generalsekretæren mener at den sterkt voksende snowboardsporten trekker ungdommen vekk fra tradisjonell skisport.

- Snowboard overtok som største norske vinteridrett i 1999, sier Ivar Egeberg.

Bente Skari-forslag

Verdens beste skiløper tror snøfattige vintrer er hovedgrunnen til at norsk skisport sliter i motbakke.

- Derfor er det viktig å utnytte forholdene når de først er her. Se bare nå. Marka har jo vært full av skiglade barn. Kanskje skulle vi lage kunstsnø flere steder, slik at barna kan drive skileik og få skifølelsen i påvente av gode snøvintrer, foreslår Bente Skari.

Også skientusiast Rolf Nyhus har sine meninger om rekrutteringssituasjonen i norsk skisport.

- Dette er klart bekymringsfullt. Vi må få opp rekrutteringen slik at bredden kan bli størst mulig, sier generalsekretæren i Skiforeningen og selveste generalen av Holmenkollen. Skiforeningen gjennopptok i år sin hoppskole for barn for å bedre rekrutteringen til grenidretten hvor rekrutteringskrisa er mest prekær.

MER KUNSTSNØ: - Kanskje skulle vi lage kunstsnø flere steder, slik at barna kan drive skileik og får skifølelse i påvente av gode skivintre, foreslår Bente Skari.Foto: SCANPIX