Hermod Bjerkestøl (79) gikk bort søndag. Ifølge familien sovnet han fredfullt inn, skriver NRK.
Bjørkestøl var i en årrekke en sentral person i både norsk og internasjonalt langrenn. Mellom 1990 og 2002 var han rennleder i Holmenkollen, og fra 2001 til 2012 var han leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund.
Nordlys omtalte saken først.

- Frykter sabotasje
Han var sentral i utviklingen av dagens løypenett i Holmenkollen fram mot VM i 2011, og er også mannen bak en rekke OL-løyper.
OL-løypa i Salt Lake City har en bakke oppkalt etter Bjerkestøl, kjent som «Hermod Hill». Til Nordlys bruker tidligere OL-vinner og tidligere FIS-topp, Vegard Ulvang, store ord om mannen som satt sitt preg på langrennssporten.
- Her kan du bruke de flotteste ordene du finner. Det er en kjempe som er borte. Både nasjonalt og internasjonalt, sier Ulvang til Nordlys.
Overfor NRK forteller Ulvang at han mottok dødsbudskapet med stor sorg.
- En trist beskjed. Det var altfor tidlig, sier den tidligere lederen i langrennskomiteen i FIS til statskanalen.

Ulvang er svært tydelig på hvor viktig Bjerkestøl har vært for langrennssporten.
- Han systematiserte dette med hvordan man satte løyper, og brakte det inn i en ny tidsalder. Fra at løyper var noe som gikk i skogen til at dette var tilpasset et moderne TV-format. Alle kjenner begrepet «Hermod Hill» fra Salt Lake City, OL-byen i 2002, hvor dette var første gang det ble satt ordentlig i system, forteller Ulvang.
Leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, overtok vervet etter Bjørkestøls periode tilbake i 2012. Han har bare gode ord å si om forgjengeren.

- Han var veldig støttende og viktig for meg da jeg kom fersk inn i rollen og tok over for ham. Hermod var en omgjengelig person og hadde et stort nettverk på grunn av personen han var. Jeg har bare gode minner sammen med Hermod, også som kamerat, forteller Skogstad overfor Nordlys.