Ski-VM på vei ut på vei ut

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet): Ski-VM i alpint, hopp, langrenn og kombinert er på vei ut. I stedet vil det bli en årlig FISiade, arrangert av Det internasjonale skiforbundet.

Alle verdenscupfinalene litt inn på 2000-tallet vil bli arrangert på samme sted. Sammenlagtvinnerne blir kåret som verdensmestrer.

Formann Torbjørn Yggeseth i FIS' hoppkomith sier til Dagbladet at Bormio i Italia er foreslått som den første FISiade-arrangøren.

- Innen år 2010 vil verdensmesterskapene enten være mindre attraktive, eller helt borte, sier Yggeseth dagen etter avslutningen på den 47. tysk/østerrikske hoppuka.

Mer verdig
mester

Han mener den årlige verdenscupvinneren er den verdige mesteren i sin sport, det være seg alpint, langrenn, hopp eller kombinert.

- Verdenscupvinneren har vist gjennom en hel vinter at hun eller han er best. Det er mer rettferdig at for eksempel v-cupvinneren i hopp også får tittelen verdensmester, enn en som går til topps på grunn av flaks med forholdene i et enkeltrenn, sier Torbjørn Yggeseth.

Et annet moment, er at de store pengene ligger i verdenscupene - ikke i verdensmesterskapene.

- I VM er det ingen feite bonuser å hente for løperne, sammenliknet med hva de kan tjene på v-cupene, sier Torbjørn Yggeseth.

Nye steder
hvert år

Tankene er at FISiadene skal ha nye finalesteder hvert år. Arrangørstedene må ha anlegg både for alpint, hopp og langrenn.

- I Norge bør Lillehammer være et aktuelt arrangørsted. Minuset med OL-byen fra 1994 er at publikumsinteressen der er laber, sier Torbjørn Yggeseth, som tror De olympiske vinterlekene vil fortsette som før også i framtida. Mest fordi OL har en langt høyere status enn VM.