«Skiathlon» kommet for å bli

Odd Martinsen sier at dobbelt jaktstart kan bli fast øvelse allerede neste sesong. Han ønsker derimot å beholde tradisjoner som klassisk og intervallstart.

I Falum forrige helg ble dobbelt jaktstart, opprinnelig kalt skiathlon, forsøkt for første gang. I øvelsen går utøverne først 10 kilometer klassisk (fellesstart), før konkurransen avsluttes med 10 kilometer fri teknikk etter at løperne så raskt som mulig har skiftet ski og staver. Thomas Alsgaard vant, men var ikke helt fornøyd. FIS-sjef Odd Martinsen har likevel fått gode tilbakemeldinger etter øvelsen.

- Dobbelt jaktstart er forresten kun en arbeidstittel. Dersom vi velger å gå for dette, vil nok øvelsen kun bli kalt jaktstart. Øvelsen vil i så fall erstatte jaktstarten slik vi så den i Salt Lake City, sier Martinsen til Dagbladet.no.

Han sier at det er flere ting som gjør at den nye varianten er bedre enn OL-jaktstarten.

- Det er ingen pause og øvelsen er veldig kompakt. Det er bra for utøverne, publikum og tv-seere.

På et FIS-møte juni skal det bestemmes om denne øvelsen skal innføres neste sesong.

- Vurderer dere andre endringer i moderniseringen av langrenn?

- Vi ser litt på sprintformatet. På onsdag hadde vi seks utøvere i hver av kvartfinalene i Kollen. Det var mange som var fornøyd med det.

Martinsen forteller at dette kun er en liten korrigering, men at det vil gi flere utøvere muligheten lenger i konkurransen. Dette gir også løpene større fart fra start, da det er flere som kjemper om å komme videre.

Klassisk består

Opp på møtet i juni skal også forslaget om 15. sekunders intervallstart, i steden for eksisterende 30. Dette vil gjøre konkurransene tettere, og løpene vil også gå over kortere tid.

- Dersom dette også blir gjennomført, har vi gjort alt vi kan av nye, gode ting, sier Martinsen.

- Er det farlig å modernisere langrenn for mye?

Skisport i forandring

  • Moderniseringen av skisporten har alltid vært kontroversiell. Det begynte med motvilje mot de olympiske leker, og så var det nei til stafetter. Folk var skeptiske til kvinnelangrenn i OL og innføring av fri teknikk. Da Boklöv la seg fram med beina ut ble det også et ramaskrik.
  • Bølgestarten ble ingen suksess og ble kun forsøkt en gang i 1989. Så kom jaktstart, sprint, fellesstart - og det siste nå er altså dobbelt jaktstart.
  • Hva blir det neste?

- Det er mange som kun ønsker fellesstart, men vi ønsker å beholde tradisjonene.

- Det betyr at de klassiske øvelsene heller ikke står i fare?

- Vi kommer definitivt til å beholde klassisk. Både på grunn av tradisjoner og mangfold. Noen mener at klassisk bør avskaffes, men dette er ikke en diskusjon som er særlig reell.

Ser lyst på framtida

Martinsen ser lyst på langrenn etter OL, til tross for dopingskandalene. Tv-sendingene samlet mange seere, og de nye OL-øvelsene sprint og fellesstart ble en suksess. Martinsen forteller at ikke minst amerikanerne og canadierne satte pris på disse øvelsene, da de lett kunne se hvem som ledet.

- Alle stadionbillettene til Holmenkollen i helga er revet bort. Langrenn har fortsatt et godt grep på folk?

- Er det utsolgt? Det var hyggelig å høre. Med det været som er meldt, tenk da på alle som kommer til å ta turen ut i marka. Langrennssporten står fortsatt sterkt, sier «Stafett-Martin».

Og forteller noe som han ser på som meget positivt: I OL tok 11 nasjoner langrennsmedaljer, noe som er rekord.

DOBBELT JAKTSTART: Bente Martinsen og Stefania Belmondo forsøkte seg for første gang i den nye jaktstarten forrige helg. Her stikker Bente fra, etter å ha byttet til skøyteski.
TRO PÅ FRAMTIDA: FIS-sjef Odd Martinsen ønsker å modernisere langrenn noe, men ønsker å beholde tradisjonene.