Skifolket pleier rikfolket

ST. ANTON: Finansakrobat og alpinjentenes hovedsponsor Christen Sveaas hygget seg med sigar og styrtrike næringslivsvenner på gårsdagens storslalåmrenn. Og rundt svermet ledelsen i Skiforbundet. På jakt etter ny hovedsponsor for gutta.

Kistefos-direktør Christen Sveaas er på guttetur i VM-byen. Med godsaker i glasset og hundre decibels gasstrompet koste han seg som en unge på VIP-tribunen i dusk-regnet i går. Helt til han gikk tom for gass. Det skjedde like før lufta gikk ut av Andrine Flemmen også. Hun kjørte seg ned fra åttende- til tolvteplass i andre omgang.

- En nedtur, sier Andrine. Da hang Sveaas også litt med geipen.

Sa ja

Men snart var han og dagens tribunekamerater Rimi-Hagen, Åge Korsvold og Jan Petter Collier like blide. Tidligere i uka var Svein Bakke og Christian Thommessen observert i byen. Det blir noen milliarder til sammen.

- Du hygger deg på skirenn?

- Ja.

Svarer Sveaas.

- Og liker deg blant skijentene?

- Å ja.

Svarer Sveaas, og drar smørblid tilbake til komforten i nabobyen Lech - nøye utvalgt for diskresjonens skyld av turoperatør og tidligere toppalpinist Odd Sørli.

Lærte av Trine

Men om tursjef Sveaas var ordknapp til oss, pratet han livlig under rennet. Korsbåndskadde Trine Bakke er hentet til VM-byen for å pleie sponsorene. I går var hun Sveaas' personlige ekspertkommentator.

- Morsomme typer?

- Ja, de er veldig lette å prate med. Tror de synes det er artig å være på tur.

- Har de peiling på skikjøring?

- Ja da, men jeg måtte forklare dem litt om storslalåmteknikk.

Vil spare

Skipresident Jan Jensen, Skiforbundets generalsekretær Øivind Andresen, skistyremedlem Odd Seim Haugen og alpinkomitéleder Per Lund surret også rundt gullkalvene.

- Forferdelig hyggelig, forsikrer Lund.

Midt i januar offentliggjorde Statoil at de til våren trekker seg som herrelagets hovedsponsor etter fem år og 36 millioner kroner inn i NSF-kassa. Skiforbundet har inngått en avtale som gir Terje Bogen og Sponsorservice enerett til å skaffe ny hovedsponsor på det åpne markedet. Men Skiforbundet har sjøl rett til å lage nye avtaler og reforhandle gamle avtaler med eksisterende samarbeidspartnere - uten hjelp fra Sponsorservice.

- Det er riktig, sier Øistein Andresen.

Lykkes Skiforbundet med dette, slipper de å betale provisjon til Bogens selskap. Vanligvis ligger slike provisjonssatser på 20- 25 prosent. Sett i lys av Statoil-avtalen dreier det seg altså om innsparinger på en til halvannen million kroner i året.

Fire kandidater

Blant Skiforbundets nåværende sponsorer er det ikke mange med kapasitet til millionavtaler. Kreditkassen er en. Kistefos en annen.

- Er Kistefos aktuell som ny hovedsponsor for gutta?

- Det kan jeg verken avkrefte eller bekrefte, men Kistefos er alpininteressert. I så måte er de et godt utgangspunkt, sier Skiforbundets markedssjef Anders Henni.

- Vi er i utgangspunktet interessert i å samarbeide med alle. Kan ikke utelukke det, men så langt har vi ikke diskutert dette konkret, sier Andresen.

Per Lund sier det slik:

- Vi har fire konkrete sponsorkandidater. To har tatt kontakt med oss. De to andre har vi sjøl kontaktet. Kistefos er ikke blant disse.

- Kan de bli det?

- Vi har i hvert fall ikke diskutert dette med dem så langt.

<B>KOS PÅ VIP-EN:</B>Skifolket og rikfolket klumpen seg sammen med Vip-en.