Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiforbundet: - Dette er en skandale, og det vil få konsekvenser

Espen Graff ble både skremt og overrasket over droneskandalen.

CENTIMETER UNNA: Marcel Hirscher ble nesten truffet av en drone da han kjørte ned som nest sistemann i andre omgang. Skjermdump: NRK
CENTIMETER UNNA: Marcel Hirscher ble nesten truffet av en drone da han kjørte ned som nest sistemann i andre omgang. Skjermdump: NRK Vis mer

(Dagbladet): - Dette er en skandale, og det vil få konsekvenser. Jeg kjenner ikke til detaljene rundt at dronen falt ned, men jeg er trygg på at FIS vil finne ut hva som skjedde, og hvordan det skal håndteres, sier kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff til Dagbladet.

Henrik Kristoffersen (21) kjørte ned til seier i slalåmrennet i Madonna di Campiglio i kveld. Nordmannen jublet vilt, og tok karrierens sjette seier i verdenscupen.

- Det er alpinhistorie, skrek NRK-kommentatorene Andreas Toft og Trond Moger på direkten.

Men det som får mest oppmerksomhet i etterkant av rennet er at Marcel Hirscher nesten ble truffet av en drone da han kjørte ned som nest sistemann i andre omgang.

- Skremt og overrasket Kameradronen traff bakken rett bak skiene til østerrikeren, og ble knust.

- Liv kunne gått tapt, skrek Toft på direkten.

- Dette kommer til å få etterspill.

Det er altså Espen Graff helt enig i, men han sier at Norges Skiforbund i utgangspunktet kommer til å la FIS håndtere skandalen.

- Jeg blir både skremt og overrasket over at dette kan skje, nettopp fordi sikkerhetsnivået er så høyt i worldcup-sammenheng. FIS har et bra system knyttet til sine arrangementer - også tv-produksjonen - så dette kommer vi i utgangspunktet til å la FIS ta seg av.

- Uff, den er stygg! Droneekspert Anders Martinsen er daglig leder i bransjeorganisasjonen UAS Norway som organiserer 505 av litt over 600 droneoperatører som er godkjent av Luftfartstilsynet.

Han reagerer skarpt på at verdensener Marcel Hirscher var nær ved å få ei drone i hodet under kveldens renn i Italia.

- Uff, ja, den der er stygg! At droner ikke har noe over hodene på mennesker å gjøre, eksemplifiseres gjennom denne hendelsen. Ut fra hva jeg ser på bildene, ser det ut til at det ikke var et leketøy de var ute med, sier Martinsen.

Stor drone Droneeksperten klarer ikke å se nøyaktig hvilken dronetype det var som nær rammet Hirscher, men antar at den har hatt kamera og blitt brukt i tv-produksjonen av rennet.

- Den ser ut til å ha propell både oppe og nede. Jeg vil anslå at den i seg selv veier mellom fem og ti kilo. Det ville ikke forbause meg. Skadepotensialet er kjempestort, sier Martinsen.

- Nei, droner over mennesker er en veldig dårlig ide som kan få katastrofale følger. Når NRK bruker drone under Birken, flyr de alltid parallelt, aldri over.

DRAMATISK: Espen Graff mener droneskandalen vil få konsekvenser. Skjermdump: NRK
DRAMATISK: Espen Graff mener droneskandalen vil få konsekvenser. Skjermdump: NRK Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media