FÅR PENGESTØTTE: Therese Johaug får alle utgifter i ankesaken i CAS dekket av Norges Skiforbund. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR PENGESTØTTE: Therese Johaug får alle utgifter i ankesaken i CAS dekket av Norges Skiforbund. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Langrenn:

Skiforbundet betaler for Johaug. - Vi skulle selvsagt gjerne brukt penger på noe annet

Dekker utgifter i dopingsaken, men ofrer ikke øremerkede midler.

(Dagbladet): Langrennskomiteen i Norges Skiforbund betaler Therese Johaugs utgifter i ankesaken som venter i Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

Men hvor kommer pengene fra?

- Pengene hentes fra overskudd i totalbudsjettet, sier Torbjørn Skogstad, leder i Langrennskomiteen, til Dagbladet.

Utgiftene på rundt 700 000 kroner fra oktober til dommen kom i februar, ble også dekket av langrennsavdelingen i skiforbundet. Nå venter en ny runde i CAS, etter at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket dommen fra Domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Overskudd

Langrennsavdelingen har vært inne i et år med flere ekstrakostnader der både Martin Johnsrud Sundbys astmasak, Granskningsutvalget som så på medisinbruk i norsk langrenn, og Johaug-saken har bidratt til uforutsette utgifter.

Men skiforbundet unngår røde tall. Etter det Dagbladet erfarer har langrennsgruppa i skiforbundet et budsjett på rundt 80 millioner kroner for 2017. Og overskudd brukes til å dekke de omtalte sakene. Etter det Dagbladet erfarer har Langrennsutvalget i Norges Skiforbund en egenkapital på rundt 7,5 millioner, men overskuddet til langrennsgruppa er så stor at de ikke har behøvd å bruke disse pengene - foreløpig.

At skiforbundet dekker løpernes kostnader i rettssystemene, går ikke på bekostning av andre aktører i Ski-Norge, ifølge Skogstad.

- Vi har opparbeidet oss egenkapital dersom uforutsette ting dukker opp, og bidragene til Therese Johaug går ikke på bekostning av andre øremerkede midler, sier Skogstad til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansvar

Skogstad forteller videre:

- Vi skulle selvsagt gjerne brukt penger på noe annet enn disse uheldige sakene. Vi føler derimot at vi har et ekstraordinært ansvar, sier Skogstad.

  • Johnsrud Sundby-saken kostet rundt tre millioner kroner, der rundt én million var pengepremier som skiforbundet dekket etter tapet.
  • Granskningsutvalget i astmasaken kostet rundt 1,2 millioner, etter det Dagbladet erfarer.
  • Johaug-saken har kostet 700 000 kroner - og denne summen vil bli betydelig høyere etter en ny runde i CAS.

Langrennslederen forteller:

- Vi kjenner ikke til det endelig beløpet i Johaug-saken. Vi tror behandlingen i CAS er enklere for Johaug enn for Sundby ettersom partene er enige om historien. Det kan være ressurssparende, sier Skogstad.

- Ikke forberedt

Martin Johnsrud Sundby føler med Therese Johaug, hvis sak skal opp i CAS-domstolen. Da Sundby i dag møtte pressen i Holmenkollen før morgendagens femmil, delte han sine erfaringer fra da han var oppe i CAS.

- Jeg var ikke forberedt på å bli håndtert på den måten. Du sitter der og føler du har begått et drap, svarer Sundby på Dagbladets spørsmål.

- Ble du påvirket av stemningen var så fiendtlig?

- Jeg hadde det vondt i de dagene jeg var der. Det hadde jeg, forteller 32-åringen fra Røa.

PS: I morgen er det femmil i Holmenkollen. Kvinnenes tremil går søndag.

PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i salen under høringen. Det samme er 15 journalister og 12 fotografer. Ytterligere 30 journalister følger høringen fra Colosseum, som anses som en forlengelse av rettslokale. Video: NTB / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
DAG TO: En alvorlig Therese Johaug ble fotografert av pressen før dag to av høringen. I dag skal blant annet tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen vitne. Video: NTB Scanpix Vis mer