TAR ANSVAR: Selv om Norges Skiforbund dekker Martin Johnsrud Sundbys tapte premierpenger, skal det ikke gå utover noe annet, ifølge Vidar Løfshus. Her fra OL i Sotsji. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAR ANSVAR: Selv om Norges Skiforbund dekker Martin Johnsrud Sundbys tapte premierpenger, skal det ikke gå utover noe annet, ifølge Vidar Løfshus. Her fra OL i Sotsji. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Skiforbundet gir Sundby 1,1 millioner. Nå avslører de hvor pengene hentes fra

Vidar Løfshus forklarer pengebruken. Finnene reagerer, mens de norske landslagsvrakede utøverne forsvarer prioriteringen. 

(Dagbladet): Norges Skiforbund tok på seg all skyld da Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for brudd på dopingreglementet og ble fratatt Tour de Ski-seieren i 2014/15 og sammenlagtseieren i verdenscupen samme år.

En av konsekvensene var at 31-åringen måtte gi fra seg 1,1 millioner norske kroner i premiepenger. Herunder fikk blant annet Petter Northug 340 000 kroner og Dario Cologna 170 000 kroner, ifølge FIS-satsene.

All den tid Norges Skiforbund tok ansvaret for astmamedisintabben, var de raskt ute med å meddele at de kommer til dekke de tapte premiepengene til Sundby. Med andre ord får forrige sesongs ener 1,1 millioner av Norges Skiforbund som kompensasjon.

Det store spørsmålet er i så måte:

Hvor hentes disse pengene fra? Hva går dette utover?

KOMPENSASJON: Martin Johnsrud Sundbys straff har gått utover CV-en og omdømmet, men ikke økonomien. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jeff McIntosh
KOMPENSASJON: Martin Johnsrud Sundbys straff har gått utover CV-en og omdømmet, men ikke økonomien. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jeff McIntosh Vis mer

Forklaringen

Landslagssjef Vidar Løfshus gir følgende forklaring:

- Norges Skiforbund sliter ikke akkurat med inntektene. Vi har en buffer å gå på om det skulle bli nødvendig. Den benytter vi oss nå av. Vi tar dette fra egenkapitalen vår fordi Martin fulgte våre råd og vi må ta ansvaret for det. Det er enighet internt om at Skiforbundet skal ta dette ansvaret, selv om vi fortsatt mener rådene til Martin var riktige, forteller Løfshus til Dagbladet.

- Går dette utover noe annet?

- Nei, det gjør det ikke. Vi bruker altså av overskuddet som vi har spart opp som en buffer. Heldigvis selger langrennsproduktet bra for tiden. Vi har en del å gå på.

- Kunne midlene i stedet blitt brukt til å satse på rekruttering, anlegg eller flere løpere på landslaget?

- Dette har ikke noe med den avgjørelsen å gjøre. Vi kuttet antallet landslagsløpere på grunn av reduserte kvoter i verdenscupen, uavhengig av det økonomiske aspektet. Vi vil unngå å ha en reservebenk som er for stor når det dessverre er færre nordmenn som får gå verdenscup samtidig til vinteren. Det blir knallhard kamp om plassene.

Utøverens reaksjon

Pål Golberg og Martine Ek Hagen ble begge et offer for reduksjonen av plasser på det norske elitelandslaget og ble derfor vraket før denne sesongen.

- Jeg vil ikke blande meg opp i hvordan Skiforbundet bruker pengene. Jeg synes det er bra at de støtter Martin når de har ansvaret. Jeg har tenkt mye på Martin de siste dagene og føler veldig med ham, sier Martine Ek Hagen, som ble flyttet ned fra elite- til rekruttlandslaget, til Dagbladet.

Heller ikke Golberg har noe å si mot Norges Skiforbunds prioritering.

- Det har jeg ikke reflektert over og har ingen kommentar til. Jeg har tekstet litt med Martin, men vi har ikke snakket om saken. Jeg har bare prøvd å være støttende. Han er ved godt mot, forteller Pål Golberg til Dagbladet.

OVERSKUDD: Landslagssjef Vidar Løfshus er glad for at Norges Skiforbund hadde spart seg opp en buffer for å dekke Martin Johnsrud Sundbys tap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERSKUDD: Landslagssjef Vidar Løfshus er glad for at Norges Skiforbund hadde spart seg opp en buffer for å dekke Martin Johnsrud Sundbys tap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Finnene raser

Kritisk er imidlertid finnen Pekka Holopainen, kommentator i den finske avisa Ilta-Sanomat. Han er nådeløs mot Norges Skiforbunds beskyttelse av Sundby.

- Norges Skiforbund betaler Sundby alt han mister på de tapte premiepengene. Det ville aldri ha skjedd i Finland. Der måtte utøveren ha betalt 60 000 kroner i stedet for å motta penger.

- Hva er egentlig forskjellen på Russland og Norge? Begge har forbund som tar hånd om utøverne og tar alt ansvar, freste Holopainen i et intervju med Dagbladet i slutten av juli.

Norges luksusproblem

Valget om å kutte antall landslagsplasser har ikke noe med økonomien å gjøre, sier Norges Skiforbund, men er for å tilpasse seg FIS-vedtaket om reduserte kvoter i verdenscupen.

Det betyr knallhard plass om de norske verdenscupplassene til vinteren og at de norske utøverne må dokumentere tidlig form for å få representere Norge internasjonalt.

IKKE BEKYMRET: Pål Golberg frykter ikke at Norges reduserte kvoter i verdenscupen vil framprovosere norske utøvere i for tidlig form. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE BEKYMRET: Pål Golberg frykter ikke at Norges reduserte kvoter i verdenscupen vil framprovosere norske utøvere i for tidlig form. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Golberg, som ble vraket fra landslaget til denne sesongen, viste gode takter under Blinkfestivalen. Han frykter ikke at det den knallharde konkurransen om å få gå verdenscuprenn til vinteren, vil fremprovosere en for tidlig formtopp som vil gå utover VM i Lahti.

- Jeg ser egentlig ikke på det som et stort problem. Jeg endrer ikke på planen for å være i god form tidlig i sesong. Hvis ikke grunnformen er god nok til å få representere Norge i verdenscup tidlig i sesongen, er den neppe god nok til å ta medalje i VM i Lahti heller. Det er det som er målet mitt, og det er det jeg satser alt mot. forteller Golberg.

- Jeg er trygg på at det norske uttakskriteriet er ryddig og at de beste får gå. Det er opp til meg selv. Jeg har trent 20 prosent mer enn i fjor, da jeg hadde en veldig trøblete forsesong, og har også fått trent med mer kvalitet. Det betyr mye.

- Hvem blir vinterens sterkeste langrennsløpere?

- Du skal ikke se bort ifra at Martin blir mannen å slå også til vinteren, men det ser ut som Petter har tatt ytterlige grep og er enda skarpere i år. I fellesstarter blir han tøff å slå. Jeg håper at jeg kan kjempe om pallplasseringer i enkeltrenn, som jeg har gjort før, forteller Golberg.