Skiforbundet hever avtalen med X Games-arrangøren

Mener dopingarbeidet ikke holder mål.

OPPHEVER AVTALEN:  Skiforbundet opphever avtalen med X Games-arrangør TV 2 fordi de mener dopingarbeidet ikke holder mål. 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPPHEVER AVTALEN: Skiforbundet opphever avtalen med X Games-arrangør TV 2 fordi de mener dopingarbeidet ikke holder mål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skiforbundet opphever avtalen med X Games-arrangør TV 2, kun tre dager før mesterskapet braker løs i Oslo. Det melder Norges Skiforbund i en pressemelding søndag.

Der står det at årsaken til avtaleopphevelsen er at regelverket for antidoping og WADA-koden ikke blir fulgt under konkurransene.

- For Norges Skiforbund er det umulig å ha en avtale med arrangøren når det ikke gjennomføres dopingtester i forbindelse med konkurransene. NSF har nulltoleranse når det gjelder doping og det er grunnleggende og helt avgjørende for oss at Wada-koden og idrettens regelverk for dopingtester blir fulgt på alle idrettsarrangement i Norge, sier skipresident Erik Røste i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen var det en forutsetning for avtaleinngåelsen mellom Skiforbundet og TV 2 at det skulle gjennomføres slike dopingtester. 

- TV 2 har forsøkt TV 2 ble underrettet om avgjørelsen i et brev fra Skiforbundet søndag, og ifølge skipresidenten er det hovedarrangør ESPN som ikke overholder antidopingarbeidet på tilfredsstillende måte.

- Det har er vært en lang prosess og vi har allerede fra august sagt at vi må ha en hjemmel for å få til «in competition»-regler, og det har vi gjort TV 2 oppmerksomme på. Først i går fikk vi det endelige svaret på det, sier Røste til Dagbladet.

- TV 2 har virkelig forsøkt å få det til sånn at det kan tettes, sier han videre.

- Utenkelig i langrenn Han er forundret over at ESPN ikke viser større vilje til å legge til rette for internasjonalt antidopingarbeid.

- Det eneste poenget vårt er at når det arrangeres idrettskonkurranser i Norge så må det legges til rette for dopingprøver. Det ville vært utenkelig og arrangert et langrennsløp, eller et sykkelløp for den saks skyld, og si at det ikke er mulig å ta dopingtester etter «in competition»-regler, forklarer Røste.

I pressemeldingen fra Skiforbundet understrekes det at avtalehevingen ikke skal gå utover de deltakende utøverne:

- Utøverne er underlagt dopingreglene i internasjonale konkurranser gjennom lisensen de har i FIS (Det internasjonale skiforbundet). De er en del av et system der de kan testes året rundt og utøverne er også gjennom landslagsavtalen forpliktet til å overholde bestemmelsene tilknyttet antidoping i alle typer aktivitet, sier sportssjef Christopher Frankum.

-Kravene oversendt ESPN Til VG forklarer TV 2-sjef Olav T. Sandnes at alle utøverne kan testes fordi alle som deltar i X Games har FIS-lisens. Han forteller også at de har tilbudt seg å tilrettelegge for finansiering av testingen.

- Vi håper å gjennomføre et flott X Games som utstillingsvindu for Oslo. I forståelse med Norges Skiforbund vil det sportslige arrangementet gå som planlagt, sier Sandnes til VG.

Videre forklarer han at kravene fra NSF er sendt videre til ESPN. Som hovedarrangør er dette instansen med størst beslutningsmyndighet i saken.

- Beklager på det sterkeste Avslutningsvis i pressemeldingen skriver Skiforbundet følgende:

«Oslo kommune har bevilget 42 millioner kroner til X-Games. Avtalen mellom Norges Skiforbund og arrangøren var viktig for politikerne da de besluttet å støtte arrangementet, ikke minst viktigheten av å gjennomføre dopingtester. NSF beklager på det sterkeste at det ikke blir gjennomført dopingtester og at avtalen nå er opphevet.»

Norendal ute X Games i Oslo varer fra 24. - 28 februar, og norske utøvere som Ståle Sandbech, Tiril Sjåstad Christiansen og Johanne Killi er oppført på deltakerlista.

Snowboard-kjøreren Silje Norendal skulle også ha deltatt, men måtte trekke seg etter å ha falt stygt i Sør-Korea i helga. 

- Jeg er fryktelig skuffet og lei meg. Jeg hadde gledet meg til å kjøre X Games på hjemmebane, sier Norendal i en pressemelding fra Snowboardforbundet.

Norendal pådro seg et brudd i hånda etter fallet, og ifølge Snowboardforbundet har legene også mistanker om en leverskade.  Hittil har hun har fått beskjed om at hun må bli liggende på sykehuset i Sør-Korea i en uke før hun kan fly hjem til Norge. Landslagstrener Per Iver Grimsrud blir værende hos 22-åringen til hun kan skrives ut.

- Nå fokuserer jeg bare på å bli frisk så fort som mulig og få med meg det jeg kan av resten av sesongen, sier Norendal videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer