Norge dropper verdenscup - planlegger heller ikke for Tour de Ski

Skiforbundet kritiserer FIS: - Ikke bra nok

Norges Skiforbund mener at det ikke er trygt å konkurrere i utlandet per dags dato. De er heller ikke fornøyd med hvordan smittevernsreglene ble etterfulgt i Finland.

VAR FØRST: Johannes Høsflot Klæbo fortalte mandag at han ikke ville gå verdenscup ut året. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VAR FØRST: Johannes Høsflot Klæbo fortalte mandag at han ikke ville gå verdenscup ut året. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Skiforbund langrenn deltar ikke i verdenscuprennene i Davos (12.-13 desember) og Dresden (19.- og 20. desember). Det skriver forbundet i en pressemelding.

Det planlegges heller ikke for norsk deltakelse i Tour de Ski.

«Langrennskomiteen har i møte med langrennsledelsen i går besluttet at Norge ikke deltar i verdenscuprennene i Davos og Dresden i desember. Det planlegges heller ikke for norsk deltakelse i Tour de Ski i januar 2021 slik situasjonen er nå», heter det i pressemeldingen.

- Dette er en vanskelig beslutning, men etter grundige diskusjoner internt, mener vi dette er riktig for langrenn slik situasjonen er nå, sier langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad.

KARANTENE: Hele langrennslandslaget ble satt i karantene i finske Ruka da herretrener Eirik Myhr Nossum testa positivt for covid-19. Noen timer senere kom meldingen om at b-prøven var negativ. Samtidig virket det ikke som skijentene lot seg prege av dramaet. Video: Joahugtherese / Instagram Vis mer

Møte søndag

Skogstad, ble kontaktet av langrennssjef Espen Bjervig søndag ettermiddag etter at laget kom tilbake til Norge.

- Da hadde de hatt en evaluering med utøvere, trenere og leger. De kom med en klar tilbakemelding og innstilling, sier Skogstad til Dagbladet.

-Hva var de klare tilbakemelding?

- Sik vi vurderer dette med smittevern oppleves det ikke som trygt nok å bevege seg utenfor Norge sånn situasjonen er nå.

Skogstad forteller da at komiteen tok grep, og resultatet er altså at verdenscupen i Davos og Dresden ryker. Til helga skal det arrangeres Norgescup på Lillehammer. Den skal fortsatt ikke være berørt. Skogstad forteller at det er en stor forskjell på inn- og utland:

- Vi har fått klare tilbakemeldinger om at det er en vesentlig forskjell på å bevege seg innenlands og i utlandet.

BLIR HJEMME: Therese Johaug og co. Foto: Bjørn Langsem
BLIR HJEMME: Therese Johaug og co. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

FIS-kritikk

Det var altså den sportslige gruppa som var i Finland som drøftet erfaringene før de gikk til langrennskomiteen.

Espen Bjervig hadde ansvar for å ta det videre.

- Hva ble avgjørende for at dere gikk for denne løsningen?

- Vi skal ikke ha noen utøvere som er smittet. Da er sesongen mer eller mindre garantert over for den aktuelle utøveren, og vi vet ikke hva det betyr for karrieren. Den sjansen kan vi ikke ta. Det er veldig høy risiko, sier Bjervig til Dagbladet.

- Hva sa utøverne da dere evaluerte dette?

- Det ene er det vi opplever med karantene. Vi hadde en falsk positiv test som gjorde at vi kom i karantene. Når man ser på hva en 10 dagers karantene kan gjøre fysisk og psykisk er det krevende, sier Bjervig, før han kommer med en kraftsalve i retning hvordan andre nasjoner følger smittevernseglene:

- Vi opplever at det norske folk er flinke til å opprettholde avstand, men vi opplever at andre ikke etterstreber det på samme måte. Vi erfart at å holde avstand og unngå nærkontakt på verdenscuparenaen er mer krevende enn vi først antok. Det er en stor forskjell på hvordan andre nasjoner etterlever smittevernregler.

Langrenssjef: Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem
Langrenssjef: Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Hva konkret tenker du på?

- Avstanden i mix-zone, at utøverne blir presset tett sammen i start- og målområdet og oppfølging av den positive testen. Det var en helt annet oppfølging enn vi er vant til i Norge.

- Hva sier FIS?

- Vi var i kontakt med FIS under arrangementet og påpekte at dette ikke var bra nok. Tilbakemeldingen er at de respekterer vår avgjørelse. Vi er enig om at det er litt kulturforskjeller.

I FORM: De norske langrennsgutta frykter at Ivo Niskanen er i superform etter at han la ut et dristig bilde på sosiale medier. Video: iivoniskanen / Instagram Vis mer

Usikkerheten forsterket

Meldingen kommer i kjølvannet av at duoen Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen mandag informerte om at de ikke ville gå verdenscup ut året.

- Jeg har følt på dette en stund. Det startet i forbindelse med World Cup-avslutningen forrige sesong. Usikkerheten ble ytterligere forsterket gjennom oppholdet i Ruka. Det virket tryggere før vi reiste enn det som ble situasjonen i Finland, forteller Johannes Høsflot Klæbo.

- Jeg føler at ski og konkurranser blir lite viktig i forhold til den pandemien som nå herjer over hele verden. Alle må gjøre sitt – og hva de mener er riktig. Dette er viktig og riktig å gjøre for meg, fortsetter Klæbo.

- Vårt hovedmål denne skisesongen er VM i Oberstdorf, sier langrennssjef Espen Bjervig.

Risiko

Bjervig sier han er villig til å gjøre prioriteringer som sikrer at langrennstroppen er best mulig forberedt med friske utøvere til VM.

- Vi har diskutert erfaringer gjennom helgen internt, sier Bjervig.

Han erkjenner at risikoen for å bli smittet av covid-19 er til stede ved deltakelse i verdenscup.

- I tillegg til risikoen ved å reise, har vi erfart at å holde avstand og unngå nærkontakt på World Cup-arenaen er mer krevende enn vi først antok. Utholdenhetsutøvere har lungene som verktøy, og vi kjenner ikke ettervirkningene av covid-19. Derfor må vi ta forholdsregler, sier Bjervig.

Tour de Ski er mulig

Bjervig ønsker ikke å låse døra helt for Tour de Ski om situasjonen skulle endre seg i positiv retning med tanke på smittesituasjonen.

Norge sender heller ikke utøvere og støtteapparat til Skandinavisk Cup i finske Rovaniemi, som går samme helg som Davos.

Det nasjonale rennet på Lillehammer til helga vil gå som planlagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer