DRØMMER OM OL: Nord-Koreas leder, Kim Jong-Un, drømmer om OL-øvelser og bygget et moderne skisenter i Masikryong da Sør-Korea fikk OL i 2018. Nå kan Kim få drømmen oppfylt. Foto: AFP / Ed Jones/ NTB Scanpix
DRØMMER OM OL: Nord-Koreas leder, Kim Jong-Un, drømmer om OL-øvelser og bygget et moderne skisenter i Masikryong da Sør-Korea fikk OL i 2018. Nå kan Kim få drømmen oppfylt. Foto: AFP / Ed Jones/ NTB ScanpixVis mer

OL Nord-Korea

Skiforbundet og Olympiatoppen om OL-sjokkforslaget : - Vi gjør ingenting før eventuell bekreftelse

Venter på eventuelle bekreftelser.

(Dagbladet): Sjokkbeskjeden om at OL-arrangøren i sørkoreanske Pyeongchang ønsker å gi naboen i nord noen OL-øvelser i februar, avler stoisk ro hos Olympiatoppen.

- Vi gjør ingenting før eventuell bekreftet offisiell informasjon foreligger, skriver informasjonssjef i Olympiatoppen, Halvor Lea, i en sms til Dagbladet.

I slutten av mai arrangerte Olympiatoppen en samling på Fornebu for samtlige OL-aktuelle vinteridrettsutøvere i Norge. Der kom spørsmålet om Nord-Korea opp da Politiets Sikkerhetstjeneste informerte om sikkerheten under lekene, og det var utøverne selv som var opptatt av det.

Kortversjonen fra PST var at de var usikre på hvor stabilt styret i Nord-Korea er, men de trodde ikke det ville påvirke OL.

Kan bli flyttet

Skianleggene i Pyeongchang er noen små mil unna den nordkoreanske grensa, men tirsdag fikk saken altså en ny omdreining.

Da avslørte den britiske avisa The Guardian at Sør-Korea ønsker å flytte enkelte skiøvelser over grensa til Nord-Korea som et ledd i forsoningsprosessen mellom det delte landet.

- Ingenting er umulig, bekreftet Norges IOC-representant, Gerhard Heiberg, overfor Dagbladet, og utdypet i går:

- Jeg tror ikke vi i IOC vil motsette oss en slik flytting.

Tar ikke stilling

Om de norske utøverne vil motsette seg en eventuell flytting er foreløpig usikkert. Forbundene avventer, i likhet med Olympiatoppen, situasjonen.

- Vi kjenner dette kun fra media og har ikke noe fokus på dette før det eventuelt blir noe konkret å forholde seg til, skriver sportssjefen for alpinlandslaget Claus Ryste.

Det eneste anlegget av internasjonal standard som står klart i Nord-Korea, skal være et alpinanlegg. Derfor er Rystes utøvere de som er nærmest en flytting under lekene.

- Vi forholder oss til de foreliggende planer for OL inntil eventuelle endringer blir aktuelle å ta stilling til, skriver Norges Skiforbunds generalsekretær, Stein Opsal, til Dagbladet.

Har sikkerhetsplaner for OL

Under OL-samlingen på Fornebu fortalte toppidrettssjef Tore Øvrebø Dagbladet om planene de har lagt for en eventuell oppskalering av rakettoppskytinger fra Nord-Korea under lekene.

- Vi forholder oss til de rådene vi får av dem vi snakker med, og det er norske myndigheter og PST. Det vi har fått av informasjon fram til nå er nøytralt, så vi tar det helt med ro og ser hvordan det utvikler seg. Men så vet vi at hvis det blir helt galt, så blir det jo avlyst, og blir det ikke helt galt så går det som planlagt. Vi forsøker å forholde oss til de tingene vi kan gjøre noe med, og vi holder oss til den informasjonen som vi får fra norske myndigheter gjennom politiet, sa Øvrebø til Dagbladet.

- Har dere lagt planer for eventuelle rakettoppskytinger underveis i OL?

- Ja, da følger vi det som myndighetene sier. Når vi er gjester i Korea, gjester av IOC og organisasjonskomiteen, så er det jo de koreanske myndighetene som har ansvaret for vår sikkerhet. Vi har ikke et eget sikkerhetsopplegg, vi følger det de koreanske myndighetene har. Hvis vi får beskjed om noe, så følger vi de beskjedene.

Om Olympiatoppen vil være lojale mot eventuelle flyttinger av arrangementer til Nord-Korea velger de å ikke ta stilling til nå.

- Det blir hypotetisk for oss. Vi har gjort grundige forberedelser basert på at OL går i Sør-Korea, og forholder oss til det inntil noe annet eventuelt blir bestemt, skriver Lea til Dagbladet.