Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken

Skiforbundet tar selvkritikk: - Vi har ikke vært flinke nok

SVARER: Espen Bjervig.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SVARER: Espen Bjervig. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tidligere i dag fortalte advokat Niels R. Kiær at Therese Johaug ikke hadde gjennomført Antidoping Norges opplæringsprogram «Ren idrettsutøver» før hun leverte en positiv dopingprøve som ble offentliggjort 13.oktober i fjor.

- Hun hadde verken registrert seg i systemet eller gjennomført programmet, sa Kiær.

Dette har vært kjent tidligere. I oktober fortalte Vidar Løfshus at flere landslagsutøvere ikke møtte opp da Antidoping Norge i mai gjennomførte et «Ren Utøver»-seminar.

- Det er litt sløvt, også av oss som har pålagt dem å gjøre det, men ikke fulgt det opp. Og det er sløvt at de ikke har fulgt det opp selv, sier Løfshus til adressa.no.

Ga kritikk

Therese Johaug ble i dag spurt om Antidoping-programmet. Som Dagbladet tidlige i dag har skrevet, sa hun:

- Jeg føler jeg har fått veldig lite oppfølging fra skiforbundet på akkurat den biten der. Angående «Ren utøver» kan jeg ikke huske at jeg har fått beskjed om at jeg skulle gjennomføre modulen. Jeg tror jeg knapt nok hadde hørt om den. Dagen etter pressekonferansen jeg holdt i oktober (da det ble offentliggjort at hun hadde lever en positiv dopingprøve journ.anm.) fikk jeg en mail fra skiforbundet - det samme som alle de andre utøverne, om at vi måtte gjennomføre det.

28-åringens advokat fortalte også at hun Johaug ikke var alene:

- Det er altså ingen andre utøvere som har gjennomført det før den datoen, så Therese står ikke i noen særstilling her, sier Christian B. Hjort.

Tar kritikk

I en pressemelding i dag tar skiforbundet selvkritikk for at mange ikke deltok.

PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i salen under høringen. Det samme er 15 journalister og 12 fotografer. Ytterligere 30 journalister følger høringen fra Colosseum, som anses som en forlengelse av rettslokale. Video: NTB / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

-En ny versjon av «Ren utøver» ble lansert i juni 2015. Vi i langrennsledelsen erkjenner at vi ikke har vært flinke nok til å sørge for at alle utøverne har gjennomført denne siste versjonen, sier Espen Bjervig, administrativ leder i NSF Langrenn.

-Derfor var et av strakstiltakene som ble innført i langrenn 19.oktober i 2016 at alle utøvere skulle gjennomføre dette programmet.

I pressemeldinger skriver også forbundet at Norges Skiforbund er det særforbundet i Norge med flest utøvere som har gjennomført «Ren utøver» i følge en oversikt fra Antidoping Norge.

- Grov forsømmelse

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner fulgte Johaug-høringen fra Ullevaal onsdag og ble sjokkert da han hørte at Johaug ikke hadde blitt fulgt opp på dette, skriver NTB.

- At skiforbundet ikke har informert om ren idrett og fulgt det man er pålagt fra Antidoping Norge, det er skremmende. Det er en grov forsømmelse, som rammer utøverne i neste omgang. De er moralsk ansvarlige, sa Kjenner til NTB.

- Hva har det å si for denne saken?

- Ikke så mye for denne saken, men den har kanskje medvirket til at hun har kommet i denne situasjonen. De har ansvar for henne. Hadde hun brukt den appen som de lærer seg å bruke, hadde det røde lyset lyst med en eneste gang, svarte juristen til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling