STEMMER MOT HØYDEHUS:
Skipresident Erik Røste og Skiforbundet støtter Idrettsforbundets forslag om at forbudet mot høydehus opprettholdes.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STEMMER MOT HØYDEHUS: Skipresident Erik Røste og Skiforbundet støtter Idrettsforbundets forslag om at forbudet mot høydehus opprettholdes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Skiforbundet vil fortsatt forby høydehus

Stemmer mot på Idrettstinget.

(Dagbladet): På Idrettstinget i Trondheim kommende helg kommer nok en gang debatten om bruk av høydehus opp. Høydehus har vært forbudt for norske idrettsutøvere siden tinget vedtok det i 2003, mens det i resten av verden er tillatt.

Derfor har Norges Skiskytterforbund, Norges Svømmeforbund og Norges Friidrettsforbund fremmet et forslag om å oppheve det norske forbudet mot bruk av høydehus, og å tillate det i begrenset omfang.

De tre forbundene ønsker at utøvere på seniorlandslag, som et ledd i oppkjøringer til store mesterskap, skal få benytte seg av høydehus, og profilerte utøvere som Ole Einar Bjørndalen og Henrik Ingebrigtsen er blant dem som ønsker å benytte seg av høydehus dersom forbudet blir opphevet.

Norges Idrettsforbud ønsker derimot ikke å oppheve forbudet, og dermed er det også duket for debatt om det på tinget i Trondheim.

Uforenlig med idrettens verdier NIF innstiller derimot på at idretten i Norge skal jobbe hardere for at det særnorske forbudet ikke lenger skal være det.

«Norges idrettsforbund anser at bruk av høydehus og kunstig tilførsel av oksygen og andre gasser er uforenlig med idrettens verdier, og vil arbeide for et internasjonalt forbud som tilsvarer det norske forbudet vedtatt av Idrettstinget 2003.», skriver NIF i sin innstilling til Idrettstinget.

Det forslaget får nå tilslutning fra Norges Skiforbund.

- Vi støtter Idrettsforbundets forslag om at forbudet mot høydehus opprettholdes, men at det også skal jobbes for et internasjonalt forbud. Noe av det vi er opptatte av er at det er like forutsetninger for alle, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

Forrige helg fikk skistyret tilslutning for beslutningen om å støtte forbudet fra alle skikretsene i Norge. Dermed er det også et samlet ski-Norge som står bak ønsket om å beholde forbudet.

- Nå ble for eksempel xenon-gassen som ble brukt av enkelte under OL i Sotsji satt på dopinglista til Wada, og IOC har også forbudt bruk av gasser i forbindelse med OL. Vi føler at ting beveger seg i riktig retning, og derfor ser vi ingen grunn til å endre på det forbudet vi har i dag, sier Røste.

- Ikke vanskelig
Norges Skiforbund ønsker altså heller ikke å opprettholde det generelle forbudet mens de samtidig lar topputøverne få unntak opp mot mesterskap.

- Toppidretten er ganske spesiell som den er, så å ta dette valget om ikke å fjerne seg mer fra vanlige folks hverdag er ikke så vanskelig, sier Røste, og understreker at bruken av høydehus ikke har så voldsom betydning for prestasjonene.

- Vi har verken vunnet noen medaljer fordi vi i en periode på nittitallet brukte høydehus, like lite som vi har tapt medaljer på at vi ikke har brukt det senere.