Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiforbundet ville ta medaljene fra Dæhlie og Ulvang

Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang fikk sommeren 1992 beskjed om at de kom til å miste både medaljer og retten til å gå skirenn hvis de ikke sa opp en gullkantet sponsorkontrakt. Truslene kom fra Norges Skiforbund (NSF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne alvorlige tvisten mellom OL-heltene fra Albertville og NSF avsløres i Bjørn Dæhlies bok «Gulljakten», som lanseres neste uke. Bakgrunnen var de to skistjernenes personlige millionkontrakt med svenske Procordia.

Konflikten med Skiforbundet startet etter de suksessrike vinterlekene i Albertville.

Fikk ingenting

Sponsorene bak prosjekt «Vinter-Norge 1992- 94» skulle få bruke norske toppidrettsutøvere i sine reklameopplegg. Alle ville bruke gullgutta Dæhlie og Ulvang, som syntes situasjonen ble uholdbar.

De brukte altfor mye av sin tid til reklameoppdrag uten å få fem øre igjen for det.

«...vi ønsket å forhandle fram våre egne, personlige avtaler. Vi ønsket ikke å operere i konkurranse med Skiforbundet, men å skape noe i tillegg til det forhandlerne der fikk til,» skriver Dæhlie.

«Dessuten ønsket vi selv å bestemme hva vi skulle være med på. Vi ville forbeholde oss retten til å si ja eller nei når Skiforbundets sponsorer ville bruke oss i ulike opplegg.»

Kjempeavtaler

Resultatet var at Bjørn og Vegard fikk i havn personlige kjempeavtaler med det svenske selskapet Procordia, som ga hver av dem 1,5 millioner kroner i løpet av en treårsperiode.

Det likte Terje Bogen og hans firma Sponsor Service dårlig.

Bogen var ansvarlig for Skiforbundets sponsoravtaler, og ble rasende da de to gullkalvene hadde skaffet seg kontrakter som ikke ga en krone i provisjon til hans eget selskap.

NSF støttet Sponsor Service, og daværende skipresident Johan Baumann nektet å godkjenne Bjørn og Vegards avtale med Procordia.

«Fra Sponsor Services advokat fikk vi en faks der det ble hevdet at vi hadde brutt med amatørreglementet, og at vi dermed måtte regne med å miste VM-medaljene våre. Vi trodde knapt hva vi leste,» skriver Dæhlie i boken.

Ny Eriksen-sak

I de påfølgende forhandlingene truet også Baumann med å nekte Dæhlie og Ulvang startlisens, akkurat som Skiforbundet hadde gjort med Lars Erik Eriksen åtte år tidligere. Paradoksalt nok kjempet Terje Bogen den gang mot NSF - på Eriksens side.

Langrennsstjernene truet på sin side med å trekke seg fra landslaget og danne egne lag.

«I spøkefulle vendinger snakket vi også om å gå for et annet land, men det kastet vi aldri fram i forhandlingene,» skriver Dæhlie.

Skiforbundet godkjente til slutt Procordia-avtalen. Da hadde advokathonorarene passert 250.000 kroner.

«Heldigvis tilbød Procordia seg å betale mesteparten,» skriver Dæhlie.

Hele Norges coronakart