Skift batteri!

Sør-Korea gjør dessverre hverken Norge eller VM noe bedre. Esten O. Sæther kommenterer landskampen.

ULLEVAAL (Dagbladet.no) Da Sør-Korea speedet opp den internasjonale sporten på hjemmebane i siste VM, døpte jeg den nye stilen deres for \'Duracell-fotball\'.

Det var et navn som i hvert fall slo an hos den store batteriprodusenten med samme navn.

Sørkoreanerne var bare såvidt slått ut i semifinalen da det lå et takkebrev fra Duracell i posten hos meg.

Det faller meg lett å fortelle om denne tvilsomme blandingen mellom journalistikk og tekstreklame siden alle som kjenner meg vet at jeg såvisst ikke er rett type til å anbefale produkter som er i nærheten av å dreie seg om teknologi.

Så når jeg nå erklærer den sør-koreanske Duracell-æraen for slutt, er det kanskje heller ikke så mye å bry seg om.

0 - 0 mot Norge er likevel ikke noe resultat for global markedsføring.

NÅ SKAL det sies at uka før VM er tid for å lade batterier, og slett ikke bruke dem.

Slik kom Sør-Korea greit fra denne gjennomkjøringen.

TAM OPPVISNING PÅ ULLEVAAL:Norge var nærmest, men det endte målløst i Norge-Sør-Korea. Foto:Eirik Helland Urke
TAM OPPVISNING PÅ ULLEVAAL:Norge var nærmest, men det endte målløst i Norge-Sør-Korea. Foto:Eirik Helland Urke Vis mer

Men all den samlete løpingen, jagingen og kjempingen som for fire år siden minnet om; ja akkurat: Kaninene i Duracell-reklamen, var borte.

Og med det alt som holder laget i favorittsjiktet før Tysklands-VM.

DET ER dumt for mesterskapet. Den internasjonale fotballen trenger stadige stilskifter og nye utfordringer for de vante favorittene fra Europa og Sør-Amerika.

Dessuten var det dumt for Norge.

Et landslag med stigende selvtillit etter den lovende Paraguay-kampen forleden, skulle helst hatt en test på høyest mulig nivå.

KANSKJE ville et godt, gammel sørkoreanske trøkk på midtbaneleddet vårt vist hvilket nivå den nye fireren egentlig holder? Nå så det litt for bra ut.

Ikke det at Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen dominerte sentralt kampen igjennom, men hverken de eller kantene Morten Gamst Pedersen og Fredrik Strømstad ble testet i det som kan bli svakheten i denne kombinasjonen:

** Manglende fart på overganger imot.

Skift batteri!

Et sørkoreansk press på ballfører på nivå med 2 002-utgaven, ville sannsynligvis gitt langt flere balltap og overganger fra midten.

Det er det ok å trene på mens landskampene fremdeles ikke betyr noe.

FOR NÅR det blir EM-kvalik og alvor kommer det norske forsvaret uansett til å trenge en stabil, defensiv midtbanefirer foran seg.

Bedre er ikke dette forsvaret selv om det ikke slapp til en neste sørkoreansk sjanse.

Og bedre blir det ikke.

I landslagets glansdager på 90-tallet hadde vi midtstoppere som hadde ekstrem fart eller svært gode taktiske evner til løse kontringer imot. Noe lignende kommer ikke på banen i høst.

Kombinert med to sidebacker som er langt bedre i angrep enn i forsvar, blir dette i beste fall en usikker lagdel.

Særlig fordi vi heretter skal ta større sjanser i angrepsoppbygningen på hjemmebane.

VETERANDUOEN Martin Andresen og Tommy Svindal Larsen betyr nettopp det.

De er plukket ut for å skape det noe mer kortpasningsbaserte pasningsspillet som Åge Hareide introduserte allerede da han overtok Norge for tre sesonger siden, men som han ikke turte å bruke da det gjaldt VM-plass mot gruppas svakeste lag hjemme på Ullevaal.

Hareides taktiske valg med lange baller mot Moldova i den avgjørende kvalikkampen viste best hva treneren dengang syntes om effekten av sin nye stil.

Nå prøver han igjen, og trenger i hvert fall et helhetlig defensivt styrke som gjør det mulig å ta flere sjanser i pasningsspillet på vei oppover.

MÅLSJANSER var det forresten få av i denne VM-testen.

Individuelt matchet sørkoreanerne både Frode Johnsen og John Carew i lufta, i hvert fall så lenge de høye framspillene kom såpass ofte rett bakfra.

Da Korea var representert med nordboerne sine i VM 1966, vakte laget begeistring ved å løfte hverandre opp i luftduellene for å kompensere for manglende centimetere. Nå har fotballutviklingen forlengst løftet landet til et helt annet nivå, men altså ikke så høyt som vi hadde ønsket.

Hvis ikke det skal mer til enn brukbare batterier for å få fart på en tilfeldig treningskamp 8 dager før VM-start?