Skift fokus, Drillo

LA BAULE (Dagbladet): Dagbladets råd til Drillo før Brasil-kampen: Dytt Tore André Flo (25) ut i en tilnærmet fri rolle på flanken, og la Egil Østenstad (26) ta imot den verste julinga som enslig spiss. Slik kan Flo få tilbake friheten og kreativiteten som er en forutsetning for å slå Brasil.

Det er all grunn til å bekymre seg over Tore André Flo etter Drillos to første VM-kamper.

  • Fordi han er den største forskjellen på 98-utgaven og 94-utgaven av Drillos. Det ser bare ikke slik ut.
  • Og fordi han er i utmerket form. Men det ser ikke slik ut, heller.

Drillos er sjanseløse mot Brasil hvis det ikke fungerer bortimot perfekt for spilleren som langt på vei er personifiseringen av Drillos økte offensive styrke i forhold til forrige VM.

Derfor må Drillo bruke all taktisk kløkt og psykologisk innsikt på å få Tore André opp på et forventet prestasjonsnivå.

Det handler først og fremst om å løse en del strukturproblemer, og få et samlet Drillos til å fungere bedre enn i de to første kampene. Ingen enkeltspillere er i stand til å glitre på et Drillos som sliter. Det synes best på Tore André - fordi han er i stand til å glitre mest av alle.

Eneste trussel

Men jeg tror også det handler om å gi Tore André nye impulser gjennom nye arbeidsoppgaver. I de to første VM-kampene har han i minimal grad fått utnyttet sine beste egenskaper.

  • Han er best som rettvendt spiss - altså med blikket rettet mot motstanderens mål. I VM har han stort sett fungert som den tradisjonelle møtende.
  • Han er best når han har stor aksjonsradius og kan bevege seg relativ fritt. I VM har han hele tida hatt et par sterke forsvarere i ryggen. Fordi han langt på vei er Drillos eneste etablerte offensive trussel - både i form av tidligere prestasjoner, og som ensom spiss.

Mer observant

Dagbladet foreslår følgende løsning mot Brasil:

  • Tore André ut på venstreflanken - uten et like klart defensivt ansvar som jobben tradisjonelt krever. Egil Østenstad inn som spiss.
  • Tore André får mindre oppmerksomhet, og større sjanser til å operere rettvendt. Forhåpentligvis utløses kreativiteten og overraskelsesmomentene.
  • Egil Østenstad får spille. Han er i form, og han er en annen type enn Flo: Mindre egoistisk, mer observant i forhold til medspillere, flinkere på en-touch, og et mer stabilt oppspillspunkt.
  • Drillos gjør en tilnærming til 4-4-2, uten å gi slipp på det mer innarbeidede 4-5-1. Drillos kan ikke satse på annet enn seier mot Brasil, og bør dyrke potensielle matchvinnere i en kamp som dette. Det er både Østenstad og Flo - og som spillertyper er de en meget spennende kombinasjon.
  • Brasil vil få seg en overraskelse: Fordi den største profilen i 4-2-kampen på Ullevaal opptrer i en ny rolle, og fordi de ikke har tilnærmet samme kunnskap om hva Egil Østenstad kommer til å foreta seg.

Det vil gi en rekke effekter:

<B>TENK MOTSATT:</B> Han har vært nokså bestemt på at Tore André Flo skal spille enson spiss. Dagbladet mener Drillo bør skyve Flo ut på flanken.