Skihelten Harald Grønningen er død: 
- Han var en kultfigur.
- Norges første skikjendis

Langrennslegenden Harald Grønningen døde fredag kveld, 81 år gammel.

KLAR FOR VM:  Harald Grønningen  på trening før VM i 1966. Foto: NTB  Scanpix
KLAR FOR VM:  Harald Grønningen  på trening før VM i 1966. Foto: NTB  Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den norske langrennslegenden Harald Grønningen døde på Lensvik Sykehjem fredag 26. august etter lengre tids sykeleie. Han ble 81 år gammel.

Det bekrefter familien i en pressemelding. Grønningen var født 9. oktober 1934, og ble dermed nesten 82 år gammel, skriver NTB.

GULL PÅ HJEMMEBANE: Her gratuleres det norske laget av en lett nedsnødd men veldig blid og entusiastisk Kong Olav etter stafettgull i Holmenkollen.  Fra V: Odd Martinsen, Harald Grønningen og Gjermund Eggen.
Foto: NTB Scanpix
GULL PÅ HJEMMEBANE: Her gratuleres det norske laget av en lett nedsnødd men veldig blid og entusiastisk Kong Olav etter stafettgull i Holmenkollen.  Fra V: Odd Martinsen, Harald Grønningen og Gjermund Eggen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Motorsagselger

Det norske skimiljøet tar nyheten tungt.

Otto Ulseth skrev bok om den gamle skihelten - og omtaler Harald Grønningen som en av Norges største skihelter gjennom tidene.

- Harald var den største før Oddvar Brå. Han vant medaljer i alle mesterskap på 60-tallet. Harald hadde flest medaljer og var den største vi hadde i Norge, sier Ulseth til Dagbladet.

Ulseth beskriver Grønningen som en godt bekjent og fikk dødsbudskapet fredag kveld.

- Han var en kultfigur. Både i kraft av det fysiske og som person. Han var langrennssportens Petter Northug på 60-tallet - og størst i både Sverige og Finland.

OL-GULL: Harald Grønningen ble sett på som et forbilde blant de yngre løperne, og var en langrennsløper som hadde en tendens til å gjøre det aller best i de viktigste løpene.
 Foto: NTB Scanpix
OL-GULL: Harald Grønningen ble sett på som et forbilde blant de yngre løperne, og var en langrennsløper som hadde en tendens til å gjøre det aller best i de viktigste løpene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harald var den mest etterspurte og mest populære. Han var vennlig og enkel å forholde seg til. Han var ekstremt rolig, og det er kanskje vanskelig å forstå at det kan kombineres med den aggressiviteten som idretten krever, sier Ulseth.

Etter den aktive skikarrieren, trakk Grønningen seg tilbake.

- Harald jobbet i skogen. Og han ble motorsagselger mot slutten av karrieren. Bedre kunne det ikke bli, har han fortalt meg. Han var en bra kar fra bygda, sier Ulseth med et smil.

- Første kjendisen

Lenge ble Grønningen sett på som den evige toer, men til slutt fikk han sin første gullmedalje i stafett i VM på hjemmebane i 1966 og sin første individuelle gullmedalje på 15-kilometeren i OL i Grenoble i 1968.

Han vant medaljer i samtlige mesterskap i 60-årene: OL i 1960, -64 og -68, og VM i 1962 og -66.

Han ble norgesmester ni ganger og han er tildelt Holmenkollmedaljen, Olavstatuetten og Sportsjournalistenes statuett, skriver NTB.

FANGET FISK: Skiløper Harald Grønningen er på sommerføre i Lensvik. Han trekker laks til den store gullmedalje og den beste fangsten hans denne sommeren har en verdi av 2000 kroner.
Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix
FANGET FISK: Skiløper Harald Grønningen er på sommerføre i Lensvik. Han trekker laks til den store gullmedalje og den beste fangsten hans denne sommeren har en verdi av 2000 kroner. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix Vis mer

Åge Skinstad beskriver Grønningen som Norges første skikjendis.

- Med ni NM-gull, fire internasjonale gullmedaljer og sju medaljer i internasjonale mesterskap var Harald en bauta i norsk langrenn. Som en av de fire stafett-vinnerne fra VM i Oslo i 1966, ble han en av Norges første ski- og idrettskjendiser. Hele ski-Norge, og det meste av idretts-Norge, har alltid hatt et godt forhold den til svært omgjengelige, men litt beskjedne Harald. Han er fortsatt et forbilde for mange, sier Åge Skinstad til Dagbladet.

– Harald Grønningen var kjent som stilløperen, grunnet sin imponerende teknikk i diagonalgang. Med ham er en av de store personlighetene i norsk langrenn gått bort, sier skipresident Erik Røste til NTB.

FAKTA

Fakta om langrennsløperen Harald Grønningen

* Født: 9. oktober 1934, død: 26. august 2016 (81 år gammel).

* Fødested: Lensvik

* Sport: Langrenn

* Klubber: Lensvik og Freidig

* VM-debut: Lahti (1958)

*Første OL: Squaw Valley (1960)

* NM: 9 gullmedaljer og to kongepokaler (1963, 1967)

*Internasjonale meritter: OL-gull: 15 kilometer (Grenoble 1968), 4 x 10 kilometer stafett (Grenoble 1968), OL-sølv: 15 kilometer (Innsbruck 1964), 30 kilometer (Innsbruck 1964), 4 x 10 kilometer stafett (Squaw Valley 1960). VM-gull: 4 x 10 kilometer stafett (Oslo 1966). VM-sølv: 15 kilometer (Zakopane 1962).

* Utmerkelser: Sportsjournalistenes statuett (1961), Holmenkollmedaljen (1961), Olavsstatuetten (1966). Har også mottatt Lahtimedaljen.

* Grønningen fikk en statuett utenfor Lensvik skole i 1979.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer