KLAR FOR VM:  Harald Grønningen  på trening før VM i 1966. Foto: NTB  Scanpix
KLAR FOR VM:  Harald Grønningen  på trening før VM i 1966. Foto: NTB  ScanpixVis mer

Skihelten Harald Grønningen er død: 
- Han var en kultfigur.
- Norges første skikjendis

Langrennslegenden Harald Grønningen døde fredag kveld, 81 år gammel.

(Dagbladet): Den norske langrennslegenden Harald Grønningen døde på Lensvik Sykehjem fredag 26. august etter lengre tids sykeleie. Han ble 81 år gammel.

Det bekrefter familien i en pressemelding. Grønningen var født 9. oktober 1934, og ble dermed nesten 82 år gammel, skriver NTB.

GULL PÅ HJEMMEBANE: Her gratuleres det norske laget av en lett nedsnødd men veldig blid og entusiastisk Kong Olav etter stafettgull i Holmenkollen.  Fra V: Odd Martinsen, Harald Grønningen og Gjermund Eggen.
Foto: NTB Scanpix
GULL PÅ HJEMMEBANE: Her gratuleres det norske laget av en lett nedsnødd men veldig blid og entusiastisk Kong Olav etter stafettgull i Holmenkollen.  Fra V: Odd Martinsen, Harald Grønningen og Gjermund Eggen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Motorsagselger

Det norske skimiljøet tar nyheten tungt.

Otto Ulseth skrev bok om den gamle skihelten - og omtaler Harald Grønningen som en av Norges største skihelter gjennom tidene.

- Harald var den største før Oddvar Brå. Han vant medaljer i alle mesterskap på 60-tallet. Harald hadde flest medaljer og var den største vi hadde i Norge, sier Ulseth til Dagbladet.

Ulseth beskriver Grønningen som en godt bekjent og fikk dødsbudskapet fredag kveld.

- Han var en kultfigur. Både i kraft av det fysiske og som person. Han var langrennssportens Petter Northug på 60-tallet - og størst i både Sverige og Finland.

OL-GULL: Harald Grønningen ble sett på som et forbilde blant de yngre løperne, og var en langrennsløper som hadde en tendens til å gjøre det aller best i de viktigste løpene.
 Foto: NTB Scanpix
OL-GULL: Harald Grønningen ble sett på som et forbilde blant de yngre løperne, og var en langrennsløper som hadde en tendens til å gjøre det aller best i de viktigste løpene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Harald var den mest etterspurte og mest populære. Han var vennlig og enkel å forholde seg til. Han var ekstremt rolig, og det er kanskje vanskelig å forstå at det kan kombineres med den aggressiviteten som idretten krever, sier Ulseth.

Etter den aktive skikarrieren, trakk Grønningen seg tilbake.

- Harald jobbet i skogen. Og han ble motorsagselger mot slutten av karrieren. Bedre kunne det ikke bli, har han fortalt meg. Han var en bra kar fra bygda, sier Ulseth med et smil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Første kjendisen

Lenge ble Grønningen sett på som den evige toer, men til slutt fikk han sin første gullmedalje i stafett i VM på hjemmebane i 1966 og sin første individuelle gullmedalje på 15-kilometeren i OL i Grenoble i 1968.

Han vant medaljer i samtlige mesterskap i 60-årene: OL i 1960, -64 og -68, og VM i 1962 og -66.

Han ble norgesmester ni ganger og han er tildelt Holmenkollmedaljen, Olavstatuetten og Sportsjournalistenes statuett, skriver NTB.

FANGET FISK: Skiløper Harald Grønningen er på sommerføre i Lensvik. Han trekker laks til den store gullmedalje og den beste fangsten hans denne sommeren har en verdi av 2000 kroner.
Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix
FANGET FISK: Skiløper Harald Grønningen er på sommerføre i Lensvik. Han trekker laks til den store gullmedalje og den beste fangsten hans denne sommeren har en verdi av 2000 kroner. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix Vis mer

Åge Skinstad beskriver Grønningen som Norges første skikjendis.

- Med ni NM-gull, fire internasjonale gullmedaljer og sju medaljer i internasjonale mesterskap var Harald en bauta i norsk langrenn. Som en av de fire stafett-vinnerne fra VM i Oslo i 1966, ble han en av Norges første ski- og idrettskjendiser. Hele ski-Norge, og det meste av idretts-Norge, har alltid hatt et godt forhold den til svært omgjengelige, men litt beskjedne Harald. Han er fortsatt et forbilde for mange, sier Åge Skinstad til Dagbladet.

– Harald Grønningen var kjent som stilløperen, grunnet sin imponerende teknikk i diagonalgang. Med ham er en av de store personlighetene i norsk langrenn gått bort, sier skipresident Erik Røste til NTB.