Skiheltens skrekk:
- Våknet helt lammet

Per Elofsson (42) var i sin tid en av verdens aller beste langrennsløpere. I fjor opplevde han skrekken.

ÅPNER OPP: Per Elofsson. Foto Anna-Karin Nilsson / EXP / TT
ÅPNER OPP: Per Elofsson. Foto Anna-Karin Nilsson / EXP / TTVis mer

- Jeg var nære å dø. Jeg hadde flaks som ikke gjorde det, sier Per Elofsson til Expressen.

I sin tid var han en av verdens aller beste langrennsløpere, men i fjor opplevde 42-åringen skrekken. Han fikk hjerneslag.

Det siste halvåret har livet handlet om å lære å gå igjen. Om å lære seg å pusse tennene på nytt og ta på deodorant.

Livet ble snudd på hodet etter slaget.

MISTET SØSTEREN: Mari Eide måtte finne frem til kraften av Ida da hun skulle begynne å konkurrere igjen. Video: NRK Vis mer

- Kunne ikke gå

Elofsson har delt noen bilder i sosiale medier, men ellers har det vært stille fra den svenske skihelten. Inntil nå.

I et intervju med svenske Expressen åpner Elofsson opp om kampen.

Dagen som skulle forandre livet for alltid, begynte med at han lå hjemme på sofaen i Umeå.

TØFFE DUELLER: Elofsson sammen med Christian Hoffmann (t.v.) og Johan Mühlegg. Foto: NTB Scanpix
TØFFE DUELLER: Elofsson sammen med Christian Hoffmann (t.v.) og Johan Mühlegg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han skulle bare en raskt tur på do før han skulle kjøre sønnen til innebandytrening, men plutselig begynte han å se dobbelt. Det ble bare verre og verre, og inne på do måtte han legge seg ned på gulvet.

- Jeg forsto at noe var galt og husker at jeg skrek til familien min at de måtte ringe 112, sier han til Expressen.

42-åringen ble hastet til sykehus og behandlet. Livet var reddet, men han husker fortsatt tilbake i skrekk og gru på de første dagene etter at han våknet opp:

- Jeg kunne ikke gå eller bevege armene mine. Jeg hadde også mistet kontroll over det høyre øyet mitt og så dobbelt. Jeg greide heller ikke å snakke, sier han til Expressen.

La opp tidlig

Elofsson la opp i 2005, bare 26 år gammel. Han kan likevel se tilbake på en karriere med blant annet tre VM-gull og to seire i verdenscupen sammenlagt.

Han har hatt mange dueller med norske utøvere, og han var den som hang lengst med den gjennomdopete spanske utøveren Johan Mühlegg under OL i Salt Lake City i 2002.

- Jeg tror ikke de rennene mot Mühlegg var med på å ødelegge meg, men den konkurransen jeg fikk fra dem som dopet seg, bidro nok til at jeg pushet meg enda hardere på trening, uttalte Elofsson til Dagbladet i fjor.

I tida etter fikk han en infeksjon og fikk mykoplasma. Det sleit han veldig med en periode. Kroppen fungerte ikke som den gjorde tidligere. Likevel kom han tilbake og vant et VM-gull på skiathlon i Val di Fiemme i 2003. Elofsson trodde at det var vendepunktet, men kroppen ville ikke mer.

DET SISTE GULLET: Per Elofsson jubler under VM-jaktstarten i 2003. TIl venstre kaster Tore Ruud Hofstad seg over mål. Foto: NTB Scanpix
DET SISTE GULLET: Per Elofsson jubler under VM-jaktstarten i 2003. TIl venstre kaster Tore Ruud Hofstad seg over mål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Svenskens siste skirenn fant sted Beitostølen 22. november 2003. Da ble han nummer 50.

Siden har han blant annet jobbet som langrennsekspert i Sverige.

Rehabilitering

Elofsson bor sammen med kjæresten Ida Backlund i svenske Umeå. Han har to barn fra et tidligere forhold. I september 2018 fikk paret sitt første barn sammen.

Nå handler livet om å greie de dagligdagse tingene igjen. Elofsson er fortsatt sykmeldt, men blir bedre og bedre. Nå kan han blant annet snakke uten problemer, og tre uker etter slaget startet jobben med å lære å gå ordentlig igjen.

- Jeg fikk dratt kroppen min fra soverommet til badet. Men jeg kunne ikke bære min nyfødte sønn.

Han hadde dårlig balanse, og begge armene fungerte ikke. I dag går alt dette helt fint. Han har også jogget litt med staver. Han har ingen motoriske problemer, men kondisen er elendig.

Fortsatt må han hvile mye i løpet av dagen, og han blitt fort utslitt hvis han må konsentrere seg. Men slaget har fått Elofsson til å tenke helt annerledes.

Han er bare glad for at han fortsatt lever.