Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skihoppere med nedslag i trær

Hopper for NM-gull i morgen. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I morgen arrangeres det for andre gang uoffisielt norgesmesterskap i skitrehopping Sudndalen ved Hallingskarvet.

11 utøvere setter utfor ovarennet, tar sats på hoppet og flyr inn i et tre. Der må de holde seg fast, hvis ikke blir det regnet som et ordinært fall.

- Dette høres ut som en dårlig nachspielidé?

- Nei, det er mye mer seriøst enn som så, sier arrangør Vidar Eggimann til Dagbladet.no.

- Vi har holdt på med dette i mange år, og en kamerat av meg har det fra fjellsportmiljøet i Tromsø.

Få skader

Historien vil ha det til at konkurransen stammer fra Sondre Norheims tid på 1800-tallet. Da kjørte de nedover fjellsider i løyper som gjerne hadde forskjellige hindre, for eksempel trær.

De svingte som regel utenom, men de tøffeste løperne hoppet gjennom åpningen i splittede trær (Y-trær).

TREHOPPERE: Eldar Heide (regjerende norgesmester), Kjell-Petter Bruun og Gudbrand Heiene viser hvordan det skal gjøres. Foto: home.no.net/vvvvidar/skitrehopping
TREHOPPERE: Eldar Heide (regjerende norgesmester), Kjell-Petter Bruun og Gudbrand Heiene viser hvordan det skal gjøres. Foto: home.no.net/vvvvidar/skitrehopping Vis mer

Men utøverne i skitrehopping skal altså ikke gjennom treet. De skal bli der.

- Er det mange skader i sporten?

- Nei, men så er det ikke så mye hopping heller. Vi har hatt noen forstuede tomler og skrubbsår på leggene. Det ser veldig spektakulært ut, men risikoen er liten, sier Eggimann.

Utpsyking

I forkant av NM har det ikke vært snakk om høydeopphold og treningsleire.

- Men jeg har fått høre at noen har tjuvtrent. Ellers går det stort sett i psykisk trening hjemme i sofaen - og ikke minst utpsyking i forkant av rennet, sier arrangøren.

Dette høres med andre ord ut som en lek for voksne menn og kvinner, og det er det også. De utelukker likevel ikke en offensiv overfor OL-komiteen.

- Vi hadde prikket ut Tromsø-OL, men nå ser det jo det litt usikkert ut.

Les mer om skitrehopping.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!