Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennseliten reagerer på terminlista i OL-sesongen

Skijentene kritisk til ny sesongplan: - Synd for sporten. Hva er egentlig argumentet deres?

Terminlista i den kommende OL-sesongen vekker oppsikt og skaper reaksjoner blant langrennseliten. Maiken Caspersen Falla frykter at endringen vil bety mindre prestisje og færre seere.

ATTRAKTIVE: Få norske idrettsutøvere er like populære som skijentene, men Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen frykter at den nye terminlista vil svekke produktet og konkurransen - og at det vil gi landslagsledelsen problemer før OL-uttaket. Der får de støtte av blant annet Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
ATTRAKTIVE: Få norske idrettsutøvere er like populære som skijentene, men Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen frykter at den nye terminlista vil svekke produktet og konkurransen - og at det vil gi landslagsledelsen problemer før OL-uttaket. Der får de støtte av blant annet Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Verdens beste langrennsløpere fikk seg en overraskelse da de sjekket ut kommende sesongs terminliste da den ble offentliggjort i helga.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har nemlig gjort flere endringer som deler av langrennseliten forstår lite av:

* Variasjonene i programmet er forsvunnet. Før OL er samtlige renn - utenom ett - enten 10/15-kilometere eller sprintrenn.
* Det står per i dag ingen stafetter på terminlista før OL.

Det betyr at det er få OL-spesifikke øvelser og minimalt med relevante uttaksrenn, som er nødvendige for å gjøre det vanskelige norske OL-uttaket til de respektive øvelsene i Pyeongchang.

Det betyr også at det blir vanskeligere for utøverne å øve på de øvrige distansene som venter i OL, bortsett fra 10/15-kilometer og sprint.

Falla: - Synd for sporten

Og ikke minst frykter flere av de norske langrennsjentene at det vil drepe konkurransen og gjøre sporten kjedeligere.

- Jeg synes det er veldig synd. 5-kilometeren har på mange måter vært veldig bra for sporten vår. Det har bidratt til at flere nasjoner har gjort det bra, for eksempel USA. Dette er synd for sporten, sier verdensmester og olympisk mester Maiken Caspersen Falla til Dagbladet.

- Det er rart at FIS fjerner distansen som har åpnet opp for flere nasjoner. Hva er egentlig argumentet deres? spør Falla videre.

KRITISK: Maiken Caspersen Falla etterlyser mer variasjon i terminlista og kortere distanser som kan skape mer spenning og gi flere nasjoner i toppen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Maiken Caspersen Falla etterlyser mer variasjon i terminlista og kortere distanser som kan skape mer spenning og gi flere nasjoner i toppen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det gjør jo sporten mer spennende med kortere distanser. Jeg er spent på å høre argumentene for hvorfor de gjør sånn. Hvis det bare skal være sprint og 10 kilometer, er det ikke sikkert det er så mange som gidder å gå like mange renn. Da er det ikke sikkert folk gidder å se på. Det blir kjedelig, frykter hun.

Jacobsen: - Rart og kjedelig

Den triple verdensmesteren fra Lahti får støtte fra Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Man kan si at det er synd at det er få stafetter og få spesifikke kvalifiseringsrenne til OL. Det er få OL-øvelser på verdenscupprogrammet. Det gjør det ganske mye mer utfordrende for trenerne å velge det beste laget til OL. Det er litt rart og et kjedelig verdenscupprogram, kanskje, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Hvis man mener at det er 10/15-kilometere som er mest interessant, heller jeg mot at man heller bør kutte ned på antall renn. Da blir det enda mer trøkk på de rennene som er, mener Heming-jenta.

Falla, som vant sitt tredje VM-gull på tre forsøk i Lahti på kvinnestafetten, får nå ingen 5-kilometere hvor hun kan kvalifisere seg til stafettlaget i OL.

- Det blir helt klart vanskeligere med OL-uttaket. Jeg har bevist at jeg kan håndtere en 5-kilometer på stafett veldig bra. Når jeg er i form, går jeg bra også på 5-kilometer. Det er viktig nå som jeg ikke har noen spesifikke 5-kilometere å kvalifisere meg på, mener Falla.

- FIS har alltid noen argumenter som vi sikkert ikke har tenkt like nøye over. Det må vi legge til.

Sundby: - Det blir en kjempeutfordring

Martin Johnsrud Sundby spår store utfordringer i den kommende sesongen.

KJEDELIG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror den nye terminlista vil føre til mindre spenning i langrenn.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEDELIG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror den nye terminlista vil føre til mindre spenning i langrenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Uttaket på 30 kilometer blir en øvelse jeg er glad jeg ikke skal begi meg ut på. Nå stiller man på et enda tynnere grunnlag enn tidligere, fordi det bare er én tremil før OL, og det er på Lillehammer, som er løypa som er mest ulik løypa i Pyeongchang. Det blir færre plasser og enda tettere. Dette kommer til å bli en kjempeutfordring, spår Johnsrud Sundby overfor Dagbladet.

Røa-gutten registrerer at FIS forsøker å justere langrennssporten tilbake hvor den var før han - og noen ganger Johan Olsson - har gått ifra i front på fellesstarter.

- Da noen begynte å gå ifra på fellesstart, ble det så spredt at det var en utvikling de ikke likte. Nå er vi mer tilbake til de fellesstartene hvor det blir samlet felt til spurten. For mange er det nok veldig spennende å se på. Det er ikke så spennende å gå, mener Sundby.

Han vil imidlertid ikke kritisere FIS.

- Jeg tenker at FIS prøver å utvikle seg og følge med på krav som stilles fra ulike nasjoner og presentere sporten så bar som mulig. Terminlista hadde nok setter annerledes ut om jeg bestemte. Men jeg må bare rette meg etter den og legge opp løpet etter det, sier Sundby, som selv satser mot 15-kilometeren i OL og får oppsiktsvekkende mange verdenscuprenn å trene på før den tid.

- Akkurat det passer bra. Det hadde vært verre om det bare var 10 kilometere, sier Sundby.

Bjørgen: - Vanskelig

Også Marit Bjørgen ser utfordringen dette kan skape.

SPÅR UTFORDRING: Martin Johnsrud Sundby tror det blir ekstra vanskelig å være norsk landslagstener neste år før OL-uttaket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPÅR UTFORDRING: Martin Johnsrud Sundby tror det blir ekstra vanskelig å være norsk landslagstener neste år før OL-uttaket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Med tanke på OL-uttak er det vanskelig. Vi får heldigvis en skiathlon på Lillehammer før OL. Det er sikkert flere ting som spiller. Jeg bruker ikke noe krefter på at terminlista er slik. Jeg får ikke gjort noe med det. For min del handler det om å gjøre det godt nok før jul og kvalifisere meg tidlig, sier Bjørgen til Dagbladet

Jacobsen er også opptatt av hvordan de skal håndtere terminlista best mulig, men liker ikke at 5-kilometeren, som ofte har blitt vunnet av Jessica Diggins og gitt mange ulike nasjoner i seierskampen, er vekke fra programmet.

- Det som er mest dumt med at 5-kilometeren forsvinner, er at de andre nasjonene har vært nærmest oss på de kortere distansene. Det handler ikke om å trene flest timer, men mer om fart og tåle melkesyre. Utlendingene har vært mye nærmere og kanskje også bedre enn oss på 5-kilometere, sier Jacobsen.

- For sportens skyld er det synd at dette forsvinner. Motivasjonsmessig for de andre hadde det nok vært bra med noen 5-kilometere. Da er det enklere for de andre å hevde seg, sier Heming-jenta, som presiserer at det er veldig mange hensyn å ta enn de utøveren synes er viktig.

Sundby velger å stole på at FIS vet best.

- Vi har et øvelsesregister fra sprint fra femmil. Veldig mange prosent havner på 15 kilometer. Jeg ville ha puttet inn flere lengre distanser, men FIS mener det er det beste for internasjonal langrenn. Da får vi lytte til det. Bredde i toppen er viktig, og det blir jevnere med kortere og lettere løyper. Sånn sett burde vi kanskje hatt flere 10 kilometere, sier forrige sesongs verdenscupvinner.

POSITIV: Marit Bjørgen ser poenget til sine kolleger, men vil heller tenke positivt enn å tenke på hva som kunne ha vært bedre.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSITIV: Marit Bjørgen ser poenget til sine kolleger, men vil heller tenke positivt enn å tenke på hva som kunne ha vært bedre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dette er begrunnelsen

Så hva er egentlig begrunnelsen for denne overraskende terminlista?

Leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har ikke besvart Dagbladets henvendelse, men Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomittéen, forklarer det slik:

- Fordi vi ønsker å redusere antall format: 10/15, 15/30, 30/50 og sprint er det som det skal satses på. De lengste distansene krever lang restitusjonstid og er derfor litt sjeldnere på programmet, sier Skinstad til Dagbladet.

- Hvorfor vil man redusere antall format?

- Fordi mange synes det er forvirrende med 5, 7,5, 10, 15, 20, 30 og 50 kilometer når det er både fellesstart, intervallstart og skibytte i tillegg.

- Hvem synes det?

- Jeg vet ikke akkurat hvem som mener det, men det er i hvert fall en del mellomeuropeiske TV-seere.

- Hva tenker du om poengene til Falla og Jacobsen om at det gjør sporten mindre spennende og fører til færre nasjoner i toppen?

- Jeg er ikke redd for populariteten i Norge, men mener det er svært viktig at vi øker populariteten i Tyskland, øvrige mellomeuropeiske land og oversjøiske land. De mener helt klart at færre format ville gjøre det mer oversiktlig og tydelig. De må jeg neste stole på.

FORKLARINGEN: Åge Skinstad forteller at blant annet USAs representant stemte for færre format, selv om Jessica Diggins er verdens beste på fem kilometer fristil. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FORKLARINGEN: Åge Skinstad forteller at blant annet USAs representant stemte for færre format, selv om Jessica Diggins er verdens beste på fem kilometer fristil. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- USAs representant i WC-komiteen, som for øvrig er landslagssjef også (Chris Grover) stemte for færre format. Personlig hadde ikke jeg (Norge) all verdens mening om dette. For oss var økte kvoter i tourer, intervallstart og klassisk langrenn viktigst å bevare, forklarer Skinstad.

Som Norges representant ble det til slutt viktig å prioritere norsk langrenns viktigste saker.

- Min erfaring er at det er smart å prioritere. Tør du det, får du ofte gjennom det som betyr mest. Kvoter, intervallstart og klassisk var viktigst for oss. Format og stafett ble derfor mindre viktig. Min erfaring er at du må velge dine kamper for å kunne vinne. Jeg håper og tror at resultatet alt i alt ble bra for Norge og ikke minst for de nest beste som nå får flere sjanser i verdenscupen enn i fjor, sier Skinstad.

Positiv Østberg og Klæbo

Ingvild Flugstad Østberg velger å se positivt på den nye endringen.

- Det er alltid noen som mener noe mangler på terminlista, men jeg velger å fokusere på de løpene som er fine. Det er litt spesielt at det er flere 10-kilometere klassisk enn skøyting med tanke på OL, men jeg prøver å tenke positivt og gjøre det vi kan gjøre noe med, jeg, sier Østberg til Dagbladet.

- Terminlista er jo satt nå. Både Diggins og jeg er glad i 5-kilometere. Jeg er også glad i stafetter, men nå er terminlista som den er.

Også Johannes Høsflot Klæbo har en pragmatisk og konstruktiv tilnærming til den nye og overraskende terminlista.

- Terminlista blir satt og er en ting vi får gjort veldig lite med. Da må man legge en plan, følge den og gjøre det beste ut av det. Jeg synes ikke det er dumt at det er flere 15-kilomtere enn tremiler, i hvert fall, sier Klæbo til Dagbladet.

Holund: - Kjedelig å se det samme rennet hver helg

Niklas Dyrhaug tror historikk blir avgjørende i OL-uttakene på lengre distanser, nå som de spesifikke uttaksrennene mangler.

- Terminlista er litt annerledes med færre lange løp og mange 15-kilometere. Det blir kult med den gamle jaktstarten i Toblach igjen. Vi skulle gjerne hatt en tremil ekstra, men jeg tror det blir bra, jeg, sier Dyrhaug til Dagbladet.

- Blir det ikke vanskelig å kvalifisere seg til tremil og femmil når det stort sett bare gås 15-kilometere og sprint for dere gutta?

- Det kan du si, men samtidig er det ikke så stor forskjell på 15 og 30 kilometer. Det vil nok gå litt på historikk i de uttakene også. Vi har en spennende og kul sesong i møte.

Hans Christer Holund skulle gjerne sett at terminlista så annerledes ut.

- Hadde jeg bestemt, hadde jeg lagt inn flere lengre distanser. Men det er ikke noe jeg får gjort noe med. Jeg må bare prøve å tilpasse meg etter rennprogrammet, sier Holund til Dagbladet.

- Men det er kjedelig se det samme skirennet helg etter helg. I uttakene til OL, må de vel se på historikk og hva man har vært god på før.

Hele Norges coronakart