Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen vil skåne sønnen for Kollen-femmila

Skijentene refser publikums øl-kasting:
- Dette er ingen russefest

Øl i løypa og på utøverne. Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kikkan Randall mener oppførselen til deler av Kollen-publikummet er uakseptabel. Nå vil de ha endringer.

REAGERER; Marit Bjørgen, Kikkan Randall og Astrid Uhrenholdt Jacobsen ber arrangøren ta grep for at tilstandene i Holmenkollen lørdag ikke gjentar seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER; Marit Bjørgen, Kikkan Randall og Astrid Uhrenholdt Jacobsen ber arrangøren ta grep for at tilstandene i Holmenkollen lørdag ikke gjentar seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Voksne mennesker som var så stupfulle at de ikke klarte å holde seg på beina og sjanglet rundt i Holmenkollen, uten å følge politiets ordre, kastet en stor skygge over folkefesten i Kollen denne helga.

Dette var langrennsfesten som ble en skandale.

Først og fremst utartet skandalen i etterkant av femmila, men også underveis i rennet skjedde hendelser som ikke skulle skje.

Verdenseliten i langrenn satte alle pris på folkehavet og engasjementet som de ble møtt av på femmila og tremila, men denne gang gikk festen over grensa.

Lørdag fortalte den svenske langrennsstjerna Daniel Rickardsson til Dagbladet at tilskuerne kastet øl på ham under femmila. Johannes Høsflot Klæbo skrapet dessuten opp skiene på en ølkork og falt.

Bjørgen ville ikke tatt med sønnen

Dagbladets fotograf fanget opp bilder av tilskuere som falt inn i løypa. På Frognerseteren ble dessuten en tom ølflaske kastet inn i traseen rett før utøverne kom til passering.

STOR DAG: Søndagens tremil var en sportslig fest for Marit Bjørgen, som ikke likte det hun så i Holmenkollen dagen før. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOR DAG: Søndagens tremil var en sportslig fest for Marit Bjørgen, som ikke likte det hun så i Holmenkollen dagen før. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er syke tilstander. De norske tilskuerne står og kaster øl på deg. Det skjedde meg. Det er helt kaos der, sa Rickardsson til Dagbladet lørdag.

Hjemme fra stua så Marit Bjørgen selv dette på TV-skjermen. Hun skryter av Kollen-publikummet og måten hun ble møtt av stor idrettsglede og entusiasme på Kollen-tremila søndag, som var langt mer barne- og familievennlig.

Men hun tar samtidig et oppgjør med hendelsene som kastet en mørk skygge over Kollen-festen.

- Det som skjedde med Rickardsson, er ikke bra. Det skal ikke skje. Jeg så på TV i går at det var folk som omtrent løp ut i løypa. Det er viktig å ha sikkerhet, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Jeg ville ikke tatt med meg Marius opp dit, slik det er nå. Det er ikke så barnevennlig. Det har gått litt for langt.

Jacobsen: - Ikke akseptabelt

At Rickardsson opplevde at publikum kastet øl på ham, får Uhrenholdt Jacobsen til å reagere sterkt.

VILLE TILSTANDER: Det gikk hardt for seg blant tilskuerne under femmila i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VILLE TILSTANDER: Det gikk hardt for seg blant tilskuerne under femmila i Holmenkollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er bare ikke akseptabelt. Selv om folk drar opp i Holmenkollen for å lage en fest, er det ikke en russefest uten grenser og regler. Det må gjøres grep, men jeg har ikke fasiten på hvilke. Det er umulig å ransake alle som er her, sier Jacobsen til Dagbladet.

Hun presiserer:

- Jeg setter pris på at de som står i løypa i dag er interesserte i langrenn. Så mange folk på femmila og den gode stemninga er veldig bra. Men de som reiser opp, må huske at alle har et ansvar for å oppføre seg, selv om det er alkohol involvert, sier Heming-jenta.

Ingvild Flugstad Østberg er helt enig i det.

- Jeg trente en tur i Kollen lørdag morgen og tenkte at dette kan gå alle veier. Det var ekstremt mye folk og litt bråk. Det var voldsomt, sier Østberg til Dagbladet.

- Det er bra med mye folk og god stemning, men det skal ikke skje sånne ting. Folk må holde seg innenfor gjerdet. Alle skal føle seg trygge, tydeliggjør Gjøvik-jenta.

Bekymret Bjørgen

Bjørgen liker ikke den nye tendensen med mer alkohol og mindre sport i fokus.

FARLIG: En mann står bakpå den fullastede t-banen i Holmenkollen. Det er potensielt livsfarlig, både med tanke på at man kan falle av og de strømførende skinnene. Vitne forteller til Dagbladet om blindpassasjeren: - Vi måtte gå til fots fra Holmenkollen og ned mot sentrum. Da en bane passerte oss mellom Slemdal og Ris, så vi at det det sto en bli... Vis mer

- Det var færre folk da vi gikk enn på femmila, men de som møtte opp, var nok mer interesserte i langrenn. Det må nok gjøres grep etter det som skjedde lørdag. Tendensen er at det blir bare mer og mer fyllefest der oppe. Det er synd, sier Rognes-jenta.

Uhrenholdt Jacobsen mener det er feil å gi arrangøren skylden for skandalen som utartet i Holmenkollen i helga.

- Folk som ikke klarer å oppføre seg var det største problemet, ikke at T-banen ikke gikk eller at arrangøren gjorde noe galt. Folk mister hodet. Det må de prøve å unngå neste år, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Foreldre tør ikke å ta med seg barna til lørdagsfesten, slik at disse ikke får være i Kollen og møte idolene sine. Hva tenker du om det?

- Da synes jeg neste år at folk bør satse på å komme opp på søndagen, for da er det mer hyggelig og sport i fokus, mener 31-åringen, som skrøt mye av Kollen-publikummets oppførsel og entusiasme på søndagens tremil.

Randall vil ta det videre

Da gikk nemlig alt riktig for seg i Kollen. Finske Krista Pärmäkoski har bare lovord å si om atmosfæren på tremila.

- Det var ikke så mye folk her som lørdag. Da var det helt crazy atmosfære. I dag var det mye finske tilskuere som ropte navnet mitt. Det var moro, sier Pärmäkoski til Dagbladet.

- Jeg hørte det skjedde mye dumt på lørdagen, men jeg kjenner ikke detaljene, sier hun.​

​Kikkan Randall er langrennsløpernes utøverrepresentant og har i likhet med Bjørgen og Jacobsen stor autoritet og respekt i miljøet. Overfor Dagbladet varsler den amerikanske veteranen at hun vil ta dette videre.

- Jeg tok en treningstur rett etter femmila. Det var ekstremt mye folk som virket veldig fulle. Jeg håper det er mulig å holde det på et sikkert og sunt nivå, sier Randall til Dagbladet.

- Jeg hyller entusiasmen og stemningen, men når det kommer øl og flasker inn i løypa, er det veldig uheldig. Det skal ikke være utrygt for utøverne. Det er noe vi må gjøre grep for å unngå. Vi kan ikke ha det sånn, varsler gulljenta fra Pyeongchang.

Får også mye ros

Charlotte Kalla, som i går mottok Holmenkollmedaljen etter mange år med gode prestasjoner, ønsker ikke å si så mye om Kollen-lørdagen. Hennes opplevelse på tremila søndag var imidlertid veldig god.

- Det er veldig bra stemning, som gir meg energi. Det er alltid kult å gå her i Kollen, fordi det er så mye liv i løypa, selv om det var mindre folk i dag enn lørdagen. Det var også mye folk her fredag også, sier Kalla til Dagbladet.

Også flere av de mannlige langrennsprofilene skrøt av stemningen og atmosfæren i Holmenkollen.

- Atmosfæren her er helt fantastisk. Jeg er heldig som får oppleve dette, sa Maurice Manificat lørdag.

- Det er veldig moro å gjøre comeback nettopp her i Holmenkollen. Det er en veldig spesiell plass for meg. Det er helt fantastisk at folk telter og overnatter her og skaper et så vanvittig kult arrangement. Jeg elsker å gå her, supplerer Maksim Vylegzjanin til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!