Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski kan skape trøbbel

Skijentene vil stå over Tour de Ski, men må trolig gå likevel:
- Har ikke noe annet valg

Mange av de beste skijentene vil stå over Tour de Ski for å bli OL-dronning. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror skijentene likevel må stille opp, selv om det kan gi OL-utfordringer.

UTFORDRING: Marit Bjørgen, Heidi Weng  og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror OL-sjansene økes om de står over Tour de Ski, men alle utenom én må trolig delta uavhengig om de vil eller ikke. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
UTFORDRING: Marit Bjørgen, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror OL-sjansene økes om de står over Tour de Ski, men alle utenom én må trolig delta uavhengig om de vil eller ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

FORNEBU (Dagbladet): Å være best i både Tour de Ski og det påfølgende mesterskapet er en kombinasjonsidrett som Marit Bjørgen har gitt opp å få til. For henne handler den kommende sesongen bare om OL i Pyeongchang.

Det fokuset øker i visshet om at OL starter allerede 9. februar, bare én måned etter at Tour de Ski er over, mens verdensmesterskapene på ski først bruker å finne sted ytterligere to uker senere - mot slutten av februar.

- Jeg prøvde å gå Tour de Ski før VM i Falun, men da var jeg ikke på mitt beste i VM. Jeg går neppe touren til vinteren. Det er mulig jeg har gått Tour de Ski for siste gang i karrieren, sier Bjørgen til Dagbladet.

Forrige sesong var tendsen klar: Utøverne som imponerte mest i Lahti-VM, med Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen i spissen, var aldri å se opp monsterbakken i Val di Fiemme.

De kapret alle flere individuelle medaljer enn Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg, som skapte norsk suksess i Tour de Ski. Også i Sverige så vi at Anna Haag og Charlotte Kalla, som gikk få renn før jul, gjorde det bedre enn Stina Nilsson, som herjet i Tour de Ski.

Kommende sesong er OL i Pyeongchang det desidert største målet for verdens beste skiløpere. Det betyr at mange av stjernene vurderer å droppe Tour de Ski for å optimalisere forberedelsene fram mot OL.

Må gå i Tour de Ski

INGEN VALG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ser ingen annen utvei enn å stille opp i Tour de Ski til vinteren. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
INGEN VALG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ser ingen annen utvei enn å stille opp i Tour de Ski til vinteren. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror også at det vil være fordelaktig å droppe touren, men erkjenner at det neppe lar seg gjøre for noen av de norske skistjernene, bortsett fra dronning Bjørgen.

- Slik jeg leser terminlista er du nødt til å gå Tour de Ski, så sant du ikke heter Marit Bjørgen, fordi det er avgjørende for faktisk å kvalifisere deg for OL. De fleste av oss har ikke noe annet valg om vi vil til Pyeongchang, sier Jacobsen til Dagbladet.

- De første rennene i Tour de Ski er relevante for OL. Så kan man si at avslutningen ikke er det og er mulig å stå over. I min plan A kommer første del i Tour de Ski til å stå der, rett og slett for å kvalifisere meg for OL, sier 30-åringen.

Vegard Ulvang skriver i en SMS til Dagbladet at det er uaktuelt å flytte Tour de Ski for å gjøre det enklere å kombinere det og OL.

Må trolig ofre NM

Heming-jenta må dermed droppe andre renn for at hun ikke skal ha for mange konkurranser før lekene i Pyeongchang.

- Tour de Ski kommer i første omgang til å gå på bekostning av NM. Jeg har ikke tenkt meg til høyden på «precamp», så da får jeg en litt roligere periode etter der igjen. For min del tror jeg det skal gå greit å prikke inn en toppform til OL også etter å ha gått Tour de Ski, men det blir færre av de andre konkurransene, forteller Jacobsen.

- Hvor mange renn vil du gå før OL?

- Det kommer veldig an på hvilket utgangspunkt jeg går inn i sesongen med. Jo bedre form jeg er i fra starten, jo mindre skal jeg konkurrere - for å ikke bruke opp formen.

OFRER NM: Astrid Uhrenholdt Jacobsen har et helt spesielt forhold til Ski-NM, men må trolig nedprioritere norgesmesterskapet til vinteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OFRER NM: Astrid Uhrenholdt Jacobsen har et helt spesielt forhold til Ski-NM, men må trolig nedprioritere norgesmesterskapet til vinteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Er jeg i dårlig form i november, vil jeg vurdere å gå flere konkurranser for å komme meg i form. Men det er ikke sikkert jeg da velger å gå verdenscuprenn, fordi det innebærer større reisebelastning, sier Heming-jenta.

Usikker på Wengs plan

Regjerende Tour de Ski-vinner Heidi Weng vurderer å ikke benytte seg av muligheten til å forsvare tittelen.

-Jeg er usikker på om jeg skal gå Tour de Ski. Det spørs hvordan det går i sesongstarten. Jeg har en plan A, B og C klar. Hvis jeg går veldig bra fra start, har jeg ikke noe i Tour de Ski å gjøre, for da vil jeg bare slite meg ut der. Hvis jeg får en trå start, vil jeg forsøke å gå meg i form i Tour de Ski, sa Weng nylig til Dagbladet.

Jacobsen er usikker på om selv den regjerende Tour de Ski- og verdenscupvinneren kan tillate seg å trene når resten av de norske går Tour de Ski i et håp om å kvalifisere seg til OL.

- Jeg tenker at det er fint om man kan det, men jeg tror realiteten at de aller fleste av oss må gå Tour de Ski for å få en plass i den norske OL-troppen, sier Heming-jenta.

Økt antall verdenscuprenn gir skiløperne en utfordring som de tidligere skiessene ikke hadde.

- Kulturen har alltid vært at man går alt, men nå er det færre renn enn før. Noen klarer å trene bra også i en konkurranseperiode, men det koster mye. Det handler ikke bare om å få en treningsperiode, men også om å ikke hente ut for mye overskudd for tidlig. Det siste lille overskuddet er ofte det som gir toppformen i mesterskap.

FØRSTE BJØRGEN-MINNE: Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg husker godt det første møte med Marit Bjørgen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Bjørgens særstilling

Konkurransen om plassene til den norske OL-troppen er enda større i det norske herrelaget. Der er det ingen tvil: De aller fleste må gå mange renn, inkludert Tour de Ski, for å kvalifisere seg til de olympiske lekene.

- Jeg tror det er viktig å gå Tour de Ski for å få en plass i OL-troppen. Da må man gå veldig fort få jul. Det er det som er målet, men det er veldig hard kamp om plassene, sier Didrik Tønseth til Dagbladet.

På herresiden er Martin Johnsrud Sundby den som kan tillate seg å stå over flest renn og likevel komme til OL. På kvinnesiden er Marit Bjørgen i en enda mer utpreget særstilling og kan derfor legge inn en treningsperiode når de andre bryter seg ned i Tour de Ski.

- Tour de Ski blir helt sikkert uaktuelt. Hvis jeg, mot formodning, skal gå der, må jeg stå over mange andre konkurranser før jul. Men jeg tenker å stå over Tour de Ski, for å legge opp formen best mulig til OL. Det blir i hvert fall ikke så mange renn i forsesongen. Det blir det ikke, sa Bjørgen nylig til Dagbladet.

- Du tenker at sjansene dine i OL øker om du står over Tour de Ski - basert på tidligere erfaringer?

- Ja, det har i hvert fall fungert for meg før. Jeg tror det blir suksessformelen også neste sesong inn mot OL. Hvis jeg står over Tour de Ski, går jeg nok de fleste rennene før jul. Så blir det vel NM og en verdenscuphelg før OL. Det er nok det jeg rekker, sier 37-åringen fra Rognes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling