<strong>MOTIVASJON:</strong> Ragnhild Haga (i midten) bruker alle rennene hun var reserve for i Lahti som motivasjon inn mot årets OL-sesong. Her er hun flankert av Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla på toppen av Hafjell, etter en elghufsøkt i alpinbakkene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTIVASJON: Ragnhild Haga (i midten) bruker alle rennene hun var reserve for i Lahti som motivasjon inn mot årets OL-sesong. Her er hun flankert av Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla på toppen av Hafjell, etter en elghufsøkt i alpinbakkene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Haga håper å bli kvitt reserverollen

Skijentenes superreserve: - Bruker det som motivasjon

Ragnhild Haga er lei av å være reserve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HAFJELL (Dagbladet): De siste to mesterskapene har Ragnhild Haga oftest vært reserve for lagkameratene i VM. I Lahti fikk hun først sjansen på den aller siste øvelsen etter at Ingvild Flugstad Østberg valgte å stå over tremila etter skuffelsen av å ikke bli tatt ut på stafettlaget. Haga svarte med å levere en fjerdeplass.

- Det reddet veldig mye av sesongen min å få den ene muligheten på slutten der. særlig når man har gått der så lenge og visst med seg selv at man var i god form, sier Haga til Dagbladet.

Haga forteller at reserverollen er vanskelig å takle underveis i et mesterskap.

- Det er kanskje noe av det jeg syntes er mest utfordrende, fordi du må være så mentalt forberedt. Du er så nær det du har jobbet for i et helt år og så får du ikke lov til å dra til stadion og vise hva slags form du er i. Du må på en møte støtte lagkameratene og være der på sidelinja.

- Det er på en måte litt frustrerende, men samtidig er det gøy at vi er så mange gode norske og at nivået er så høyt. Man vil gjerne gå, men man forstår at man må være enda bedre for å få sjansen som norsk. Fordelen er at man er veldig i nærheten av medalje når man først får sjansen, så det er motiverende.

<strong>IKKE MER RESERVE:</strong> Ragnhild Haga er fast bestemt på å det steget fra reserve og inn på flere øvelser under OL i Pyeongchang i februar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE MER RESERVE: Ragnhild Haga er fast bestemt på å det steget fra reserve og inn på flere øvelser under OL i Pyeongchang i februar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bruker reserverollen som motivasjon

Dagene hun gikk og ventet på sjansen i Lahti i vinter er noe Haga har brukt flittig i treningshverdagen før årets OL-sesong.

- Jeg har brukt det veldig mye som motivasjon på trening i år. Jeg var en del reserve under VM i Falun og ganske lenge reserve i Lahti nå.

26-åringen er veldig klar på at hun veldig gjerne vil unngå rollen i Sør-Korea i februar.

- Jeg har ikke lyst til å være det i år. Jeg har veldig lite lyst til det. Jeg jobber hver dag for å ta det lille ekstra steget så jeg slipper å være reserve.

Roar Hjelmeset er mannen som bestemmer om Haga får gå i Pyeongchang. Han regner med at det blir tøft å velge hvem som skal få gang de forskjellige distansene.

<strong>SJEFEN:</strong> Roar Hjelmeset avgjør hvem som får gå OL i Pyeongchang og må skuffe noen med reserverollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SJEFEN: Roar Hjelmeset avgjør hvem som får gå OL i Pyeongchang og må skuffe noen med reserverollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det går fint å ta ut hovedtroppen på sju til ni utøvere, men det blir tøft å ta ut de fire som skal gå hvert renn. Det kommer nok til å være noen som blir skuffet til hver øvelse.

- Det skal jo være tette dueller, men vi får håpe det ikke er særlig mer enn en som blir skuffet til hver øvelse. Ønskescenariet er jo at vi har fire som skiller seg ut til hver øvelse, men det er nok lite sannsynlig.

Må være allsidig

For å være blant de som blir tatt ut har Haga tatt flere grep denne sommeren. Den tidligere junior- og U23-verdensmesteren har hittil prestert best i fristil. I sommer har hun jobbet mye for å bli bedre i klassisk.

- Jeg har jobbet veldig mye for å bli bedre i klassisk i år, blant annet har jeg trent en del på rulleskimølle på Olympiatoppen. Jeg tror det er lurt å utvide repertoaret litt, at det er enklere å kvalifisere seg hvis man har flere muligheter til å vise seg frem på forhånd.

Må man være allsidig for å komme med i den norske troppen?

- Det viste seg kanskje sånn i fjor. En ti kilometer klassisk før VM ble nok litt avgjørende. Da jeg ikke var så god på den fikk det følger også for skøyterennene under VM, så det er definitivt ingen ulempe å være god i begge stilarter, sier Haga.

Haga har ofte slitt med formen tidlig på sesongen og levert svake resultater i sesongstarten og nå har hun valgt å stå over en landslagssamling i høyden for å prøve å spisse formen bedre.

- Jeg har vel hatt til vane å ikke gå så fort på Beitostølen, så det er spørsmål om når det løsner for min del, men jeg har hvertfall bestemt meg for å ikke dra til Val Senales og høyden rett før Beitostølen.

- Jeg har tro på høydetrening, men timingen er dårlig for min del i år, siden jeg kanskje må være i form litt tidligere enn før. Derfor velger jeg å bli hjemme og fokusere på hardøktene i den perioden.

Haga kan få sin OL-debut om hun kommer med til Sør-Korea. Det inspirerer ekstra for Åsen-løperen.

- Det er ekstra motiverende å trene mot noe som er litt ukjent og man ikke har vært med på før. Jeg kan se for meg at OL er annerledes og større enn VM, og det gjør det ekstra kult, sier Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer