- Skikkelig skremmende

Petter Solberg kjørte vrakbil på siste fartsprøve.

JYVÄSKYLÄ/OSLO (Dagbladet.no): Petter Solbergs Subaru var ille tilredt etter SS 8, der han landet på fronten og forsvant omkring 100 meter ut på et jorde.

Likevel presset Petter bilen maksimalt på den to kilometer lange superspesialen som utgjorde SS 9 i Rally Finland.

Petter falt riktignok ned til femteplass i sammendraget, hvor han nå 4,6 sekunder bak nummer tre, Markko Märtin, og ett tidels sekund bak fjerdemann, Toni Gardemeister.

Reporteren på WRC radio var likevel fra seg av begeistring for hvor mye Petter fikk ut av den skamslåtte bilen sin på fredagens siste fartsprøve.

Marcus Grönholm befestet ledelsen på hjemmebane i SS 9, da han slo Sebastien Loeb med 1,7 sekunder. Grönholm har 5,8 sekunders ledelse på franskmannen etter første hele dag av Rally Finland.

For Petter Solberg er det 52 sekunder opp til Grönholm. Henning Solberg ligger 2.24,9 etter Grönholm på niendeplass.

Petter Solberg tapte stort på den 17 kilometer lange SS 8. Han kjørte inn 20 sekunder bak Sebastien Loeb. Sammenlagtleder Marcus Grönholm ble også slått av Loeb, men kun med tre tidels sekund.

- Det var skikkelig skremmende. Jeg tror bakvingen falt av rett før det skjedde. Vi hadde vanvittig flaks. Jeg landet på nesen av bilen og klarte ikke å stanse før jeg var 100 meter utpå et jorde, sier Solberg til WRC.

SMADRET: Petter Solberg landet på fronten etter et voldsomt hopp, og bilen fikk store skader. Foto: Daniel Sannum Lauten
SMADRET: Petter Solberg landet på fronten etter et voldsomt hopp, og bilen fikk store skader. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Etter SS 8 lå Petter 49 sekunder bak Grönholm og 45 bak Loeb, og er også passert av Markko Märtin i sammendraget. Han slo Petter med 19,2 sekunder på SS 8, og var dermed 2,6 foran Petter.

Henning Solberg slo lillebror med 10,2 sekunder på SS 8.

Marcus Grönholms kartleser Timo Rautiainen fikk en smell i et hopp tidligere på dagen, men fortsatte rallyet. Han ble undersøkt av lege etter SS 6, og Team-Grönholm fortsetter.

Ifølge WRC-radio er Rautiainen bundet fast til setet. Selvsagt ikke gunstig, men likefullt vant de også SS 7, og øker sammenlagtledelsen.

Etter en oppløftende SS 6, tapte Petter Solberg igjen til både Sebastién Loeb og Marcus Grönholm på SS 7.

Solberg ga vekk ti sekunder til Loeb, og 12,6 sekunder til Grönholm, som dermed økte sin sammenlagtledelse i rallyet.

Nordmannen var på tredjeplass etter SS 7, 29,4 sekunder bak Grönholm, og 25 sekunder bak Loeb.

Solberg ledet VM-runden etter showetappen i torsdag kveld. Forspranget forsvant på første prøve fredag. De tre neste prøvene gjorde bare avstanden større til leder Marcus Grönholm.

Men på SS6 i ettermiddag snudde det. Solberg kjørte inn til aller beste etappetid.

- Vi er på gang igjen. Endelig, det er godt å vinne en prøve, sier Petter til Dagbladet.no.

Han er veldig positiv, selv om han ikke forstår hva som skjedde med dekkene hans på slutten av SS6.

- Vi tapte mange sekunder på slutten, hjula ble harde som sprettballer på slutten, sier Petter.

I likhet med mange andre førere ble Petter og kartleser Phil Mills tatt på senga av hoppene på prøve 5.

- Det er den eneste nye prøven på hele rallyet, det var et sinnsykt hopp der vi landet på fronten.  Det er mange som har røket på småskader der. Men vi klarte oss bra, sier Petter til Dagbladet.no.

Petter spiste også seg inne på VM-leder Sebastien Loeb, franskmannen på andreplass i de finske skoger.

Tidligere i dag var tendensen nedslående for Petter. Han tapte 13,8 sekunder på SS5 og ga fra seg tid på både SS4, SS3 og SS2.

Men fortsatt er Grönholm i tet. Finnen har vunnet det finske rallyet fire av de fem siste årene, og kjørte seg forbi VM-leder Sebastien Loeb, som vant fredagens første prøve.

Men det er tett - og det går fort på den gjørmete grusen i Finland. Ingenting er som vanlig avgjort etter prøvene den første dagen i et VM-løp.

Og på grunn av farten er ingen sikre før mål passeres. Loeb slet etter et stort hopp.

Storebror Henning Solberg fikk ikke noen god start i dag. Selv med sjetteplass på SS6 er han ikke fornøyd.

Han tapte også mye tid på et hopp, der kartleser Caro Menkerud ble satt ut av spill

- Cato mistet pusten, vi tapte mye tid, sier Henning til Dagbladet.no.

MISTET PUSTEN: Cato Menkerud, Henning Solbergs kartleser, fikk juling i et hopp i Rally Finland.