Skikonge mister kroner

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Thomas Alsgaard (30) gjorde det Bjørn Dæhlie aldri greide. Han vant femmila i Kollen. Men Thomas' kanonsesong ender trolig med et saftig lønnskutt når utstyrsavtalen med Madshus skal reforhandles i nær framtid.

- Vi ønsker fortsatt å ha Thomas i stallen vår, men han må over på en mer bonusrelatert lønn, sier Madshus-markedssjef Lars Hanstad til Dagbladet.

Helt siden OL i 1998 har Alsgaard vært soleklar ener, og den best betalte i den norske skifabrikkens løpersortiment. Etter det Dagbladet erfarer får han rundt en million kroner i året for å gå på de rødblå skia. I sin beste sesong på fire år, kan Alsgaard paradoksalt nok miste sin enestående posisjon i Madshus.

- Vant på gliden

Alsgaard sjøl vil ikke snakke om sine private avtaler.

- Det er en sak mellom meg og Madshus, sier han kort.

I går skrøt han hemningsløst av skia sine på pressekonferansen etter løpet. God glid, sammen med et perfekt taktisk løpsopplegg og god dagsform, gjorde Alsgaard uslåelig.

- Dette løpet er kanskje noe av det beste jeg har gått. Det er vanskelig å sammenlikne med andre løp, men jeg følte meg veldig motivert. Dessuten var taktikken å ta igjen Kristen Skjeldal på startnummeret foran. Det lyktes, og vi hjalp hverandre fram. Kristen dro på flatene, og jeg dro i bakkene.

- Jeg som kjører en del rally er vant til såkalte stallordrer, så jeg prøvde å gi Kristen beskjed på forhånd om at han skulle dra meg inn til seier, spøker Thomas.

Fortsetter

Men Thomas hadde nok vunnet uansett. Gutten er i kanonform om dagen. Alt snakket om at han kanskje legger opp etter sesongen virker mer og mer meningsløst når man ser hvor fint han går på ski.

- Jeg håper og tror Thomas fortsetter, sier mentor og treningsrådgiver Erik Røste til Dagbladet.

Og i går var hovedpersonen sjøl mer positiv enn på lenge.

- Det er lettere å bestemme seg nå for framtida enn det var før OL. Det har fungert veldig bra siden januar, og kanskje gir det et håp om at ting går i rett retning. Å gå på ski er det eneste jeg virkelig er god til, og skigåinga har alltid vært en stor del av livet mitt.

Uansett fortsetter Thomas fram til Birkebeineren neste helg.

Til Birken

Verdenscuplederen Per Elofsson hadde en dårlig dag i går, og dermed har Alsgaard en brukbar teoretisk mulighet til å vinne verdenscupen sammenlagt. Vinner Thomas Birkebeineren, må Elofsson blant de ti beste for å forsvare ledelsen på drøye 70 poeng. Svensken hadde egentlig tenkt å droppe Birken, men i går fikk pipa en annen lyd.

- Klart jeg skal gå. Det er selvsagt viktig for meg å vinne verdenscupen. Men det blir hardt, sier Elofsson til Dagbladet.

Alsgaard har bare gått den 58 kilometer lange løypa en gang.

- Det var i 1996, men det var bare for turens del. Jeg hadde brukket tommelen tidlig på vinteren, og like etterpå døde pappa, så det var bare for å komme seg i gang igjen, sier Alsgaard, som reiser til Lillehammer i morgen for å starte forberedelsene til verdenscupavslutningen.

HELT SJEF: Thomas Alsgaard mener sjøl han gikk et strålende løp i går. - Femmila i Kollen er det største en nordmann kan vinne, etter VM og OL. Litt ekstra stas er det å vinne 50 kilometer etter å ha blitt nummer fire på sprinten onsdag, sier Alsgaard til Dagbladet.
KONGEMØTE: Thomas og Harald i munter «smalltalk».