Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skikongens læregutt

Tore Ruud Hofstad var bare atten år da han ba om å få trene sammen med sitt store forbilde. Sju år etter har gårsdagens bronsevinner mye Bjørn Dæhlie i seg - som å være best når det gjelder.

OBERSTDORF (Dagbladet): -  Oppe i Hurdalen er det en kar jeg har fulgt med litt. Han går styggfort og kan bli virkelig god om han gjør ting riktig, fortalte Bjørn Dæhlie meg i 1998. Dagen før hadde han vunnet femmila i Nagano-OL etter noe jeg fortsatt holder for tidenes råeste skiløp.

Vi pratet om løst og fast, men mye om norsk langrenns framtid.

-  Ruud Hofstad heter han, merk deg navnet, sa Bjørn.

Kongsemne

Dæhlie hadde lagt merke til unggutten fra den avsides Hurdals-bygda. Kanskje fordi han så mye av seg selv i junioren:

•Ekstrem treningsdisiplin og mot til å finne nye effektive treningsmetoder for å forbedre styrke, utholdenhet og teknikk.

•Viljestyrke og evne til avansert seigpining for å tyne ut det siste sekundet. Det sekundet som gjør at du vinner skirenn.

 •Evnen til å være best når det gjelder.

 FORNØYD OVER STREKEN:  Med sjetteplass i Nove Mesto i januar som sin beste plassering var det ikke rart Tore Ruud Hofstad var glad da han gikk inn til VM-bronse. -  Det er godt å registrere at jeg har egenskapen å være best når det gjelder, sier Tore. Foto: Ole C.H. Thomassen
FORNØYD OVER STREKEN: Med sjetteplass i Nove Mesto i januar som sin beste plassering var det ikke rart Tore Ruud Hofstad var glad da han gikk inn til VM-bronse. - Det er godt å registrere at jeg har egenskapen å være best når det gjelder, sier Tore. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Bjørn var en mester i akkurat dèt, å være konge når det virkelig gjaldt. Derfor er han da også i historiebøkene for evig tid.

Det er ikke Tore Ruud Hofstad enda. Kanskje er det urettferdig å sammenligne ham med Dæhlie. Kanskje ikke.

Før Tore Ruud Hofstad når langrenns-pensjon som 35-åring, skal han gjennom tre OL og enda flere VM. Og med et potensiale som ennå er uforløst, er det i alle fall spennende å spekulere i hva som kan skje.

Ruud Hofstad selv vil ikke være med på noen Dæhlie-sammenligning.

-  Jeg er ikke i nærheten av å være så god som han var. Han var jo ufattelig god liksom. Helt enorm.

Så kommer det:

-  Men jeg har jo sanket noen medaljer selv etterhvert. Så jeg er vel ikke milevis etter lenger, liksom.

Tore Ruud Hofstad har etter den overraskende 15 km-bronsen i går tre mesterskapsmedaljer, en i hver valør. Det er en fin start på en karriere som fortsatt peker oppover.

Bjørn var forbilde

-  Bjørn Dæhlie var et stort forbilde for meg da jeg var i junior-alderen. Han var jo helt rå, mimrer Ruud Hofstad.

-  Og siden vi ikke bodde så langt fra hverandre fikk jeg ordnet det så vi fikk trent litt sammen da jeg var rundt 18-19 år. Lærerikt og inspirerende.

-  Var det du som tok iniativet til det, å trene sammen?

-  Ja, det var vel det. Men Bjørn var positiv med en gang. Tok meg med.

Hopp ble skummelt

Tore Ruud Hofstad er oppvokst i Hurdal. Og begynte fort å like å ha ski på beina.

-  Jeg begynte med å hoppe. Men da bakkene ble større enn 35 meter syntes jeg det ble litt skummelt. Derfor begynte jeg å gå langrenn. Fordi jeg likte det. Vi hadde jo skiløypene rett utafor stuedøra, og i Hurdal var det alltid snø. Det var helt optimalt, sier Tore Ruud Hofstad til Dagbladet.

Tsunami-minner

På TV i går så Tore Ruud Hofstad umenneskelig sliten ut allerede etter halvgått løp.

-  Jeg var det, sier han og ler litt.

-  Vanvittig sliten. Men jeg visste jo at det bare var å stå på.

-  Underveis tenkte jeg på en samtale jeg hadde med fysiologen Erlend Hem på morgenen. Han kjempet for livet under Tsunamien 2. juledag. Han sa at om jeg kjempet på samme måte i dag, ville det gå bra. Jeg prøvde. Og jeg klarte det. Klarte å presse på slutten og sikre medaljen. Det er jeg litt stolt av. Det beste jeg har av sammenlignbare resultater så langt i vinter er en 6. plass.

Slik var det foran jaktstarten i VM i Val di Fiemme for to år siden også. Den gangen tok Tore VM-sølv.

-  Det er det godt å registrere at jeg har egenskapen å være best når det gjelder, sier Tore Ruud Hofstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media