STAKELANDSLAGET :  To av verdens beste stakere på vei ut i VM-løypa med lagkamerat Niklas Dyrhaug. Både Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby får stake fritt videre til vinteren, men FIS leter fortsatt etter regler som kan stoppe stakerevolusjonen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
STAKELANDSLAGET : To av verdens beste stakere på vei ut i VM-løypa med lagkamerat Niklas Dyrhaug. Både Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby får stake fritt videre til vinteren, men FIS leter fortsatt etter regler som kan stoppe stakerevolusjonen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.Vis mer

Skikonger i kamp:Ulvang vil fortsatt stoppe Martin og Petters staking

Dette er selve oppgjøret om sportens framtid, men det gjelder mye mer enn klassisk teknikk.

CANCUN (Dagbladet): Det ble personlig på det avgjørende FIS-møtet seint i går kveld. I en sal spekket med gamle storløpere som snakket ned forslaget fra det internasjonale Skiforbundet (FIS) om å teste forbudssoner mot staking, måtte Vegard Ulvang til slutt bruke all sin makt for å få forsøket vedtatt.

Det holdt såvidt. Først etter at han gjentok løftet om at denne testen ikke skulle brukes hverken i vinterens verdenscuprenn eller VM, unngikk han en avstemning. Den kunne han og FIS ha tapt etter at Sveriges Niklas Johnsson frontet den raskt økende kritikken av forbudssonene.

I stedet fikk Vegard frie hender til å fortsette jobben med å lete etter løsningen på sportens store gåte. For hvordan er det mulig å stoppe en klassisk teknikk som dobbelttak når øvelsen heter «klassisk langrenn»?

DET er denne selvmotsigelsen som splittet skilederne på FIS-kongressen og som har ført til en intern kamp mellom norske skikonger. Der står Vegard Ulvang foreløpig alene etter at Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Thomas Alsgaard alle har tatt tydelig avstand fra forslaget. Men den norske FIS-sjefen står trygt i en hjemlig skitradisjon der hensynet til breddeidretten trumfer det meste.

Derfor vil Vegard fortsatt stoppe Martin og Petters imponerende stakekraft om forsøkene med soner blir vellykket. Neste sommer skal forslaget evalueres på nytt. Da kan det fort utvides fra vinterens frivillige tester i juniorløp til å gjelde i alle klassiske renn:

•• Denne regelendringen har gitt Vegard og de andre sentrale langrennslederne i FIS enda en fullmakt, og de kommer til å bruke den.

Mer enn noen gang er langrenn en sport under strategisk styring. Det betyr at motstridende ønsker fra den enkelte løper får mindre betydning.

VEGARD ULVANG sitt strategiske mål er en sport med en rettferdig konkurranse som tar hensyn til miljø, økonomi og ulike sosiale forhold. Målt mot sjefene i de store internasjonale idrettene har han usedvanlig gode verdier, og han har kraft til å virkeliggjøre dem. Det hjelper i en sport som er tvunget til endring.

For nå er langrenn under press fra de dramatiske klimaendringene som gjør vinterlandet Norge sin dominanse enda tydeligere. Da blir den første jobben å sikre de små miljøene hos konkurrentene våre.

SIKRER FOLKETS IDRETT :  Vegard Ulvang med "Folkets Idrettspris" som han vant helt tilbake i 1992. Som langrennssjef er han nettopp opptatt av å ta vare på bredden og identiteten i sporten sin. FOTO: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
SIKRER FOLKETS IDRETT : Vegard Ulvang med "Folkets Idrettspris" som han vant helt tilbake i 1992. Som langrennssjef er han nettopp opptatt av å ta vare på bredden og identiteten i sporten sin. FOTO: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Der er linken til hverdagsidretten viktig. Så lenge det er naturlig for de fleste ferske skiløperne å lære sporten ved å bruke diagonalgang, er det nødvendig å beskytte denne stilen nettopp hos sportens TV-stjerner.

FOR langrenn blir sett. TV-tallene fra sist sesong viser 324 millioner seere totalt; et stabilt nivå tall til tross for den norske dominansen. Men dess lenger denne overlegenheten varer, dess mer press blir det på TV-tid og sponsorer internasjonalt.

Derfor er Vegard Ulvangs systematiske tøyling av norsk overherredømme i sporten en nødvendighet. Sist vinter ble det store norske støtteapparatet redusert og i går vedtok FIS lavere makskvoter for verdenscupen. Det siste skjedde uten norske protester. Kanskje fordi nedskjæringen til maks åtte løpere ikke ble dramatisk, men helst fordi vi begynner å forstå:

•• I langrenn trenger Norge all den konkurransen vi kan få.

Og slett ikke hver eneste seier.

DET skal kåres en vinner i dag også når FIS-kongressen velger VM-arrangør for 2021. Der konkurrerer Trondheim mot tyske Oberstdorf og slovenske Planica.

Rent sportslig ser det ut som rått parti. Trøndelag er verdens sterkeste skidistrikt med det største og beste publikummet. Likevel kan det være en fordel for den nordiske vinteridretten om vi venter litt og gir sjansen til Oberstdorf som prøver for femte gang. I hvert fall om tyskerne bruker en eventuell seier til å jobbe fram egne langrennshelter. Med bare rundt 50 voksne konkurranseløpere er den oppgaven blitt for vanskelig nå.

Den trønderske delegasjonen hadde i hvert fall tatt poenget i går under sin siste framvisning av VM-kandidaturet. Der var det ingen som snakket om alle de norske bragdene. Budskapet var derimot at sporten i disse varme tider må stå sammen for å overleve, og at trønderne med NTH og all sin skikunnskap vil hjelpe til med det.

Da går det an for Norge både å vinne og tape.

NY NORSK YDMYKHET: : Skipresident Erik Røste og Trondheim-ordfører Rita Ottervik kjemper for VM til byen i 2021. Men de gjør det med kledelig ydmykhet. FOTO: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund / NTB scanpix
NY NORSK YDMYKHET: : Skipresident Erik Røste og Trondheim-ordfører Rita Ottervik kjemper for VM til byen i 2021. Men de gjør det med kledelig ydmykhet. FOTO: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.