KRITISK: Thomas Wassberg. Foto: Ole Morten Melgård
KRITISK: Thomas Wassberg. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

Nye øvelser i verdenscupen

Skilegende freser mot FIS-forslag: - Det kan bli en fiasko

FIS vurderer å bytte ut flere av øvelsene i langrenn. Endringene, som kan bli gjeldende fra neste sesong, møter hard medfart.

(Dagbladet): Tidligere denne uka meldte NRK at klassisk sprint og skiathlon står i fare for å bli byttet ut i VM- og OL-sammenheng, mens jaktstarten kan bli gjeninnført.

FIS kommer også med forslag om at det bare skal være én stilart i sprint og den skal være i fri teknikk. Et forslag er også at lagsprinten vil ha en utøver fra hvert kjønn i framtida.

Lederen i FIS' langrennskomité, Vegard Ulvang, understreker overfor NRK at dette foreløpig er tanker og ikke konkrete forslag som er behandlet. Det skjer først til kongressen i Hellas i mai.

Der tror Ulvang at det kan blir endringer som kan bli gjeldende fra Seefeld-VM i 2019.

– Det er absolutt sannsynlig at det blir endringer i mesterskapsprogrammet i langrenn. Det kan bli vedtatt på kongressen i mai, sa Vegard Ulvang til NRK.

Sterke reaksjoner

Forslagene til FIS har vekket debatt. Dagen etter at de ble offentliggjort – rykket flere norske stjerner ut:

– Det hørtes kjipt ut. Jeg er glad i klassisk sprint og skiatlon. Og skicross er ikke helt min greie, sier Emil Iversen til NRK.

Heller ikke Maiken Caspersen Falla er veldig imponert over forslaget om skicross. Til Nettavisen uttaler hun:

– Da kan vi like gjerne kle oss ut, og det er jeg ikke så interessert i. Vi må ta være på sjela i langrenn, og jeg føler ikke at hopping er «oss». Det er andre som driver med hopp, både alpint, kombinert og hopp. Vi pleier å holde beina godt plassert på bakken når vi konkurrerer. Det blir et steg ut av det klassiske langrennet.

En som også kommer med syrlig kritikk til forslaget er den svenske legenden Thomas Wassberg. Han syns ikke «hopp og sprett» er den riktige veien å gå:

– Nei, det er ikke den linja jeg hadde lagt meg på, sier han til Expressen.

Wassberg fortsetter:

– Jeg kan se for meg noen av elementene, men da må banene lages ordentlig. Ellers er det lett at det blir en fiasko. Skal de begynne å bruke slalåmski også? sier han.

Heller ikke Torgny Mogren er imponert:

– Sånn direkte høres det ikke bra ut. Det er greit at de tester det ut, men i mesterskap? For meg høres det ut som en Donald Duck-konkurranse.

– Viktig å ikke gro fast

Dagbladet møtte Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Olympiatoppen onsdag formiddag. Hun fikk sitt definitive gjennombrudd med VM-gull på nettopp klassisk sprint i Sapporo i 2007.

På spørsmål om hva hun tenker om de nye forslagene, sier hun:

– Jeg tenker at hvis jeg skal ha noen nærmere mening om forslagene må jeg sette meg mer inn i saken. Det er veldig lett for meg som utøver å si «jeg vil ha klassisk sprint, for det er jeg god til», men det er sannsynligvis mange ting som er med å avgjøre hvordan rennprogrammet skal se ut i mesterskap og ellers i verdenscup.

Hun fortsetter:

TROA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen om jakten på VM-formen, om troen på Gud, den første julen uten broren - og mye annet. Video: DagbladetVis mer Vis mer

– Jeg er veldig spent på å se hvorfor de foreslår det. Handler det bare om at det bare er de nordiske landene som går bra klassisk eller er snøforhold, løyper og kommersielle grunner også en faktor? Det er en spennende debatt, og jeg gleder meg til de første møtene så vi får høre mer om hva som er bakgrunnen for det. Jeg tror det er viktig å ha en god diskusjon så man ikke går for fort fram eller blir så sidrumpet at man ikke dreper sporten. Noen utvikling må det være.

Ett av forslagene Uhrenholdt Jacobsen umiddelbart likte, var å erstatte skiathlon med den «gode gamle» jakstarten:

– Personlig syns jeg det er fint at jaktstarten kanskje kommer tilbake. Det er spennende og mer fair konkurranseform enn skiathlon som vi har i dag. Den er kanskje blitt kjedeligere enn vi trodde. Det gjør at det er en del utøvere som ikke har sjanse til å konkurrere sammenlagt. Sånn sett kan den gamle formen være mer spennende og ikke minst blir det lettere å gjennomføre konkurransene.

Dagbladet har forsøkt Vegard Ulvang uten svar.