LILLEHAMMER / BEITOSTØLEN (Dagbladet): - Løypa er for lett for langrennsutøvere. Rennet på søndag manglet underholdning, og det er en skam. Det var umulig å gå ifra, så hele 20 kilometeren var en transportetappe til spurten, tordner italieneren med stafettgull fra OL på hjemmebane i 2006 til Fondo.
Zorzi, som gikk under kallenavnet Zorro, snakker om løypene som utøverne konkurrerte i under forrige helgs verdenscup på Lillehammer. På grunn av snøforholdene ble løypa flyttet til skiskytter-løypa. Det likte ikke Zorzi.

Overfor Dagbladet innrømmer italieneren at han er bekymret:
- Renn som dette er ikke hva langrenn trenger. De favoriserer sprinterne, spesielt når det er kjedelige løyper som på Lillehammer.
Det samme bekymringen hadde Hans Christer Holund før fellesstarten:
- Løypa er for lett til at noen gidder å gå forsøke gå ifra, sukket han til Dagbladet.
Vil ha endring
Zorzi bruker fellesstarten på Lillehammer som eksempel, men både løypene og de nye distansene har allerede bitt diskutert flere ganger denne sesongen.
Før årets sesong endret Det internasjonale skiforbundet (FIS) distanserennene i verdenscupen. Både kvinner og menn går nå 10 kilometer, 20 kilometer og 50 kilometer. Før gikk herrene 15, 30 og 50.
Zorzi mener at hele den nye cocktailen er farlig for langrenn.
- Jeg ville heller ha gått en 10 kilometer og så en påfølgende 20 kilometer jaktstart (som i Ruka). De nye reglene, kombinert med lettere løyper og sprint hver eneste helg, gjør at vi har gått bort fra hva langrenn egentlig skal være. La oss håpe at vi kan redde langrenn, sier Zorzi til Dagbladet.
Holunds frykt
Hans Christer Holund, som er kjent som en milsluker, slugger og en utøver fra den gamle skolen, er et offer for det nye oppsettet.
- Faren er at det ender opp med at én til to mann vinner alle skirenn, og da går underholdningsverdien ned. Jeg skulle ønske vi gikk lengre, men så er det nok mange andre som syns det er fint at vi går 10 kilometer, sier Holund til Dagbladet.
- Sliterne viskes ut?
- Ja, det vil ende opp med det. Du blir belønnet for å være rask slik programmet er nå, så hvis du ikke har de egenskapene, som dessverre er litt genetisk, så vil det bli tøft for milslukere som meg, forklarer Holund.
33-åringen mener at det ville vært vanskelig for ham å ha hatt den suksessen han har hatt med dagens program, og Holund tror det blir viktig for framtidas utøvere å ha fokus på å trene mer styrke og hurtighet.
Mannen som tok VM-gull i Oberstdorf påpeker at flere av sluggeren i feltet kommer til å lide framover:
- Det gjelder ikke bare meg, det er ganske mange andre som vil få det tøft, forklarer Holund, før han påpeker at Klæbo uansett ville ha dominert alle distanser med den formen han viser om dagen.
Svensk støtte
Det svenske håpet William Poromaa er bare 21 år, men han støtter Holund:
- Det blir kortere og kortere og flatere og flatere. Det er kjipt. Jeg liker når det er hardt og tøffe løyper. Samtidig er det sånn at når vi kommer til mesterskap så er løypene tøffe igjen, og det er det alle trener for, forklarer han til Dagbladet.

Også Jens Burman skulle helst sett at programmet var annerledes:
- Jeg syns ikke det er gøy, men hva andre tenker vet jeg ikke. Det burde ha vært mer varierte konkurranser. Det er blitt dårligere for meg. Jeg håper at jeg kan bite fra meg på de lengre løpene uansett.
- Verdenscupen i langrenn fortsetter på Beitostølen denne helga. Fredag går både kvinner og menn klassisk sprint.