24.-plass.  Samueh Beramie Baher (23) bor i Irans hovedstad Teheran og satser for fullt på langrenn. Foto: Bjørn Langsem
24.-plass. Samueh Beramie Baher (23) bor i Irans hovedstad Teheran og satser for fullt på langrenn. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Skiløper fra Iran tvinges til å gå med skjørt under VM

Må skjule rumpa.

FALUN ( Dagbladet) I dag ble det avholdt en kvalifisering til VM i Falun.

Den er for alle nasjonene som ikke er direktekvalifisert til langrennsdelen i mesterskapet. Startlista er fylt opp av navn fra for eksempel Venezuela, Brasil, Iran og Australia.

Ikke bare typiske langrennsnasjoner.

Storeslem i Iran Der gikk også Samueh Beramie Baher (23).

Jenta fra Iran har trent langrenn i seks år - og har vunnet samtidige løp hun har stilt opp i de siste åra. Riktignok har alle vært på hjemmebane i Iran, der det et cirka 30 aktive løpere.

- Er du ei stjerne der?

- Hehe, jeg er kanskje en stjerne i Iran. Men ikke i det hele tatt sammenliknet med de her, sier hun til Dagbladet, og nevner at både Marit Bjørgen og Petter Northug er idoler.

At hun konkurrerer i Falun er blitt skrevet mye om i de avisene i hjembyen Teheran.

Ute for første gang I dag fikk hun for første gang i karrieren teste seg mot utenlandske konkurrenter.

Med et ekstra skjørt rundt livet og skjerf for å dekke til halsen skøytet hun de fem kilometerne på 16 minutter og 32 sekunder. På ingen måte like elegant som Marit Bjørgen, men mange på det norske påskefjellet ville nok kastet et misunnelig blikk når de så teknikken.

Tida holdt til en 24.-plass, og mesterskapet er dessverre over for denne gang.

- Det er ikke noe problem at vi dekker oss til. Skjørtet er komfortabelt å gå med, sier Baher og sier at de er pålagt å gå med både skjørtet og et skjerf for å skjule halsen.

Satser for fullt 23-åringen - som også studerer fysiologi på universitetet i Teheran - har satser for fullt på langrenn i seks år sammen med Farzaneh Rezasoltani (ble nummer 36 i dag). De to er venninner, og Samueh håper nå at hun kan komme like langt som venninna.

Rezasoltani var nemlig med under OL i Sotsji - og fikk hilse på Bjørgen.

Det har inspirert Baher - som har lagt ned mye tid de siste åra for å blir en habil langrennsutøver. Fra bostedet i hjembyen Tehran - er det en times biltur til treningsanlegget.

Den veien tar hun hver eneste dag.

- Ja, jeg trener hver dag. Vi har vært på treningsleir i fire måneder før mesterskapet for å være i toppform nå. Det ser ut som langrenn er sporten for meg, forklarer Baher.

Denne sesongen har hun trent på snø i drøye to måneder.

Hvordan var det å gå her?

- Det var veldig spennende. Det var veldig vanskelig for meg, men en fin opplevelse. Jeg har ikke hatt muntligheten til å dra utenlands å konkurrere før nå, forklarer hun.

Hennes store mål kommer først om tre år. Da venter OL i Pyeongchang.

Streng trener Baher pustet lettet ut etter dagens konkurranse. Et stort steg i hennes ennå unge karriere.

Har det vært gøy?

- Nei, ikke i det hele tatt, sier Baher og bryter ut i latter.

Med et glimt i øyet fortsetter hun:

- Treneren vår er altfor streng. Det har vært knallhardt.

Og at det har vært «gnissinger »i leieren kan Dagbladet skrive under på. Mandag var hun ute i løypa og testet ski sammen med treneren. Da det glapp på de første stavtakene - fyrte hun seg opp og sendte noen signaler til treneren.

Men i dag var hun bare fornøyd. Fornøyd med å ha gjennomført sin første store konkurranse i utlandet.