GIKK BORT: Berit Mørdre Lammedal har gått bort, 76 år gammel. Her er hun i aksjon på ti kilometer under Holmenkollrennene i 1968. Foto Arild Hordnes / NTB Scanpix
GIKK BORT: Berit Mørdre Lammedal har gått bort, 76 år gammel. Her er hun i aksjon på ti kilometer under Holmenkollrennene i 1968. Foto Arild Hordnes / NTB ScanpixVis mer

Skiløperen Berit Mørdre er død, 76 år gammel

En del av «Jintutten».

Skiløperen Berit Mørdre er død. Hun ble 76 år gammel, opplyser nettstedet Raumnes.no.

Mørdre var født og oppvokst som yngst av sju søsken på gården Vestre Mørdre i Vestre Udnes.

Hun tok i alt 13 individuelle NM-gull i langrenn. I tillegg ble det seks stafettgull. Berit Mørdre tok sølv på VM-stafetten i Oslo i 1966, og to år senere ble det gull på stafetten under OL i Grenoble. Det var Norges første OL-gull i kvinnelangrenn. I Grenoble ble det også sølv på 10-kilometeren individuelt.

Fire år senere var hun med på laget som tok bronse på stafetten under OL i Sapporo.

- Hun sto for gjennombruddet i norsk kvinnelangrenn på 1960-tallet og bidro til å bryte barrierer få trodde var mulig. Berit var et stort forbilde for en hel generasjon kvinnelige skiløpere og huskes best for den imponerende stafettetappen som ga Norges første OL-gull i kvinnelangrenn i 1968, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Berit Mørdre representerte Romerikslaget og var en del av begrepet «Jintutten». De to andre i trioen var Ingrid Aufles og Babben Enger Damon.

Berit Mørdres premiesamling kan ses på Amfisenteret i Årnes.

(NTB)