Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stian Grastveit er en av få åpent homofile idrettsutøvere

Skiløperen Stian (23) sto fram som homofil. Så kom smellen

Stian Grastveit sto i sommer fram som homofil, som en av ytterst få i norsk toppidrett.

GLAD: Stian Grastveit innrømmer at han var litt spent foran sesongåpningen på Beitostølen, men det ble en riktig god opplevelse for 23-åringen. Foto: John Rasmussen/Dagbladet
GLAD: Stian Grastveit innrømmer at han var litt spent foran sesongåpningen på Beitostølen, men det ble en riktig god opplevelse for 23-åringen. Foto: John Rasmussen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN/OSLO (Dagbladet): Landets ypperste skiløpere har denne helga åpnet sesongen på Beitostølen. Blant dem var Stian Grastveit (23), som ble nummer 96 på søndagens 15 kilometer fri teknikk.

Grastveit sto i sommer fram som homofil, som en av ytterst få menn i norsk toppidrett. Søndag var han tilbake i langrennssirkuset for fullt, for første gang etter at han sto fram offentlig i sommer.

- Jeg har vært veldig spent, innrømmer Heming-løperen overfor Dagbladet

Tida etter at han sto fram, har vært tøff. Riktig hvor tøff, forsto han ikke før han rett og slett møtte veggen i slutten av september.

- En kjempesmell

Grastveit forteller at han har fått en haug med positive reaksjoner etter at han sto fram. Veldig lenge gikk ting på skinner. Men så kom september, og trøkket stilnet.

- Da kom det en kjempesmell. Da gikk det opp for meg hva jeg holdt på med. Jeg fikk plutselig tid til å tenke litt, og traff veggen skikkelig, sier Grastveit til Dagbladet.

23-åringen så seg nødt til å ta en måneds pause fra alt med det han beskriver som en blanding av depresjon og angst. Alt raknet.

- Da kjente jeg hvor mye det hadde kostet. Alle rundt meg sa at jeg kom til å merke hvor intenst det hadde vært, men da skjønte jeg ikke hva de snakket om. Men det ble skikkelig hardt. Jeg var langt nede, sier Grastveit.

Han kom også helt ut av treningen, og var lenge usikker på om han i det hele tatt skulle gå på Beitostølen denne helga.

- Håper jeg er den siste som trenger å gjøre dette

Men alt i alt har opplevelsen gitt ham mye.

- Totalt sett har det vært kjempebra å bidra på denne måten. Dette er min måte å vise at idrett er for alle, og at idrett er et fellesskap. Jeg håper jeg når ut til folk som sliter med det samme. Man kan fortsette å være helt vanlig idrettsutøver uten at legningen har noe å si. Også håper jeg at jeg er den siste som trenger å gjøre dette, sier Heming-løperen.

Og sesongåpningen, en 96. plass, var helt greit all den tid han hadde store problemer i høst.

- Jeg forventet egentlig ikke sånn kjempemye. Jeg gjorde noen gode tester før den smellen, jeg gikk nok lenge på en «high». Men før har jeg vært bra før jul, så kanskje dette er en bedre oppladning slik at jeg får utsatt formtoppen litt, sier Grastveit.

Han setter pris på mottakelsen han fikk av langrennskollegene:

- Jeg var veldig spent. Da det smalt var jeg usikker på om jeg kom til å takle å møte opp her, men så kommer jeg hit, og alt er helt fint. Det er veldig gøy. Det er deilig å være her når ingen snakker om det, sier Grastveit.

Grastveit gikk rennet med Heming-drakt med regnbuestriper på venstre arm og bein. Han trodde han ble alene om å gå med drakten, før klubbvenninna Astrid Uhrenholdt Jacobsen også ønsket å gå med den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!