Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiløperne testes mest - er renest

Skiløperne er fortsatt de som testes hyppigst av Antidoping Norge. 330 tester ble tatt i 2007, alle var rene.

Norges desidert største idrett, fotballen, kommer bare på en andreplass på lista over utførte dopingtester i fjor. 249 ganger ble fotballspillere kontrollert.

Regner du med at det finnes ca. 600 toppspillere i Norge (Tippeligaen og 1. divisjon), betyr det at langt over halvparten av landets fotballspillere går gjennom sesongen uten å bli testet. Skiløperene derimot, som det finnes rundt 75 av på toppnivå, testes i snitt fire ganger hver i løpet av sesongen.

Mer å hente

- Årsaken til det er at vi anser at det er mer å hente for en skiløper rent preatsasjonsmessig enn for en fotballspiller ved eventuelt dopingmisbruk, sier lederen for Antidoping Norge, Anders Solheim, til Dagbladet.

Men den store andelen skitester har også en annen årsak. Antidoping Norge er i ferd med å bygge opp blodprofiler for samtlige norske utholdenhetsutøvere i internasjonal klasse. For å få representative normalverdier, kreves tre-fire tester av hver utøver.

Ikke noe problem

- For oss er det selvfølgelig ikke noe problem å bli testet ofte. Vi er bare glad for det, og egentlig kunne vi stilt opp for kontrollørene hver eneste dag, sier langrennsløpernes sportssjef, Åge Skinstad.

- Vi håper jo den norske modellen er standard for hvordan det testes internasjonalt. Vi vil ha mye testing. Og så lenge vi ønsker det, må vi selvsagt også tåle å bli testet mye selv. Vi er vant til det, for løperne våre er dette verken et problem eller et irritasjonsmoment, sier Skinstad til Dagbladet.

TESTET 330 GANGER I FJOR: Skiløpere som Petter Northug (t.v) og Morten Eilifsen var utøvere som blir testet oftest av Antidoping Norge. Foto: Scanpix
TESTET 330 GANGER I FJOR: Skiløpere som Petter Northug (t.v) og Morten Eilifsen var utøvere som blir testet oftest av Antidoping Norge. Foto: Scanpix Vis mer
LAGER BLODPROFILER: Antidoping-leder Anders Solheim forteller at det kreves tre-fire tester av hver utholdenhetsutøver for å skaffe data til blodprofilene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media