Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingrykter i norsk langrenn

Skinstad svarer på dopingpåstandene

Tidligere langrennstopp Åge Skinstad benekter at det har forekommet doping i norsk langrenn, og sier de ikke har noe å skjule.

LANGRENN: Tidligere langrennsløper Åge Skinstad under Discovery Networks vårlansering og markering av 100 dager til OL.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LANGRENN: Tidligere langrennsløper Åge Skinstad under Discovery Networks vårlansering og markering av 100 dager til OL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har intet å skjule, sier Åge Skinstad til Bergens Tidende om påstandene om norsk doping i britiske Sunday Times, svenske SVT, det sveitsiske magasinet Republik og tyske ARD.

Søndag skrev den britiske storavisen at de har fått tilgang på en database som viser blodverdiene til langrennseliten. Den inneholder 10.000 prøver fra 2000 skiløpere.

Konklusjonen er at rundt 1 av 3 medaljevinnere har hatt mistenkelige blodverdier. Ifølge SVT er det først og fremst russiske løpere på listen over mistenkelige prøver, men også norske løpere skal være blant dem som har avgitt mistenkelige prøver.

– Hvis det er SVT som er kilden, så har jeg trøbbel med å ta det seriøst. Nå har de etter det jeg skjønner flere samarbeidspartnere, og da er det forhåpentlig mer seriøst, sier Skinstad, som ledet norsk langrenn fra 2006 til 2015 som sportssjef og langrennssjef.

Ikke bekymret

Denne gangen skrives det om tidsrommet 2001 til 2010. Skinstad satt selv som sportssjef fra 2006 til 2010.

– Jeg er ikke i nærheten av å være bekymret for hva som måtte komme fram. Vi har intet å skjule. Det er absolutt ingenting som ikke kan vises fram, eller som er tvilsomt, sier Skinstad.

Skinstad er kritisk til SVT etter dokumentaren «Blodracet» for noen år siden der det ble påstått at flere norske utøvere hadde for høye blodverdier.

Avsløringen i Sunday Times kommer bare dager før åpningsseremonien. Ifølge databasen er over 50 løpere som er kvalifisert for årets vinter-OL på listen over mistenkelige blodverdier.

Betydelig antall

Blodverdiene fastslår ikke at løperne har dopet seg, men gir grunnlag for mistanke om at juks kan ha forekommet.

– Det er et betydelig antall medaljører som har hatt en unormal eller svært unormal blodprofil, som gir en indikasjon på mulig dopingmisbruk i langrennssporten, sier legen James Stray-Gundersen til avisen.

Han har tidligere jobbet i det medisinske apparatet i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!