Skinstads lille sekundbløff

Bjørgen lå likt med Kowalczyk - sportssjefen sa hun var bak.

SEKUNDERTE BJØRGEN: Åge Skinstad sto nederst i Gratishaugen, en snau kilometer fra mål, og registrerte at det var tilnærmet dødt løp mellom Bjørgen og Kowalczyk. Men han la på et ekstra sekund eller to da han sendte oppdateringen til neste sekundant. - En liten hvit løgn, smiler Skinstad.   Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
SEKUNDERTE BJØRGEN: Åge Skinstad sto nederst i Gratishaugen, en snau kilometer fra mål, og registrerte at det var tilnærmet dødt løp mellom Bjørgen og Kowalczyk. Men han la på et ekstra sekund eller to da han sendte oppdateringen til neste sekundant. - En liten hvit løgn, smiler Skinstad. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Hvert eneste sekund telte i Marit Bjørgens thrillerduell mot Justyna Kowalczyk på 10-kilometeren.

Etter målgang sa Bjørgen at hun nesten ikke trodde på sekunderingene da hun hentet inn forspranget på de siste par kilometerne - for selv trodde hun at løpet var kjørt.

- I bunnen av Gratishaugen sa Åge (Skinstad) at jeg var to sekunder bak, da trodde jeg han kødda. Men han gjorde ikke det, sa hun. 

Det er imidlertid en sannhet med visse modifikasjoner. Ifølge sportssjefen selv skjedde følgende:

Sa feil med vilje
Hermod Bjørkestøl var på sekundantposten før Skinstad og ga beskjed over radioen at Bjørgen var tre sekunder bak. Denne beskjeden videreformidlet han idet Bjørgen kom pesende nederst i Gratishaugen - også kalt «Hellner-bakken» av svenskene.

- Måten hun gikk opp bakken på like etterpå er noe av det råeste jeg har sett, sier han.

Etter å ha løpt etter Bjørgen et lite stykke returnerte Skinstad til posten sin akkurat idet Kowalczyk kom på startnummeret bak. Klokka hans viste at det nå var dødt løp mellom de to - eller i verste fall et sekunds ledelse i favør Kowalczyk.

Skintad kalte opp Steinar Mundal, som sto på toppen av bakken, og sørget for å legge på et ekstra sekund eller to for å pushe Bjørgen ytterligere.

«Du er under to sekunder bak», skrek han da en melkesyrerammet Bjørgen passerte.

På veien ned mot stadion avgjorde Rognes-jenta løpet til sin fordel. Ved siste sekunderingspost, oppe bak skiskytterblinkene, var Bjørgen to sekunder foran. I mål var det økt til fire.

Trener Egil Kristiansen - som selv sto nede på sletta inne ved stadionområdet - hadde svært så rusten stemme da han snakket med journalistene etterpå.

- Stemmen min er ferdig. Nå må jeg ta en dags pause.

- Hva ropte du til Marit på den siste sekunderingen?

- Et eller annet. «Du må stake som f***», tror jeg, sier han til Dagbladet.

Aldri sett Bjørgen mer sliten
Og det gjorde Bjørgen, med sine absolutt siste krefter. Under NM i Steinkjer spurte vi henne om hun virkelig var så lite sliten som det kunne se ut som når hun kom i mål.

- Jeg er sliten, forsikret Bjørgen.

- Men du stuper aldri over målstreken sånn som Northug?

GODE HJELPERE; Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Egil Kristiansen tok seg av Bjørgen etter målgang. Ansiktsuttrykket til VM-dronninga sier det meste om hvor mye hun tok seg ut. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GODE HJELPERE; Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Egil Kristiansen tok seg av Bjørgen etter målgang. Ansiktsuttrykket til VM-dronninga sier det meste om hvor mye hun tok seg ut. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Nei, jeg trenger ikke det, svarte hun.

Men i dag var det annerledes. Bjørgen lå i snøen og gispet etter luft helt til Justyna Kowalczyk kom i mål - og selv ikke da kom hun seg på beina.

Lagvenninnene kom stormende til og kastet seg over Bjørgen. Kristin Størmer Steira innrømmer at hun hadde en klump i halsen.

- Det var nervepirrende. Jeg hadde litt klump i halsen da Marit klarte det. Vi sto inne i teltet og skiftet, og hørte at hun lå ett sekund bak. Da måtte vi bare springe ut og se hvordan det gikk. Det var utrolig artig at hun greide det. I dag tok hun ut alt og kanskje enda mer.

- Har du sett henne så sliten før?

- Jeg tror ikke det.

- Ikke på trening heller?

- Ikke som jeg kan huske, sier Steira.

- Glad dere fikk se hvor mye det koster
Vibeke Skofterud sier avslutningen på løpet sier det meste om Bjørgens karakter.

- Det hun gjorde på slutten her forteller så mye om Marit, at hun er de sekundene foran i stedet for de få sekundene bak. Det ligger så mye i den prestasjon. Det er helt rått.

- Før har det sett lett ut for Marit å ta gull. Det gjorde det ikke i dag?

- Jeg er glad for at dere kan se hvor mye det faktisk koster for Marit å ta gullet. Det er mange om beinet. Hun var antakelig dypt nede i kjelleren i dag, sier Skofterud.

HESE EGIL: Trener Egil Kristiansen hadde sjeldent rusten stemme da han snakket med pressen etterpå. - Jeg ropte til henne at hun måtte stake som f***, sier han til Dagbladet. Foto: Hans A Vedlog
HESE EGIL: Trener Egil Kristiansen hadde sjeldent rusten stemme da han snakket med pressen etterpå. - Jeg ropte til henne at hun måtte stake som f***, sier han til Dagbladet. Foto: Hans A Vedlog Vis mer