Skippertak reddet æren

Stive av skrekk og respekt lot Haugesund seg rundspille av Rosenborg i 45 minutter. Så kom vestlendingene på banen som løver og kjempet trønderne nesten i senk.

HAUGESUND (Dagbladet): Det var David mot Goliat, og kvartfinalen skulle bli tiårets fotballfest i Haugesund. Over 8000 tilskuere hoiet og skrek seg hese med måkene, før avspark.

Frekke trøndere saboterte jubeldagen med raske scoringer, og hjemmelaget var stive som saltstøtter. Haugesund-trener Harald Aabrekks læregutter så ut til å være fornøyd med å få hilse på de store gutta og få sparke ballen bort av og til.

Rosenborg veltet fram mot et stakkarslig Haugesund-forsvar, og ingen trodde at vestlendingene hadde noe som helst å by på. Trener Aabrekk gned bekymret sin blanke isse, og prøvde å banke litt selvtillit inn i guttene i pausen.

- Huff, de første 45 minuttene var fæle. Spillerne mine var preget av stundens alvor, de sto med lua i handa og var helt fastlåste, sier Aabrekk til Dagbladet.

Tok skippertak

Rosenborgs vikarierende trener Ola By Rise hadde i pausen terpet på nettopp poenget ved at Haugesund ikke måtte få en rask scoring i andre omgang. Så skjedde akkurat det.

- Vi sovner etter pausen, men har heldigvis nok rutine til å ri av slike stormer, sier By Rise til Dagbladet.

Verken han eller spillerne ville høre snakk om at det var stusslig, på en Champions League-onsdag, å komme til forblåste Haugesund for å spille cupkamp en tidlig ettermiddag.

I stedet for Champions League-hymnen stilte tre slitne gutter med en gitar og opp på indre bane og sang «Me elske FKH».

Struttende av rutine og autoritet tok Rosenborg kommandoen på Haugesunds festdag. Noen tilskuere ruslet hjem i pausen, før hjemmelagte tok et skippertak og utfordret de seiersvante.

Nerveklumper

Tro kan visst flytte fjell, og plutselig viste vestlendingene at de kunne ryste giganten fra Nidaros. Ørjan Berg finspilte før pause, plutselig måtte han slite defensivt mot terriere som ville ha flere mål.

- Vi rotet det til og datt nedpå i andre omgang. Vi hadde full kontroll, men Haugesund fikk raske mål, og da blir det plutselig kamp igjen. Det er slikt som skjer, sier Berg til Dagbladet.

Ola By Rise stusser over at Haugesund gikk defensivt ut. Først da de la om formasjonen, kom de framover på banen.

- I første omgang lå Haugesund-spillerne som en klump rundt egen keeper. Nervene lå tjukt utenpå dem. Så får de et raskt mål, og har ikke noe å tape ved å satse framover. Men det skal ikke skje at vi faller sammen på en slik måte etter pause, sier By Rise.

- Kanskje en ørliten nedvurdering og lengsel etter virkelige storkamper i Champions League?

- Slett ikke. Nå er vi bare en hjemmekamp fra cupfinalen, og hele Trøndelag lengter etter en storkamp på Ullevaal. Vi gleder oss over seieren, Champions League har vi lagt bak oss, sier Ola By Rise.

På tribunen satt duoen Nils Johan Semb og Erik Thorstvedt og var mer imponert over to-tre unge haugesundere enn etablerte RBK-stjerner. Harald Brattbakk, for eksempel, var usynlig utenom litt uhøflig knuffing med en FKH-forsvarer.

- Rosenborg var bra i første omgang, men de siste 45 var alle under pari. Og det var godt gjort av Haugesund å reise seg, de har noen unge talenter som norsk fotball vil få glede av, sier Semb til Dagbladet.

KAMPFAKTA

Kvartfinale NM

Haugesund- Rosenborg 2- 3 (0- 3). Mål: 0-1: Karadas (9), 0- 2: Johnsen (20), 0- 3: Storflor (36), 1- 3: Rødal (48), 2- 3: Wiken (62).

RBK-SEIER: Christian Grindheim tar magetak på Frode Johnsen, men Rosenborg klarte å ri av stormen fra vest og sikret seg billett til semifinalen.