THERESE JOHAUG

Skipresidenten er fortvilet - men kan ikke garantere at det ikke kommer flere saker

Rystet av Therese Johaugs positive dopingprøve.

GRÅT: Therese Johaug brast i gråt under pressekonferansen i formiddag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRÅT: Therese Johaug brast i gråt under pressekonferansen i formiddag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Norsk langrenn er i sjokk etter at Therese Johaug er tatt i doping. Ifølge sin og landslagslege Fredrik Bendiksens forklaring - brukte en leppekrem som inneholdt et anabolt steroid.

- Du blir bare fortvilet, sier skipresident Erik Røste om hvordan saken rammet.

SVENSK KRITIKK: Den svenske avisa Expressens telefonintervju med kommentator Lasse Anrell som går hardt ut mot doping i norsk idrettsmiljø. Video: Expresssen Vis mer

Dypt ulykkelig

Etter Martin Johnsrud Sundby-saken ble det kjent at flere andre utøvere - også Therese Johaug - hadde brukt astmamedisin selv om de ikke brukte astma. De påfølgende ukene fikk norsk langrenn kraftig kritikk fra inn- og utland.

- Nå har denne saken dukket opp. Kan du garantere at ikke flere løpere blir tatt i doping denne sesongen?

- Jeg kan i hvert fall garantere at vi ikke kjenner til noen saker slik saken er i dag. Vi er i en dypt ulykkelig situasjon, og må bare beklage det. Slik situasjonen er i dag er det ingen saker vi kjenner til, sier Røste til Dagbladet.

Landslagslege Fredrik S. Bendiksen legger til:

- Når du spør om noen kan garantere at man ikke kommer opp i dopingsaker - det finnes ingen ledere, inkludert lagleger, som kan garantere det, sier Bendiksen til Dagbladet.

 MØTTE PRESSEN: F.v. langrennsløper Therese Johaug, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff, lege Fredrik S. Bendiksen, leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad og skipresident Erik Røste på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 MØTTE PRESSEN: F.v. langrennsløper Therese Johaug, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff, lege Fredrik S. Bendiksen, leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad og skipresident Erik Røste på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Mareritt

- Vi jobber stenhardt med utøvere gjennom sesongen for å sikre utøverne, eksempelvis at drikken deres ikke blir kontaminert. Det er laglegens store mareritt å få en dopingsak i fanget, når man som i dette tilfellet får en sak i fanget der laglegen også er skyldig er det en ekstremt vanskelig situasjon.

- Når det gjelder Therese og saken at hun har brukt astmamedisin - jeg var i den situasjon at Therese hadde post-infeksiøs bronkial hyperaktivitet, altså at bronkitten var overstått men reaksjonen i bronkieslimhinnen var der med mye slimdannelse og tung pust. Ifølge norske retningslinjer skal det brukes inhalasjonssteroider, slik vi vanligvis bruker ved astma.

De andre landslagsløperne ble gjort kjent med nyheten i dag morges, ifølge Torbjørn Skogstad - leder i langrennskomiteen. Therese Johaug har holdt på den vonde hemmeligheten i ei drøy uke.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Frykter for ryktet

- Som i Johnsrud Sundby-saken har legen fått all skyld fra deres hold. Hvis det i norske dopingsaker alltid er legen som har skylda, undergraver man da tilliten til antidopingarbeidet? Forstår du at dere kan få kritikk for det?

- Det kan jeg skjønne. Men når man har vært inne i to slike saker får man et helt annet forhold til det man i Norge kaller doping - jeg synes jo saken er veldig opplagt i dette tilfellet. Jeg har full tillit til at saken er slik vi får den forklart den av både Therese og Fredrik, sier Skogstad.

- Hvis er finsk eller russisk forbund hadde hatt en slik sak, ville dere i det norske miljøet tatt det for god fisk?

- Nå blir nok også omdømmet vårt satt på prøve, tiden framover vil vise hvordan vi kommer ut av dette. Fra disse landene vil det nok være mange som stiller spørsmål ved dette. Dette er en veldig vanskelig situasjon.

Appell

Allerede har det kommet utspill fra finsk, svensk og polsk hold etter at sjokknyheten slo ned. Røste appellerer til utenlandske kolleger og medier å forholde seg til det han omtaler som «fakta i saken»:

- Jeg håper omverdenen forholder seg til de fakta som er i saken. Det er slik jeg ville forholdt meg til det selv, bedyrer han.

- Undersøker dere andre preparater kjøpt i utlandet?

- Vi har med oss en ganske stor medisinkoffert når vi reiser på tur, slik at vi har et beredskapslager. Det er laglegen som skal ta ut eventuelle andre medisiner på apoteket. Har vi gode nok rutiner på det? Generelt vil jeg si ja - men i denne saken har det skjedd en glipp.

-

FORTVILELSE: Skipresident Erik Røste kommenterer pressekonferansen med Johaug og hvordan prosessen videre vil bli. Video: Dagbladet / Thomas R. Skaug og reporter Torgeir Krokfjord Vis mer