SVARER: Skipresident i Norges Skiforbund Erik Røste er klar på at WADA må følge egne krav før de slipper Russland tilbake i internasjonal idrett. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SVARER: Skipresident i Norges Skiforbund Erik Røste er klar på at WADA må følge egne krav før de slipper Russland tilbake i internasjonal idrett. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Erik Røste med full støtte til Linda Helleland

Skipresidenten: «Et ufravikelig krav» at WADA ikke inngår for enkelt kompromiss

Erik Røste tar bladet fra munnen og er klar på at WADA er nødt til å følge de strenge kravene de har satt før de løfter suspensjonen mot Russland.

I morgen faller avgjørelsen om russiske utøvere igjen skal få innpass for fullt i alle internasjonale konkurranser, omkring tre år etter at RUSADA først ble utestengt av det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Det er WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (Compliance Review Committee) som anbefaler at russerne blir tatt inn i varmen igjen. Det kan bli besluttet på neste styremøte allerede torsdag.

Norske utøvere og ledere i skiidrettene har foreløpig valgt å gå stille i dørene i omtalen av en kollektiv utestengelse av russiske utøvere.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther utfordret blant andre Erik Røste til å komme med en tøffere uttalelse i en kommentar om den forestående avgjørelsen på WADAs styremøte i Seychellene.

Det har skipresidenten nå gjort. Røste er klar på at at kravene WADA i utgangspunktet satte seg er nødt til å oppfylles for at RUSADA igjen skal godkjennes.

- Hvis man ikke kommer til bunns i Russland-saken, så vil den henge over internasjonal idrett i lang tid. Man blir ikke ferdig med den før kriteriene som er gitt RUSADA er oppfylt. Derfor forutsetter jeg at WADA følger opp tidligere vedtak og de kravene de har satt. Det aller viktigste etter mitt skjønn er at man får tilgang til de prøver som er tatt og tester som ligger på databasen i Moskva, sier Røste til Dagbladet.

Vil inngå kompromiss

Før helga valgte FIS' utøverrepresentant Beckie Scott å trekke seg fra WADA i protest mot at den internasjonale antidopingorganisasjonen har valgt å åpne for å la russiske utøvere delta på internasjonalt nivå igjen.

Det er WADA-president Craig Reedie som mener det er nødvendig for WADA å være pragmatiske. Russerne må få litt. Han forsikrer imidlertid at Russland igjen vil bli utestengt om de ikke innenfor en gitt tidsfrist samarbeider ordentlig:

- Det var kontrollkomiteens eget forslag at vi skulle skrive til russerne og tilby et kompromiss. Jeg er overbevist om at det er best for WADA at vi får til et velfungerende antidopingopplegg i Russland, sa Reedie til BBC lørdag, samtidig som WADA offentliggjorde all skriftlig korrespondanse med de russiske myndighetene.

Det viktigste kompromisset WADA inngår er å gi fra seg rettigheten til å kontrollere hele Moskva-labben. Selv om innsynet blir strengt regulert med en dato som russerne må innfri for ikke å bli utestengt på nytt, mister WADA muligheten til å se alle prøver, men får i stedet et utvalg langt mindre enn hva funnene som er dokumentert i rapportene til Richard McLaren.

Støtter Helleland

Til Dagbladet forteller Røste at det er nødvendig for WADAs omdømme og posisjon at de er strenge i kravene mot Russland og RUSADA.

- Det er ingen av oss som sitter med svarene på dette (om CRC og WADA har fått gode nok svar fra Russland). Etter min mening kan de ikke tas inn igjen før forutsetningene er møtt. Tilgang på prøver og databasen. Det må være et ufravikelig krav og ikke noe man kan forhandle. WADA er et tilsynsorgan og hvis de ikke følger opp tidligere vedtak vil det svekke deres posisjon. Vi ønsker et sterkt og uavhengig WADA som er det tilsynsorganet som sier at dette er eller ikke er bra nok, slik de gjorde før OL i Pyeongchang.

Friidretten holder fortsatt knallhardt på utestengelsen av Russland inntil det nasjonale antidopingbyrået er godkjent av WADA. I skiskyting boikottet flere nasjoner og utøvere fjorårets verdenscupavslutning i russiske Tjumen, og også i langrenn har det vært kampanjer og opprop for å straffe russernes dopingsynder og svindel.

Også dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov har advart om at det vil være en katastrofe om RUSADA blir benådet ved denne avgjørelsen. Visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland, har som foreløpig eneste WADA-styremedlem sagt at hun ikke kommer til å stemme for å løfte den russiske suspensjonen. Erik Røste stiller seg på linje med den norske visepresidenten.

- Jeg håper virkelig at visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, som ikke på noen måte vil akseptere kompromisser, får gjennomslag. Det støtter jeg henne fullt ut i. Jeg har avtalt å møte henne når hun er tilbake fra styremøtet for en oppdatering, sier Røste.