Skipresidenten etter Dagbladets avsløringer: - Beklager

Skjebnen til de gamle landslagsløperne berører.

BEKLAGER: Skipresident Erik Røste ønsker å beklage overfor de som fikk helseproblemer etter å ha vært på norske landslag i langrenn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEKLAGER: Skipresident Erik Røste ønsker å beklage overfor de som fikk helseproblemer etter å ha vært på norske landslag i langrenn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Den siste uka har Dagbladet skrevet om og kartlagt slankepresset og spiseproblemene som fulgte i kjølvannet av at Norge ble verdens beste kvinnenasjon i langrenn på begynnelsen av 1980-tallet.

Gjennom kvalitative undersøkelser av 31 av 40 aktuelle løpere, og målinger av tidligere landslagsløperes beintetthet, kunne Dagbladet avdekke systematiske problemer i perioden mellom 1978 og 1986.

Problemene

35 prosent av landslagsløperne i undersøkelsen innrømmet spiseforstyrrelser i løpet av skikarrieren, 42 prosent fortalte om slankepress fra landslagsledelsen, mens 70 prosent fortalte at de mistet menstruasjonen.

Dagbladets måling av beintetthet viste at 6 av 9 av de vi målte hadde, eller hadde hatt, osteopeni eller osteoporose.

Fortellingene til Sissel Bjerkenås, Lene Grane, Eli Irene Husum og de andre har berørt mange denne uka.

Beklager

Blant dem er skipresident Erik Røste.

- Det er sterke historier de forteller, og jeg må si at de er modige som står fram. Det kan ikke være lett å gjøre det, og jeg har stor respekt for at de gjør det. Det vil jeg takke dem for, for dette er viktige historier å få fram som vil bidra til økt kunnskap, sier skipresident Erik Røste til Dagbladet.

Røste har selv bakgrunn fra langrennsmiljøet, og ble landslagstrener så tidlig som i 1990. Skipresidenten bekrefter at kunnskapen om spiseforstyrrelser ble veldig mye bedre på slutten av 80-tallet og utover nittiåra.

- KAN ALLTID BLI BEDRE: Øystein Andersen, langrennslandslagets lege, svarer på problematikken om spiseforstyrrelser som Dagbladet har lagt fram de siste dagene. Reporter: John Rasmussen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Likevel er historiene som er blitt fortalt i Dagbladet den siste uka blitt en vekker for ham og hele Ski-Norge.

- Samtidig som jeg takker dem for å stå fram, ønsker jeg også å beklage, på vegne av Norges Skiforbund, overfor dem som hadde negative opplevelser på landslagene våre. Det er på sin plass, selv om det er gått lang tid, sier Røste.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer