RYSTET: Skipresident Erik Røste leste opp fra en tre sider lang pressemelding på Lillehammer i ettermiddag. Han mener NRK bør ha en flau smak i munnen. Foto: TORE ULRIK BRATLAND / DAGBLADET
RYSTET: Skipresident Erik Røste leste opp fra en tre sider lang pressemelding på Lillehammer i ettermiddag. Han mener NRK bør ha en flau smak i munnen. Foto: TORE ULRIK BRATLAND / DAGBLADETVis mer

Skipresidenten forventer beklagelse fra NRK

Går i strupen på kringkastingssjefen etter dopingdokumentar.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Skipresident Erik Røste er rystet over NRK og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. Det går fram av en pressemelding som er sendt ut søndag ettermiddag.

I går viste NRK 2 den omstridte finske dokumentaren «Når heltene lyver». Der står en anonym kilde fram og forteller at doping var like vanlig i norsk langrenn som finsk på 90-tallet. Kilden skal ha vært tett på det norske laget, men navnet er ikke kjent.

- Vi reagerer kraftig når NRK på en useriøs og overfladisk måte setter spørsmålstegn ved vår troverdighet, raser Røste.

- Norges Skiforbund lever av sitt omdømme. Vi lever av at vi har tillit blant det norske folk. Det er derfor svært alvorlig for oss når våre aller beste blir beskyldt for systematisk dopingbruk.

Han er skuffet over statskanalen. Kringkastingssjef Bjerkaas sier selv at han vet hvem kilden er, og at han går god for denne.

- Vi er skuffet og overrasket over at en av Norges mektigste mediemenn, kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas, utøver så dårlig dømmekraft som han har gjort i dette tilfelle. For det synes som om det faktisk er Bjerkaas selv som har tatt de viktigste avgjørelsene i denne saken.

Verre
Røste fortsetter:

- Uten grunnlag i fakta løfter NRK fram en anonym kilde med udokumenterte påstander til første sak i Norges viktigste nyhetskanal, Dagsrevyen, på torsdag. Og ikke nok med det, men på Kveldsnytt opplever vi at kringkastingssjefen selv går ut for å forsvare at de har sendt innslaget på Dagsrevyen, uten at noen har utfordret NRK på det.

- Ved å gjøre dette, legitimerer Bjerkaas langt på vei kilden. Han setter egentlig sin egen og NRK sin troverdighet, opp mot troverdigheten til Norges Skiforbund. I tillegg, og langt verre, så setter NRK sin troverdighet opp mot en håndfull skiløpere som like godt kunne vært navngitt. Det mener jeg må kunne kalles en merke vurdering av kringkastingssjefen.

Knekk
Skipresidenten sier samarbeidet med NRK har fått en knekk:

- Dessverre mistet NRK etter vår oppfatning kontrollen på denne saken. Det ene tok det andre, og til slutt håper jeg de sitter med en flau smak i munnen.

Og:

- Enkildejournalistikk bør man være forsiktig med. Det samme gjelder anonyme kilder. Jeg forventer på vegne av norsk skipsort - og på vegne av løperne på 90-tallet - at Bjerkaas selv beklager NRK sine vurderinger ved å la en anonym kilde få oppmerksomhet, uten noen form for vurdering av kildens troverdighet.

Skipresidenten vil vurdere om saken skal få rettslige eller presseetiske etterspill.

Han spør:

- Hvorfor bruker NRK alle sine ressurser på å få så mange som mulig til å kommentere påstandene, i stedet for å ettergå troverdigheten i det som skrives?

Skipresidenten synes det er trist at dette blir temaet etter en helg der norske vinteratleter har slått bra fra seg på alle arenaer.