FULGTE IKKE MED: Skipresident Erik Røste, her sammen med Trondheims ordfører Rita Ottervik, forteller at han ikke fulgte med da forslaget om kjønnskvotering var oppe til avstemming. <br>Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund / NTB Scanpix
FULGTE IKKE MED: Skipresident Erik Røste, her sammen med Trondheims ordfører Rita Ottervik, forteller at han ikke fulgte med da forslaget om kjønnskvotering var oppe til avstemming.
Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund / NTB ScanpixVis mer

- Skipresidenten har sagt de burde håndtert det annerledes. Det taler for seg selv

Idrettspresidenten ikke imponert over Norges stemmegiving i Mexico.

(Dagbladet): Seint i går kveld satt Norges tre stemmeberettigede representanter til FIS-kongressen helt stille da det ble stemt om man skulle innføre kjønnskvotering i styret for det internasjonale skiforbundet.

Forslaget kom fra Ungarn og var ment som en oppfølging av IOC's krav overfor de internasjonale idrettsforbundene om å få flere kvinner inn i styrer og stell.

I FIS-styret er 16 av 16 representanter menn.

Ungarerne foreslo at det fra neste kongress skulle velges inn fem kvinner, men fikk bare med seg selv til å stemme for forslaget.

Norsk glemsomhet

De tre norske delegatene, deriblant Norges Skiforbunds president Erik Røste, satt helt stille i salen.

Og stemte med det mot kjønnskvotering av kvinner inn i det internasjonale skistyret.

- Vi burde stemt annerledes. Vi var uforberedt, forslaget kom sammen med en ny valgordning og det ble helt feil, sa skipresident Røste til Dagbladet etter avstemningen.

- Norge skal ta et initiativ sammen med de andre nordiske landene for å få opp denne saken igjen. Vi vil jo ha en forandring, forsikret han.

Tydelige signaler

Idretten er særdeles mannsdominert, og i et likestillingsorientert Norge virker det svært umusikalsk å ikke ta til ordet for en jevnere kjønnsfordeling internasjonalt i nasjonalsporten vår.

Det er idrettspresident Tom Tvedt enig i.

- Jeg har vel registrert at skipresidenten har sagt at han de burde håndtert det annerledes. Det taler for seg selv, gjør det ikke det?, spør Tvedt Dagbladet.

- Jeg har sendt tydelige signaler, som jeg oppfatter at skipresidenten også er enig i, at vi må jobbe for å få en bedre balanse i disse sakene. Jeg kommer også til å ta et initiativ overfor særforbundene for å minne dem på at vi prioriterer dette i arbeidet vårt, fortsetter idrettspresidenten.

I Norges Skiforbunds skistyre er fem av fjorten representanter kvinner. Antallet her hjemme er akkurat det samme Ungarn foreslo skulle gjelde for styret i det internasjonale skistyret.

- Jeg kjenner ikke til hvordan dette skjedde, men jeg er enig i at det er viktig å jobbe for likestilling i idretten. Utover det har jeg ikke noen kommentar til dette, sier nyvalgt skistyremedlem, Rigmor Aaserud, til Dagbladet.

Ny valgordning

Visepresidenten i skistyret, Eva Tine Riis-Johannessen, presiserer overfor Dagbladet at det ungarske forslaget først og fremst gjaldt en helt ny valgordning, og det dermed ikke var verken praktisk eller gjennomførbart.

Derfor kunne heller ikke Norge stemme for det ungarske forslaget i Cancun i går.

- Det som har stått om at vi ikke ønsker kvinner inn er helt, helt feil. Det er klart vi må gjøre noe med dette, men vi må få fram et forslag som er gjennomførbart, sier Riis-Johannessen til Dagbladet.

Visepresidenten har snakket med flere andre land som også ønsker å få flere kvinner inn i FIS-styret, og at alle nå er enige om at dette er noe de skal ta tak i framover.

Samtidig legger Riis-Johannessen seg flat for at de burde gjort det tidligere, all den tid det er andre gang Ungarn fremmer et forslag om kvotering uten at noen andre har kommet med et mer gjennomførbart forslag.

- Vi kunne sikkert jobbet med dette før, men vi er enige om at vi skal gjøre noe med dette nå. Og det skal vi, det kan jeg love deg, sier RIis-Johannessen til Dagbladet.