Johaug-saken

Skipresidenten vil ikke stoppe Johaugs OL-drøm

I går skapte dopingdømte utøvere i mesterskap stor debatt. Skipresident Erik Røste sier at det ikke kommer til å bli noen debatt i Johaug-saken.

<strong>VANSKELIG:</strong> Erik Røste sier at han syns det er tøft å ikke kunne stille opp for Therese Johaug mens hun er utestengt. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG: Erik Røste sier at han syns det er tøft å ikke kunne stille opp for Therese Johaug mens hun er utestengt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. MORITZ / OSLO (Dagbladet): Bare noen timer etter Johaug-dommen ble klar, møtte Erik Røste pressen i Sveits.

Skipresidenten fikk spørsmål om dette var den verste dagen for norsk skisport:

- Det er en trist dag, ingen tvil om det. Det er uvirkelig å stå her. Men, vi er en del av et system og regelverk som vi må forholde oss til. Og som jeg sier, vi må ha respekt for at domsutvalget har respektert det på en god måte.

Vil ikke stoppe Johaug

DAG TO: En alvorlig Therese Johaug ble fotografert av pressen før dag to av høringen. I dag skal blant annet tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen vitne. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dopingdømte utøvere som deltar i mesterskap etter at de har sonet ferdig, ble en stor snakkis i skiskytter-VM i går.

Den franske superstjerna Martin Fourcade gikk til angrep på Russland før, underveis og etter gårsdagens VM-øvelse.

Grunnen var blant annet at Alexander Loginov, som var tilbake etter en to års utestengelse, gikk mix-stafetten.

Røste bekrefter overfor Dagbladet at Skiforbundet ikke har noen betenkeligheter med å sende Johaug til OL i Sør-Korea i 2018:

- Vi forholder oss til regelverket som er. Når Therese er tilbake etter utestengelsen, er hun velkommen tilbake til oss, sier han kontant.

- AT VI KLARER DETTE ER STORT: Therese Johaug var storfornøyd med torsdagens stafettgull, og sier at hun skal feire med ett veldig kjært matprodukt. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det er viktig å presisere at de to sakene er forskjellige. Mens den russiske skiskytteren ble dømt for EPO, slo domsutvalget i Antidoping Norge fast at Johaugs bruk ikke var prestasjonsfremmende.

Det var også en rekke eksperter enige i da Dagbladet spurte dem om Johaug burde delta i OL i 2018.

Framtida
Røste forteller også at det blir vanskelig å gi Johaug mye hjelp i tida som kommer:

- Vi må forholde oss til regelverket som er, og det er noe av det som på mange måter er krevende i en slik situasjon. Dette er en utøver som har vært en del av vårt fellesskap i ti år og som har bidratt til fellesskapet og har levert masse fantastiske resultater. Regelverket, slik det er i dag ,setter begrensninger på hva vi faktisk kan bidra med i en situasjon hvor hun virkelig trenger oss. Det er det jeg personlig syns er mest krevende.

Et av de store spørsmålene i tida som kommer, er om Johaug, FIS eller WADA kommer til å anke dommen - eller om de 13 månedene blir stående.

Røste sier han ikke vil spekulere i en eventuell ankesak, men forteller til Dagbladet at han ikke har hørt noe fra det internasjonale skiforbundet ennå.

- Jeg har ikke snakket med noen i FIS, sier han.

Johaug uttalte i dag at hun var glad for å bli trodd, men sa også at hun vurderer å anke saken:

- Det føles feil at jeg kan få tretten måneders utelukkelse for bruk av en leppekrem. Jeg vil bruke de nærmeste dagene til å tenke igjennom hva jeg skal gjøre videre sammen med min advokat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer