ETTERLYSER LEK: SVTs langrennsekspert Johanna Ojala mener barn og ungdom er for seriøse på trening. Foto: Olav Olsen / NTB Scanpix
ETTERLYSER LEK: SVTs langrennsekspert Johanna Ojala mener barn og ungdom er for seriøse på trening. Foto: Olav Olsen / NTB ScanpixVis mer

Johanna Ojala vil ha mer lek:

Skiprofil roper varsko om ungdomstrening: - Det er skremmende

Mener det er for mye alvor i trening av ungdom.

(Dagbladet): Den svenske langrennseksperten Johanna Ojala (35) slår alarm om talentutviklingen i hjemlandet. Hun frykter at mange barn og unge ikke tåler presset og at det blir for mye alvor i ung alder.

- Det var mye lek på ski da vi var små. I dag glemmer foreldre og trenere denne leken. Det skal være så - unnskyld språket - jævla alvorlig allerede fra ung alder, sier Ojala til svenske TT.

Hun forteller videre:

- Det er skremmende. Det gagner ikke framtidens toppidrettsutøvere å spesialisere seg for tidlig, sier hun.

Ojala er en av Sveriges mest anerkjente langrennseksperter og jobber for SVT. Selv satset hun på sporten allerede som 12-åring, men 20 år gammel trappet hun ned og startet å studere for å bli trener.

Svensk langrenn har vært nede i en bølgedal de siste åra, men det har grodd fram noen spennende nye løpere med sprinter Stina Nilsson (23) og stortalentet Ebba Andersson (19).

Men det er langt mellom de store toppene.

Johanna Ojala forteller at det kan være helt individuelt hva som funker for å nå toppen.

- Det er litt detektivarbeid å teste seg fram: Hva funker for deg, hvilke svar får du og din kropp? Alle individer er ulike og det er spennende å finne det som passer for deg. Før var det mer trene, trene, trene, bli god, utvikling når jeg gikk på ski. Men etter at jeg sluttet å satse på langrenn, fant jeg ut at det handler om opplevelser, sier Ojala.

Uten talenter

I februar i år var det stor skuffelse rundt SM (Svenska mästerskap), som var blottet for landets største talenter.

Bakgrunnen var:

28 av Sveriges største talenter reiste ut av landet og for å delta i Junior-VM i Park City i USA, U23-VM samme sted og prøve-OL i Pyeongchang i Sør Korea.

Dermed sto det tradisjonsrike nasjonale mesterskapet igjen uten fremadstormende skiløpere.

- Det slås en rekord i idioti, skrev Expressen-kommentator Tomas Pettersson om planleggingen.

Det er nemlig enorm forskjell på rekrutteringen i norsk og svensk langrenn. I forbindelse med SM og NM i fjor var det store kontraster. Under norgescuprennene i Steinkjer fullførte 738 norske juniorer klassiskløpet og 758 sprinten. For tilsvarende nasjonale renn i Sverige i Åsarna helga etter, var tallene omtrent bare en tredjedel så høye som de norske, nemlig 258 og 267.

I år var det liknende tilstander under SM i Umeå og NM i Harstad, der rundt tre ganger så mange deltok i juniorklassene i Norge.

Tusen timer

En som skiller virkelig seg ut i norsk langrenn - og bryter med Ojalas bønn - er stortalentet Vebjørn Hegdal (19), som har en enorm treningsmengde. Hegdal trener allerede over 1000 timer i året. Det er omtrent dobbelt så mye som profiler som Frode Estil og Emil Iversen gjorde i samme alder - og flere hundre timer mer enn det stjerner som Finn-Hågen Krogh og Petter Northug trener nå.

TRENER MYE: Vebjørn Hegdal.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRENER MYE: Vebjørn Hegdal. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg gjør det for å bygge en god base, slik jeg kan tåle mer og hardere trening senere. Pila har gått gradvis oppover når det gjelder treningsmengde, sa Hegdal til Dagbladet nylig.

Hans Kristian Stadheim har doktorgrad innen idrettsfysiologi og har erfaring fra hovedtrener for Team Leaseplan.

- Det er et spørsmål om høyt volum i junioralder på sikt skaper den beste utøveren. Flere studier har vist at det virker som at man kan utvikle sitt maksimale oksygenopptak i junioralderen og at dette ikke øker spesielt mye når de blir seniorer, sa Stadheim til Dagbladet.