Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiprofiler raser: - Usmakelig

Østerrikeren Johannes Dürr (31) testet positivt for EPO under OL i 2014. Nå vil han inn på det østerrikske stafettlaget under ski-VM. Det vekker reaksjoner.

JUKSEMAKER: Johannes Dürr var på topp før og under OL i 2014. Så ble jukset avslørt. Foto: NTB scanpix
JUKSEMAKER: Johannes Dürr var på topp før og under OL i 2014. Så ble jukset avslørt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østerrikeren Johannes Dürr ble tatt for doping under Sotsji-OL i 2014, men står fritt til å konkurrere igjen. Han sikter seg nå inn på stafettlaget under ski-VM i Seefeld om en måned. Det vekker harme.

- Det er bare usmakelig, sier den svenske landslagssjefen, Rikard Grip, til Expressen.

- Med det han har gjort burde han vært utestengt for livstid, sier den svenske langrennsløperen, Viktor Thorn, til Aftonbladet.

Dürr - som er 31 år - slo for alvor igjennom i 2014. Han gikk som en tornado opp den bratte slalåmbakken i Tour de Ski og inn til en overraskende tredjeplass. Blant annet fikk han Petter Northug til å se ut som en amatør.

PÅ TYSKE ARD: Johannes Dürr snakker ut om tida med doping og ønsket om å komme tilbake i skisporet. Foto: ARD
PÅ TYSKE ARD: Johannes Dürr snakker ut om tida med doping og ønsket om å komme tilbake i skisporet. Foto: ARD Vis mer

Noen uker seinere kom årsaken for en dag: Dopingprøven til Dürr var positiv. Han erkjente å ha brukt EPO.

Åttendeplass

Dürr kom på åttendeplass under skiathlon i OL, og ble sett på som en av favorittene på 50-kilometeren. Han dukket imidlertid aldri opp til start, på grunn av positiv dopingtest.

I en dokumentar på den tyske TV-kanalen ARD - «Die Gier nach Gold» - hevder Dürr at han ikke er alene om å dope seg.

- Det dere ser på TV er ikke virkeligheten. Det er en illusjon, og har ingenting med det virkelige livet å gjøre, sier langrennsløperen i dokumentaren. Han innrømmer at han slet med tunge tanker etter dopingavsløringen.

- Jeg ønsket å hoppe ut av vinduet. Heldigvis kom jeg til å tenke på sønnen min (Noah), sier han ifølge nettavisa Sportschau.de.

Dürr brukte ikke bare EPO. Han benyttet seg også av insulin og veksthormoner. Han ble utestengt i to år. De siste månedene har han trent for fullt. Nå håper han å kunne spille en rolle under VM på hjemmebane i Seefeld.

På stafettlaget.

Skremmende

- Det låter skremmende, sier Rikard Grip. Når Expressen konfronterer ham med uttalelsen om at det er vanlig å dope seg, svarer den svenske landslagssjefen:

- Det er ett individ som påstår dette. Det er hans ord. Jeg vet jo definitivt at vi ikke gjør det. Men det er veldig dumt for sporten når noen holder på sånn.

IMPONERTE: Johannes Dürr (foran) fyker opp bakkene under OL i russiske Sotsji i 2014. Her fra 30-kilometeren der han kom på åttendeplass. Bak: Sveriges Daniel Richardsson. Foto: NTB scanpix
IMPONERTE: Johannes Dürr (foran) fyker opp bakkene under OL i russiske Sotsji i 2014. Her fra 30-kilometeren der han kom på åttendeplass. Bak: Sveriges Daniel Richardsson. Foto: NTB scanpix Vis mer

Norges sportssjef, Vidar Løfshus, vil ikke se Dürr på startstreken under VM:

- Nei. Rent personlig så ønsker jeg at Dürr skulle vært utestengt på livstid etter det han har gjort, sier han til Expressen.

- Hvis han konkurrerer (i VM), tror jeg alle kommer til å se ned på ham og synes at det er helt feil, sier Viktor Thorn.

Fikk hjelp

Dürr hevder han fikk tilgang til EPO gjennom en person i det østerrikske støtteapparatet. Samtidig som han har trent for fullt de siste månedene, har han jobbet som uavhengig revisor for Tollvesenet.

Da han tok tredjeplass i Tour de Ski i 2014, så Petter Northug ut som en turgåer opp monsterbakken.

- Det var helt vill gåing. Du sitter der og blir sjokkert, sa Northug etter dopingavsløringen.

Han har gitt Dürr klar beskjed om at østerrikeren ikke er velkommen tilbake i skisporet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!